Cuma Hutbesi yayınlandı! Diyanet İşleri Başkanlığı 7 Ocak Cuma: “Tövbe, günahlardan…”

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın resmi internet adresinde Cuma Hutbesi yayınlandı. 7 Ocak Cuma günü, Diyanet’e bağlı cami ve medreselerde “Tövbe” konusu işlenecek. Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan hutbeler, her Cuma günü okunmaktadır. Her hafta farklı konular ele alınırken, genellikle müminlere tavsiyelerde bulunulur. İşte, Diyanet’in yayınladığı 7 Ocak Cuma Hutbesi…

Cuma Hutbesi yayınlandı! Diyanet İşleri Başkanlığı 7 Ocak Cuma: “Tövbe, günahlardan…”
Cuma Hutbesi yayınlandı! Diyanet İşleri Başkanlığı 7 Ocak Cuma: “Tövbe, günahlardan…”
GİRİŞ 07.01.2022 11:43 GÜNCELLEME 07.01.2022 11:43

Cuma Hutbesi yayınlandı! Her hafta Perşembe günü, Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nde hazırlanan hutbeler, 81 vilayete gönderiliyor. Bu hutbeler, Cuma namazından hemen önce kılınan 4 rekatlık sünnet namazından sonra imam hatipler tarafından okunmaktadır. 7 Ocak Cuma günü, “Tövbe” konusu ülkemizdeki tüm camilerde işlenecek. Peygamber Efendimiz’den (s.a.s) alıntılanan Hadis-i Şerifler ile Kuran-ı Kerim’deki Ayet-i Kerimelerden bazıları da cemaatle paylaşılacak. Bu hutbeler, bazen toplumla ilgili meseleler hakkında; bazen de, dini vecibeler hakkında olabilmektedir. İşte, Diyanet’in yayınladığı 7 Ocak Cuma Hutbesi metninin tamamı…

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Ankara Hacı Bayram Camii'nde Cuma Hutbesi okurken

7 OCAK CUMA HUTBESİ

Muhterem Müslümanlar!

Okuduğum ayet-i kerimede Cenâb-ı Hak şöyle buyuruyor: “Ey iman edenler! İçtenlikle ve kararlılık içinde Allah’a tövbe edin. Umulur ki Rabbiniz kötülüklerinizi örter ve sizi içinden ırmaklar akan cennetlerine koyar...”

2019 yılında inşası tamamlanan Çamlıca Camii

Okuduğum hadis-i şerifte Allah Resûlü (s.a.s) şöyle buyuruyor: “Günahından tövbe eden, hiç günahı olmayan kimse gibidir.”

Resimli Cuma mesajları: 7 Ocak Cuma günü kullanabileceğiniz anlamlı, kısa ve sade sözler...Resimli Cuma mesajları: 7 Ocak Cuma günü kullanabileceğiniz anlamlı, kısa ve sade sözler...

Aziz Müminler!

İnsanoğlundan istenen daima iyiye ve güzele yönelmesidir. Yüce Allah’ın emir ve yasakları doğrultusunda bir hayat sürmesidir. Ne var ki insan bazen, bilerek veya bilmeyerek günaha sürüklenir. Zira o, hem iyiye hem de kötüye meyilli yaratılmıştır. Cenâb-ı Hakk’ın kullarına lütfettiği tövbe ise günahlardan kurtulmak için bir rahmet ve umut kapısıdır.

Pandemi döneminde kılınan bir Cuma namazı

Kıymetli Müslümanlar!

Tövbe, nefsimizle hesaplaşmak, içtenlikle ve samimiyetle günahlardan pişmanlık duymaktır. Hata ve günahta ısrar etmemek, bir daha onlara dönmeme kararlılığını göstermektir. Hevâ ve hevesimizin esiri olmamaya söz vermektir. Tövbe, günahlarla kirlenen yüreklerimizi paslarından arındırmaktır. Yenilenmek ve tertemiz bir başlangıç yapabilmektir. Yüce Rabbimizin sevgisine, hoşnutluğuna talip olmaktır.

Değerli Müminler!

Günahları örten, çok affedici ve bağışlayıcı olan Yüce Mevlâmız bizleri tövbeye davet ediyor: “Ey müminler, hep birlikte Allah’a tövbe ediniz ki kurtuluşa eresiniz!” Öyleyse geliniz, tövbelerimizi dilimizden kalbimize indirelim ve içtenlikle “Tevvâb” olan Rabbimize yönelelim. Gönülden, nasûh tövbelerle kalben ve ruhen arınalım, Rabbimizle aramızdaki bağı kuvvetlendirelim. O’na layık bir kul olamadığımız için nedametle ve gözyaşlarıyla tövbe ve istiğfar edelim. Allah Resûlü’ne yaraşır bir ümmet olamadığımız için af dileyelim. Yeryüzünde kötülüğü engelleyemediğimiz, iyiliği hâkim kılamadığımız için bağışlanma isteyelim.

Çamlıca Camii'nde kılınan ilk Cuma namazı

Dilimizle işlediğimiz yalan, gıybet ve kötü sözler için tövbe edelim. Harama uzanan ellerimiz, günaha giden ayaklarımız için bağışlanma dileyelim. Gözümüzü, kulağımızı haramdan sakınamadığımız için istiğfar edelim. Kalbimizi kaplayan kin, haset, kibir, bencillik gibi kötü hasletler için tövbe edelim. Ömrümüzü salih amellerle bereketlendiremediğimiz için tövbe ve istiğfar edelim; bıkmadan, yorulmadan.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da, Çamlıca Camii'nde kılınan Cuma namazına katılmıştı

Aziz Müslümanlar!

Hutbemi Peygamber Efendimizin bizlere öğrettiği tövbe-istiğfarın en güzeliyle bitiriyorum. Söylediklerimi lütfen içinizden tekrarlayınız: “Allah’ım, benim Rabbim sensin, senden başka ilâh yok. Beni sen yarattın ve ben senin kulunum. Ben gücüm yettiğince sana verdiğim söz üzereyim ve senin vaadine de güveniyorum. Yaptıklarımın şerrinden sana sığınırım. Bana olan nimetini itiraf ediyorum. Günahlarımı da itiraf ediyorum. Günahlarımı bağışla, çünkü günahları senden başka bağışlayacak hiç kimse yoktur.”

CUMA HUTBESİNDE GEÇEN HADİSLER VE AYETLER

“Tövbe: Günahlardan Arınma İradesi” başlıklı Cuma Hutbesinde geçen Hadis-i Şerifler ve Ayet-i Kerimeler şu şekildedir:

  • Tahrim, 66/8

  • İbn Mace, Zühd, 30

  • Nur, 24/31

  • Tirmizi, Deavat, 15

CUMA NAMAZI NASIL KILINIR?

Cuma namazı, her hafta Cuma günleri camilerde veya medreselerde imam hatip öncülüğünde kılınan, her Müslüman’a farz olan namazdır. 2 rekat farz namazı ile 8 rekatlık sünnet namazı bulunmaktadır.

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Ayasofya Camii'nde Cuma Hutbesi okurken

İlk önce 4 rekatlık sünnet kılınır, ardından cami imamı haftanın hutbesini okur. Daha sonra imama uyulup 2 rekatlık farz namazı kılınır. Bu namazdan sonra 4 rekat daha sünnet namazının olduğu Ebubekr bin Mesud el Kasani tarafınca Beda’i eserinde aktarılmıştır.

İmam Ebu Yusuf ile İmam Muhammed, Hazreti Ali Efendimize dayandırdıkları görüşlerinde; farz namazından sonra 4 rekat ve 2 rekatlık sünnet namazlarının da bulunduğunu belirtmiştir.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Avrupa'ya son üç yılda gelen 50 binden fazla refakatsiz göçmen çocuk kayboldu
Şov bitti, yüzüstü bıraktılar! Özel ve İmamoğlu'nun 1 Mayıs provokasyonu pes dedirtti