Şivlilik geleneği ne zaman? 2022 Konya Fener Alayı etkinlikleri nedir? Büyükşehir’den 100 bin hediye…

Türkiye’de Osmanlı İmparatorluğu’ndan kalma bir gelenek olarak bilinen Şivlilik geleneği, 2022 yılında da büyük bir coşku ile kutlanacak. Konya Büyükşehir Belediyesi, şimdiden 100 bin çocuğa hediye dağıtımı yapmak için kolları sıvadı. Üç ayların başlangıcı vesilesiyle Konya’da kutlanılan gelenek, yurdun çeşitli vilayetlerinde de organize edilebiliyor. Ancak, Şivlilik deyince akla gelen ilk yer Konya. İşte, tarihi geleneğe dair merak edilen her şey…

Şivlilik geleneği ne zaman? 2022 Konya Fener Alayı etkinlikleri nedir? Büyükşehir’den 100 bin hediye…
Şivlilik geleneği ne zaman? 2022 Konya Fener Alayı etkinlikleri nedir? Büyükşehir’den 100 bin hediye…
GİRİŞ 02.02.2022 14:26 GÜNCELLEME 02.02.2022 14:26

Konya’da asırlardır süregelen etkinliklerden biri de Şivlilik geleneği. Üç ayların başlangıcını işaret eden gelenek, Osmanlı İmparatorluğu’nun hükümranlarından II. Selim’in dönemine kadar uzanıyor. Cumhuriyet sonrası da devam eden etkinlik, genellikle Regaip Kandili sabahı düzenleniyor. Ancak, bundan 1 hafta önce Fener Alayı geçidi yapılıyor. Şehirdeki esnaftan idarecilere varıncaya dek çoğu kesim çocuklara hediyeler veriyor. Bu hediyeler bazen küçük bir hatıra, bazen de şeker ve yemiş şeklinde değişebiliyor. Konya Büyükşehir Belediyesi de, Şivlilik geleneğini hatırda tutmak için önemli bir proje geliştirdi. Peki, 2022 yılında Şivlilik geleneği ne zaman kutlanacak? Fener Alayı geçidi nedir? İşte, Şivliliğe dair merak edilenler…

Şivlilik Geleneği Nedir?

Şivlilik geleneği, “ilk namaz” anlamına da gelmektedir. Regaip Kandili sabahı kılınan namazla birlikte çocuklar torbalarını alıp sokağa çıkar. Konu komşu demeden kapı kapı gezerek şeker toplamaya başlarlar. Ayrıca, çarşı esnafı ve idareciler de çocukları geri çevirmez. Onlar da usulde yer aldığı üzere hediye ve şeker ikramında bulunur. İlk olarak Sultan II. Selim döneminde başlanan gelenek, asırlardır sürdürülüyor. Bir nevi, İmparatorluğun çocuklara yönelik bayramı da denilebilir.

2022 Regaip kandili (Recep ayı) ne zaman? Regaip kandilinde kılınacak namaz ve okunacak dualar…2022 Regaip kandili (Recep ayı) ne zaman? Regaip kandilinde kılınacak namaz ve okunacak dualar…

2022 Şivlilik Geleneği Ne Zaman Yapılacak?

Şivlilik geleneği, Kameri Takvime göre üç ayların başlangıcında, Regaip Kandilinin ilk günü Konya özelinde yapılmaktadır. 2022 yılında Recep Ayı 2 Şubat Çarşamba günü başlıyor. Regaip Kandili de 3 Şubat Perşembe gününe denk geliyor. Yani, 3 Şubat sabahı camilerde namaz kılındıktan sonra çocuklar şeker toplamaya çıkacak. Bu etkinlik sadece Konya’da değil, Türkiye’nin çeşitli vilayetlerinde de yapılmaktadır.

Şivlilik geleneği ne zaman?

Konya’da Fener Alayı Yürüyüşü

Şivlilik geleneğinin dikkate değer bir yönü de Fener Alayıdır. Konya’da yaşayan çocuklar, Şivlilikten 1 hafta önce fenerlerini toplayarak çarşıya doğru yürüyüşe çıkar. Osmanlı İmparatorluğu döneminde çocuklar fenerlerini çarşıda belirtilen ipe dizer ve bir nevi esnafa ve eşrafa Şivliliğin geleceğini haber ederdi.

Konya Şivlilik

Günümüzde bu etkinlikler ailelerin gözetiminde, mahalle aralarında yapılmaktadır. Her mahallenin uygun bir bölgesinde ateş yakılır ve çocuklar ateşin üstünden atlamaya başlar. Gece saatleri boyunca Şivliliğin, dolaylı olarak üç ayların gelişi kutlanır.

Konya Büyükşehir Belediyesi’nden Şivlilik Projesi

Konya Büyükşehir Belediyesi’nin resmi internet sitesinden Şivlilik geleneğine ilişkin geliştirilen yeni projenin ilk detayları paylaşıldı.

Konya Büyükşehir Belediyesi Başkanı Uğur İbrahim Altay çocuklarla birlikte

100 bin çocuğa hediye verilecek projede, başvurular internet üzerinden alınıyor. 1 Şubat Salı günü çocuklar, Büyükşehir Belediyesi’nin resmi sitesinden Şivlilik hediyesine dair başvuruda bulunabilir. 2012-17 doğumlu çocukların başvuruları kabul edilirken, ilk 100 bine giren çocuğa hediyeleri kargo aracılığıyla gönderilecek. Bugün itibariyle kargo gönderimleri başladı.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Fişlerde yeni ücret! Vatandaşa isyanda, sakın ödemeyin
Nisan ayı enflasyonu belli oldu