Atıksız hayat: Bu evden 4 yıldır tek bir çöp bile çıkmadı!

Ceren Özcan Tatar, israfsiz bir yaşam tarzını benimsedi. İsrafa son verince 4 yıldır evinden tek bir çöp bile çıkmadı. Yemek artıklarını gübreye dönüştüren Tatar, temizlik ve gıda malzemelerini de açık alıyor.

Atıksız hayat: Bu evden 4 yıldır tek bir çöp bile çıkmadı!
Atıksız hayat: Bu evden 4 yıldır tek bir çöp bile çıkmadı!
GİRİŞ 21.02.2022 08:39 GÜNCELLEME 21.02.2022 08:39
Bu Habere 32 Yorum Yapılmış

Dünyada her yıl 1.3 milyar, Türkiye'de ise ortalama 26 milyon ton gıda israf ediliyor. Türkiye İsrafi Önleme Vakfı'nın 2020 raporuna göre Türkiye'nin yıllık gıda israfı ortalama 4 milyar euro'ya denk geliyor.

Doğal kaynakların hızla tükenmesi, iklim krizi, global çapta yaşanan ekonomik kriz insanlığa "İsrafa dur de" çağrısı yapıyor. Bu çağrıya kayıtsız kalmayan isimlerden biri de Ankara'da yaşayan Ceren Özcan Tatar. İnanması güç olsa da Tatar'ın evinden tam 4 yıldan bu yana hiç çöp çıkmadı.

Sabah gazetesinde yer alan habere göre, ihtiyacı dışında alışveriş yapmayan 31 yaşındaki Ceren Özcan Tatar, kalan yemek artıklarını evde oluşturduğu küçük bir atık istasyonunda oldukça verimli gübreye dönüştürüyor. Çekirdeklerden tohum üreten Tatar, plastik ambalajlarla 2018'de vedalaşmış. Tatar, temizlik ve gıda malzemelerini açık ürün satan yerlerden satın alıyor, alışverişlerde kendi kaplarını kullanıyor.

Kendi düğün töreninde bile bir hiçbir atık madde kullanmamış. Nikâh şekeri yerine küçük cam tüplere bitki çayı doldurup davetlilere dağıtmış. Davetiyesi tamamen dönüştürülebir kağıttan kendi elleriyle hazırlamış, içine bir de tohum iliştirmiş. Gelin aksesuarlarının tamamı doğadan.

BİR KİTAP OKUDU HAYATI DEĞİŞTİ

Şehir plancısı olan Ceren Özcan Tatar'ın "Çöpsüz" hayatı 2018'de başlamış. Ünlü Japon düzenleme uzmanı ve yazar Marie Kondo'nun "Derle, Topla, Rahatla" kitabını okuduktan sonra hayatındaki bütün "Çöpleri" çıkarmış ve ihtiyacı dışında hiçbir şeyi evine sokmamış.

"Atkısız Yaşam" isimli bir kitap da yazan Tatar, evinde 2 adet 5 litrelik kovalardan bir atık istasyonu kurmuş. Günlük organik çöplerini burada biriktirerek gübre oluşturuyor. Bokashi kompostu denilen yöntemle aslında atık gıdaların turşusunu kuruyor.

Kovaya konan yemek artıklarının üzerine eklediği bazı mikroorganizmalarla bu atıklar fermantasyona uğruyor ve doğal gübreye dönüşüyor. Tatar bitkiler için çok faydalı olan bu yüzde yüz doğal gübreyi bahçeye, toprağa ekiyor.

Atıksız yaşamın sanıldığı kadar zor olmadığını kaydeden Tatar, bu yaşam biçimini, "ihtiyacın olmayanı reddet, azaltmak, evde hiçbir şeyi stoklama, kompost yapma ve geri dönüşüm" olarak 5 adımda uygulanabileceğini belirtti.

KAYNAK: SABAH GAZETESİ
YORUMLAR 32
  • ... 2 yıl önce Şikayet Et
    Manevi yaşamı yoksa insan kendisini ve ebedi bir hayatını israf etmiş haberi yok..
    Cevapla
  • KIYAS 2 yıl önce Şikayet Et
    ALLAH CC YEYİN İÇİN İSRAFETMEYİN DİYO DÜN DÜZCEDE E 5 GEÇTİĞİ YOLU GÖRDÜM İNALAR KULANDIĞI OTO MOBİLDEN ÇIKAN GAZ DUMAN İNSANLIĞIN DÜNYANIN SONU OLACAK ACİLEN ELEKTİRİKLİ OTO TİREN E GEÇİLMELİ ALLAH cRAZIOLSUN NEDİLEĞİNİZ VARSA VERSİN SAINIZI ARTIRSIN
    Cevapla
  • Misafir 2 yıl önce Şikayet Et
    İnsanlığın bu anlayışa ihtiyacı var
    Cevapla
  • behice 2 yıl önce Şikayet Et
    bende yemek copunu bahceye dokuyorum hayvanlar sabaha bisey birakmiyor.sebze copunude topraga cukur acip gomuyorum.kalan kagit naylon copleride kagit toplayicilar aliyor.
    Cevapla
  • Toprak 2 yıl önce Şikayet Et
    Benim de aklimdakini hayata geçirmiş tebrik ederim,yalnız kompost atığı nereye veriyor sonra, hep evde tutulamaz sonuçta
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Fahiş fiyata ceza artıyor - Gazete manşetleri
Baykar'dan vatandaşlara uyarı: Çağrılara itibar etmeyin!