Babalar Günü ne zaman?

Tıpkı Anneler Günü gibi tarihte ilk kez Amerika Birleşik Devletleri'nde kutlanılan Babalar Günü, ABD'de resmi tatil olarak geçmekle beraber dünyanın çeşitli ülkelerinde de benzer bir statüye sahip. Lakin dünya genelinde Anneler Günü'nün Babalar Günü'ne kıyasla daha popüler olduğu biliniyor. Peki, Babalar Günü ne zaman kutlanılmaktadır?

Babalar Günü ne zaman?
Babalar Günü ne zaman?
GİRİŞ 11.06.2022 17:09 GÜNCELLEME 11.06.2022 17:09

Yaygın olarak Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD), Avustralya'da, Yeni Zelanda'da ve Tayland'da kutlanılan Babalar Günü, ülkemizde de Anneler Günü'ne nazaran daha az rağbet gören bir gün olarak geçmektedir. Bu gün gelip çattığında, bireyler ebeveynlerine; hatta doğrudan babalarına hediyeler vermekte veya sosyal medyadan resimli söz ve fotoğraf paylaşmaktadır. Peki, bu yıl Babalar Günü ne zaman kutlanıyor ve hangi güne denk geliyor? İşte, Babalar Günü 2022 tarihi...

BABALAR GÜNÜ NE ZAMAN?

Babalar Günü, her yıl Haziran ayının üçüncü Pazar'ın da kutlanılmaktadır. Yani bu yıl, 19 Haziran Pazar günü, dünya genelinde ve ülkemizde Babalar Günü olarak geçirilecek.

Ancak, Dünya'nın bütün ülkelerinde Babalar Günü Haziran ayının 3'üncü Pazar gününde kutlanılmamaktadır. Örneğin Tayland'da, kralın doğum günü Babalar Günü olarak kabul görüyor.

Baba ve çocukları

Okyanusya ülkelerinden Avustralya ve Yeni Zelanda'da Babalar Günü, Eylül ayının ilk haftasında kutlanılıyor. Brezilya'da da bu tarih 5 Aralık'a denk geliyor.

TARİHÇESİ

Babalar Günü'nün ortaya çıkmasında Anneler Günü'nün doğrudan etkisi vardır. Anneler Günü'ne öykünen Sonora Smart Dodd, kendisi ve kardeşlerini büyüten babasına ve diğer babalara da böyle bir günün armağan edilmesini istiyordu.

Hatta babasının doğum günü olan 5 Haziran'ın Babalar Günü olarak kayıtlara geçmesi için çalışmalara başlamıştı. Fakat bu çalışmalar 5 Haziran'a yetişmedi. Ve Haziran ayının üçüncü Pazar günü Babalar Günü olarak kutlanmaya başlandı. 

Tarihte ilk kez 19 Haziran 1910'da Washington'ın Spokane kentinde Babalar Günü kutlandı. Ancak 1910 yılından 1972'ye kadar, yani Richard Nixon'un başkanlığına değin bu gün resmiyet kazanmadı.

ABD'nin eski başkanı Richard Nixon

ABD Başkanları, Babalar Günü'nün kutlanmasını desteklemekle birlikte bu günü resmi tatil olarak kabul etmiyordu.

1972'de ABD'yi idare eden Richard Nixon, Babalar Günü'nün resmi tatil olması yönündeki önergeyi imzalayarak tıpkı Anneler Günü'ne tanınan imtiyazı Babalar Günü'ne de tanınmasını sağladı. 

Anneler Günü'nün tarihçesi için aşağıdaki haberi okuyabilirsiniz.

Anneler Günü mucidi Anna Jarvis’in trajedik öyküsü! Ölene dek pişmanlık içinde yaşadıAnneler Günü mucidi Anna Jarvis’in trajedik öyküsü! Ölene dek pişmanlık içinde yaşadı

Ramazan Dengiz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ramazan Dengiz
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Harry Potter Kalesi de savaş mağduru oldu!Bombalar oraya da isabet etti
Arkasına parkeden sürücüye sinirlenen sürücü öyle şeyler yaptı ki görenler şaşırdı kaldı