Hünkarbeğendi nasıl yapılır? Hünkarbeğendi tarifi...

Geleneksel Türk mutfağının farklı kültürlerle harman olduğu hünkarbeğendi, lokum gibi pişen etin közlenmiş patlıcanla bütünleşmesiyle ortaya çıkan benzersiz bir yemektir. hoş sunumuyla sofraları zenginleştiren hünkarbeğendi, lezzetinin yanında kısa sürede hazırlanır. Peki hünkarbeğendinin hikayesi nedir?

Hünkarbeğendi nasıl yapılır? Hünkarbeğendi tarifi...
Hünkarbeğendi nasıl yapılır? Hünkarbeğendi tarifi...
GİRİŞ 29.07.2022 11:02 GÜNCELLEME 09.03.2024 15:42
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Hünkarbeğendi, lezzeti ve görüntüsünün zenginliğinin yanında aslında oldukça kolay hazırlanan bir yemektir. Beşamel sos ve köz patlıcanın buluşmasıyla ortaya çıkan sos ve bu sosun üzerine ilave edilen lokum kıvamındaki kuşbaşı etlerin birleşmesiyle sunulur. Geleneksel Türk mutfağının efsaneleşen lezzeti haline gelen hünkarbeğendi, özel misafirler için sıklıkla tercih edilir. İşte hünkarbeğendi püf noktaları...

Patlıcan kebabı nasıl yapılır? Patlıcan kebabı tarifi...Patlıcan kebabı nasıl yapılır? Patlıcan kebabı tarifi...

Hünkarbeğendi Nasıl Yapılır?

Malzemeler:

  • 600 gr dana kuş başı

  • 2 adet kuru soğan

  • 4 diş sarımsak

  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı

  • 3 adet domates

  • 2 su bardağı sıcak su

  • 1 tatlı kaşığı tuz

Beğen İçin Malzemeler:

  • 4 adet patlıcan

  • 1,5 su bardağı süt

  • 1,5 yemek kaşığı un

  • 1 yemek kaşığı tereyağı

  • Yarım su bardağı rendelenmiş kaşar

  • 1 çay kaşığı tuz

  • 1 ay kaşığı karabiber

Hazırlanışı:

Hünkarbeğendi yemeğini hazırlamaya başlarken ilk olarak patlıcanlar közlenmek üzere kısık ateşe konur. Ardından kuru soğan ve domatesler küp küp doğranır ve zeytinyağında kavrulur. İyice kavrulan soğan ve domatesin üzerine sarımsa da ilave edilir. Hepsi iyice harmanlandıktan sonra kuşbaşı etler de tencereye ilave edilir. 

Domates salçası, karabiber ve son olarak da tuz ilave edildikten sonra 2 su bardağı su eklenir ve kapağı kapatılarak etler yumuşayıncaya kadar kısık ateşte pişirilir. 

Beğendi için, tereyağı ve un tencereye alınır. Unun kokusu çıkana kadar iyice kavrulur. Ardından süt ve kabukları soyulup ince ince doğranan patlıcan eklenir ve karıştırmaya devam edilir. Kremamsı bir yapıya sahip olan beğendinin içine tuz ve karabiber de eklenir. 

Hazırlanan beğendi servis tabağına alınır ve üzerine takribi 40 dakikadır pişen lokum kıvamındaki etler eklenerek servis edilir. Afiyet olsun...

Lokum Kıvamında Eti Püf Noktası

Soğan ve yağ tencerede kavrulurken et de ayrı bir tencere ya da tavada 1 yemek kaşığı tereyağı ve 1 yemek kaşığı unda 3-5 dakika kadar kavrulur. Un ve tereyağı ile kavrulan et soğan, domates ve salçanın olduğu tencereye sırası geldiğinde eklenir...

Hünkarbeğendi Hikayesi

Sultan Abdülaziz, savaş dışında ülke dışına çıkan ilk padişah olma özelliğine sahiptir. Savaşla değil, diplomatik yollarla ülkenin istikbalini güvenceye almak ister. Şehzadeleriyle birlikte Avrupa seyahatine giden Abdülaziz, Paris ziyareti esnasında Fransa Kralı ve Kraliçesiyle yakın ilişkiler kurar.

Bu ziyaret sonrasında Abdülaziz, yıllar sonra Süveyş Kanalının açılışına gider. Fransa Kralı da bu açılışa katılır. Fransa kraliçesi, aşçısıyla birlikte Abdülaziz ve heyetini ziyaret eder. Kraliçe, aşçısına Abdülaziz için beşamel sos yapmasını söyler. 

Abdülaziz'in aşçıbaşısı da bu duruma kendi yorumunu katarak beşamel sosun içerisine közlenmiş patlıcanları ekler ve karıştırır. Saray mutfağının vazgeçilmezi olan lokum kıvamındaki etler de hazırlan sosun üzerine konarak sultana götürülür. 

Abdülaziz kendisine sunulan yemeği çok beğenmesi üzeri hazırlanan bu yemek 'hünkarbeğendi' adıyla tüm dünyaya yayılır ve günümüze kadar gelen Osmanlı saray mutfağının en sevilen yemeği haline gelir...

Melek Ardıç Haber7.com - Seo Editörü
Haber 7 - Melek Ardıç
YORUMLAR 1
  • Okur 1 yıl önce Şikayet Et
    Yapıyorum çok güzel oluyor. Tavsiye ediyorum.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Emeklilere promosyon ödemesinde yeni gelişme! Anlaşma imzalandı! SGK 19 bankayı duyurdu
Ajandan, Komedyene... İşte Dünya liderlerinin siyasetten önceki meslekleri!