İki gün plaja gitti, hayatının şokunu yaşadı! Milyonda bir görülüyor

Zonguldak’ta plaja giden 33 yaşındaki genç eve dönünce hayatının şokunu yaşadı. Hastaneye koşan genç milyonda bir görülen rahatsızlığa yakalandığını öğrendi. Uzmanlar, literatürde örneği yok diyor.

GİRİŞ 28.08.2022 18:34 GÜNCELLEME 28.08.2022 18:51
Bu Habere 35 Yorum Yapılmış

İstanbul'da çalışan 33 yaşındaki Caner Arık, tatil için Zonguldak'a geldi. Tatilini denizde geçiren Arık, başındaki şişliği fark edince ZBEÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi'ne başvurdu.

İlk muayenede hastayı birtakım testlerden geçiren doktorlar, vakanın sıcağa bağlı ödem olduğunu tespit etti.

Ödemin el ve ayaklarda yaşanmasının normal olduğu ancak tıp literatüründe ilk kez saçlı deride olduğunu söyleyen Acil Tıp Uzmanı Dr. Abdullah Cüneyt Hocagil şöyle dedi:

"Başında şişme yakınmasıyla 33 yaşında erkek hasta geldi. Vakanın değerlendirme sonrasında başında ciddi bir ödem vardı. Ödemin nedenini hiçbir şekilde açıklayamıyorlardı. Ödem yapacak nedenlere baktık. Nedenlerin hepsini tek tek inceledik. Vakamızın iki gün içerisinde iki sefer denize gittiğini, plajda vakit geçirdiğini, sporcu olduğunu vücut geliştirme sporuyla ilgilendiğini günlük proteinle beslendiğini iki günde bir 25 gram kadar protein tozuyla beslendiğini öğrendik. Diğer nedenleri dışladıktan sonra bunun sıcağa bağlı lokalize ödem kafa derisinde nadir görülen sıcak ödemi olduğunu saptadık. Sıcaklık hastalıkları sıcak hava akımlarının olduğu nedenlerde sık karşılaştığımız durumdur. İyi huylu isilik dediğimiz sıcağa bağlı döküntüler, ellerde ayaklarda sıcağa bağlı şişlik, bunun üst kademesi sıcağa bağlı senkop (bayılma) ve ölümcül derecesi de sıcak çarpması oluyor. Sıcak ödemi sık görülen bir durum. Sıcak havalarda damarların genişlemesine bağlı kanın içerisindeki sıvı hücreler arası boşluğa geçiyor ve orada şişlik oluyor. Genelde elde ve ayakta görülen ödemi saçlı deride gördük. Çok beklediğimiz durum değildi. Literatürü taradık. Rastlayamadık. Biz bu sürecin sonunda vakadan olur aldık. Uluslararası kongrede yayınlayacağız. Almamız gereken bir kaç ders var. Özellikle sıcak hava akımlarına maruz olacak sıcak havaya gidecek insanların vücudun iklime uyumu sağlayacak termoregülasyon mekanizmalarını çalıştıracak uyumlara maruziyet olması lazım. Bir anda sıcak havaya maruz kalınca termoregülasyon mekanizmaları çalışmıyor. Sıcağa bağlı acil durumlar oluşabiliyor. Özellikle sıcak ödeminin ciddi bir tedavisi yok. Herhangi bir tedavi etmiyoruz. Termoregülasyon mekanizmaları çalıştırarak 20 derecenin üzerine çıkmayan ortamlarda bulunmasını tavsiye ediyoruz. El ve ayaklardaki ödemin gerilese bile saçlı deride olan ödem için hastayı takip ediyoruz. Günler içerisinde ödem aşağıya indi. Yapılacak şey bol sıvı tüketmek, sıcaktan kaçınmak. Karbonhidrat beslenmesine daha ağırlık vermek. Protein içerikli enerjiden yüksek diyeti geri planda tutmasını sağlamak."

KAYNAK: İHA
Ramazan Yıldız Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - Ramazan Yıldız

Editör Hakkında

1981 yılında Isparta'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Afyonkarahisar'da, lisansını İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde, yüksek lisansını Bahçeşehir Üniversitesi'nde tamamladı. Üniversitenin ardından bir süre özel sektörde araştırmacı, daha sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) farklı iştiraklerinde İngilizce öğretmeni, sosyolog ve idareci olarak çalıştı. İnternet haberciliğine ilk adımını 2015 yılında Türk Medya’da attı. 2020’de Haber7’de gece editörlüğüne başladı. Halen Haber7.com’da haber şefi olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 35
  • antalya osmanlı 1 yıl önce Şikayet Et
    allah şifa versin inşaallah
    Cevapla
  • Sefer 1 yıl önce Şikayet Et
    Kullandığı şeyin yan etkisi olabilir mi acaba onun yerine gerçek bir besin kaynağı olan yumurta yenmeli
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Kaffaya bak, hakkini helal et kardes biraz güldüm. Degisik olmus.
    Cevapla
  • tolo 1 yıl önce Şikayet Et
    doktorlarda reklamını yapmış. poz veriyorlar :)
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Proteinler zarar. Biraksin vucud gelistirmeyide. Kalbini buyutuyor. Ileride kalp hastasi olur.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Azerbaycan 'Tarihi bir olay' diyerek duyurdu! Ermenistan kabul etti
CHP'li belediyelerde akraba kıyağı: Liyakate değil kan bağına bakılıyor