Fatih Sultan Mehmed Han neden tek başına yemek yerdi?

Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed'in (S.A.V.) Hadis-i Şerifi ile müjdelenmiş Fatih Sultan Mehmed Han, Kanunname-i Ali Osman'da hünkarların tek başına yemek yemesini emretmişti. Peki Sultan II. Mehmed neden tek başına yemek yerdi?

Fatih Sultan Mehmed Han neden tek başına yemek yerdi?
Fatih Sultan Mehmed Han neden tek başına yemek yerdi?
GİRİŞ 30.10.2022 18:20 GÜNCELLEME 30.10.2022 18:20
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

Türk-İslam tarihinin en güçlü devleti olarak bilinen Osmanlı İmparatorluğu'nda, hükümranların birtakım gelenekleri vardı. Dini konulardaki derin bilgisi ve kul hakkına olan hassasiyetiyle tanımlanan yöneticiler, yemek kültürünün de tüm inceliklerine hakimdi. 

Yemek meselesini Kanunname-i Ali Osman'a kadar taşıyan Sultan II. Mehmed ise, İmparatorun statüsünü gözetlemiş; hükümranların yönetim kademesindeki ciddiyetini korumuştu. Nitekim bu gelenek, Osmanlı'nın 32'nci İmparatoru Şehit Sultan Abdülaziz dönemine kadar sürdürüldü.

21 YAŞINDAYKEN MÜBAREK HADİS-İ ŞERİFE NAİL OLDU

Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed'in (S.A.V.) Hadis-i Şerifine* nail olan Fatih, savaş meydanlarında olduğu kadar diplomaside de cevval bir kişi olarak nitelendirildi.

Sultan II. Mehmed'in ordularıyla birlikte İstanbul'a girişinin tasviri

Onun döneminde çıkarılan Kanunname-i Ali Osman'da kapsamlı bir değişikliğe gidilmiş; veraset anlayışından topluma varıncaya dek düzenleme yapılmıştı.

Bu düzenlemeler arasında Fatih'ten önce sıklıkla uygulanan yemek kültürü de vardı. Fatih'ten önceki hükümranlar, kendisine yakın bürokratlarla sofraya oturup yemek yiyordu.

"BENİMLE KİMSE YEMEK YEMEYECEK!"

Fakat Fatih Sultan Mehmed Han, Kanunname-i Ali Osman'da açık açık kendisinden sonraki İmparator torunlarına şöyle hitap etti:

"Benimle kimse yemek yemeyecek (yemeklerimi yalnız yiyeceğim). Bundan ailem müstesnadır (hariçtir). Benden önceki padişahlar vezirleriyle yerlermiş. Ben bunu yasakladım.'

YEMEĞİ NEDEN TEK BAŞINA YİYORDU?

Tarih alanında çalışmaları bulunan uzmanların birçoğu, hükümranların tek başına yemek yemelerini statülerinin bir nişanesi olarak göstermektedir.

Sultan II. Mehmed Han'ın tek başına yemek yemesinin ardında da kendisine en yakın bürokratlara verdiği bir mesaj bulunuyor. 

Fatih Sultan Mehmed Han

İmparatorluğunun ilk yıllarında Çandarlı Halil Paşa ve benzeri bürokratların devlet üzerindeki tesirini gören Fatih, tüm otoriteyi İmparatorda toplama niyetindeydi.

Bu sebeple hükümdarlar yemeğini tek başına yer, sadrazam ve vezirler kolay kolay İmparatora ulaşamayacakları görüşünü benimserdi.

Bir başka görüş ise, İmparatorların yemek esnasında açığa çıkacak bir zayıflığını gizlemek istediğine yöneliktir.

7 kıtayı yöneten hükümdarlar, otoritelerinin en ufak bir meselede dahi sorgulanmaması için olası zayıflıklarını bürokratlarından gizliyordu. Bu sebeple yemeğin tek başına yenilmesi, görüldüğünden daha da kıymetliydi.

Ramazan Dengiz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ramazan Dengiz
YORUMLAR 8
  • Osmanlı 1 yıl önce Şikayet Et
    İşte benim Atam, çağ açıp çağ kapatan, efendimizin müjdesine mazhar olan cennet mekan Sultan. Osmanlıyız pek şanlıyız.
    Cevapla
  • dostt birr 1 yıl önce Şikayet Et
    padişah sofrası israfa kaçar.fatih israftan kaçmış belliki birde eşiyle çocuklarıyla yemek yemek berekettir..tabi başka nedenlerde vardır.yemek yemek zaman kaybıdır. üç evin üç saat alır..hemde en mühim meselelerde..
    Cevapla
  • Vatandas 1 yıl önce Şikayet Et
    Her iki taraf içinde fazla samimiyet oluşmaması icin düşünülmüs akıllıca bir karar.Fazla samimeyet tavizleride beraberinde getirebilir.
    Cevapla
  • serhan 1 yıl önce Şikayet Et
    Birlikte yemek yemek samimiyeti beraberinde getirir. Samimiyetin olduğun insanların kırılacağı mevzularda karar almakta zorlanırsınız.
    Cevapla
  • Ali 1 yıl önce Şikayet Et
    Gerçek atamız .Dünya ve ahiret gurur Kaynağımız. Büyük sultan
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Öğretmen atamaları ne zaman yapılacak?
Kassam’dan İsrail’e çifte darbe! ‘Ordusunu vur, kamuoyuna yön ver’