Hürkuş’u ilk test eden Murat Özpala gökyüzü sevdasını anlattı

Teknofest Samsun’da Selçuk Bayraktar’ı da uçağa alan Hürkuş’un Test Pilotu Murat Özpala küçücük bir çocukken başlayan ve sonrasında ayakları neredeyse hiç yere basmayan gökyüzü serüvenini anlattı.

Hürkuş’u ilk test eden Murat Özpala gökyüzü sevdasını anlattı
Hürkuş’u ilk test eden Murat Özpala gökyüzü sevdasını anlattı
GİRİŞ 05.11.2022 18:01 GÜNCELLEME 05.11.2022 18:04

Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nda 15 yıl savaş pilotu olarak görev yapan, 2010 yılında mecburi hizmet süresi bitince Türk Havacılık ve Uzay Sanayi’ne (TUSAŞ) geçen Murat Özpala (51) hayatını adadığı gökyüzü macerasını Hürriyet'e anlattı.

‘MARTI’YLA KANATLANDI

“Pilot olmak çocukluk hayalimdi. Çocukluğumda okuduğum ‘Küçük Prens’ ve ‘Martı’nın etkisiyle pilot olmayı kafama koydum. Bu kitaplar hayal kurmamı sağladı, yeryüzünden uzaklaşma, gökyüzüne çıkma hayali beni pilot olmaya itti. Eğitimlerimin ardından Hava Kuvetleri Komutanlığı’nda 1996 ile 2010 yılları arasında savaş pilotu olarak görev yaptım. Birçok operasyonda yer aldım. 2010 yılında Hava Kuvvetleri’nde mecburi hizmetim bittiği için buradan ayrıldım, TUSAŞ’a test pilotu olarak geldim.

BU TOPRAĞIN ÇOCUKLARI

O dönem ilk ben vardım, bugün bir takımız. Birçok genç arkadaşımıza da eğitimler veriyoruz. Kendi uçağımız, kendi pilotumuz. Bu toprağın çocuklarının yaptığı uçak, yine bu toprağın çocukları tarafından test ediliyor, uçuruluyor. Bundan daha büyük gurur olur mu? Gençlerimize sesleniyorum ‘Yüksekleri hedefleyin, gökyüzüne bakın, hayal kurun.’ Ve ne mutlu bize ki artık kendi kanatlarımızla uçuyoruz. Hayallerimize kendi kanatlarımızla ulaşıyoruz.”

"O AN BİLE, UÇAK YAPMA FIKRI NEDENIYLE ÇOK HEYECANLANMIŞTIM"

Özpala’nın Hürkuş ile ilk tanışması Hava Kuvvetleri’nde olmuş: “2004 yılında Hürkuş’u tasarlayan ekip Çiğli Üssü’ne gelerek ‘Bir uçak yapmak istediklerini, bunun bir eğitim uçağı olacağını’ söyledi. O an bile, uçak yapma fikri nedeniyle çok heyecanlanmıştım. O gün yaşadığım heyecan ve istek, yıllar sonra Hürkuş ile yolumuzu kesiştirdi.

"AĞUSTOS 2013’TE HÜRKUŞ’U İLK KEZ YERDEN KALDIRDIM"

Vecihi Hürkuş’larla, Nuri Demirağ’larla, Mehmet Kum’larla, Şakir Zümre’lerle başlamış bir çalışma var, bir sevda, bir hayal var. Farklı nedenlerle hep yarım kalmış, bir şekilde kesintiye uğramış bu hayaller bugün gerçek oluyor. İşte bu hayaller Hürkuş’u doğurdu. İlk test uçuşunda Hürkuş’un kokpitine geçtiğimde kendi kendime ‘Ne olacaksa olsun, ben bu uçağı bugün yerden kaldıracağım’ dedim. Yaşadığım heyecanı size anlatamam. 29 Ağustos 2013’te Hürkuş’u ilk kez yerden kaldırdım. Havalandığım anki keyfi, mutluluğu söze dökemem, müthiş bir heyecan. Yaklaşık 13 dakika havada kaldım. Muhteşem bir duyguydu. Pistin kenarında binlerce kişi vardı. Hürkuş’un o ilk anına şahit olmak isteyen, kazasız belasız inmesini bekleyenler. Emeği geçen mühendisler, tüm çalışanlar. Piste inip aralarından park alanına geçerken dua edenler, mutluluktan gözyaşı dökenler, ağlayanlar, birbirlerine sarılanlar vardı. Bir gurur ve mutluluk tablosuydu.”

VECİHİ HÜRKUŞ’UN KIZI GÖNÜL HÜRKUŞ İLE DUYGULANDIRAN ANISI

Özpala, Hürkuş’un isim babası olan Türk Havacılığı’nın duayen ismi Vecihi Hürkuş’un kızı Gönül Hürkuş ile anısını da Hürriyet’le paylaştı: “İlk uçuş ve ilk heyecan. Başarılı uçuşun ardından indiğimde beni en çok etkileyen Gönül Hürkuş olmuştu. İlk uçuştan indiğimde karşılayanlar arasında o da vardı. Elini öptüm, bana verilen çiçeği ona verdim. Bana ‘Oğlum, ben 92 yaşındayım, babamın hayalini göreyim diye Allah bu ömrü verdi, bu yaşa kadar yaşattı’ diyerek gözyaşı döktü. Babasının kurduğu hayale şahitlik ettikten kısa süre sonra da vefat etti. Uçağın başında birbirimize sarılmıştık.”

YURT DIŞINA DA AÇILIYOR

Vecihi Hürkuş’un 1923 yılında yapımına başlayıp 1924 yılında bitirdiği ilk yerli uçağımız Vecihi K-VI, ilk ve tek uçuşunu 28 Ocak 1925’te, İzmir–Seydiköy’de yapmıştı. Yıllar sonra yerli ve milli imkânlarla TUSAŞ’ın Ankara’daki tesislerinde geliştirilen ilk eğitim uçağına da Vecihi Hürkuş’un anısına, Hürkuş adı verildi ve ilk uçuşunu 29 Ağustos 2013’te yaptı. Hürjet ve dünyanın sayılı 5’inci nesil savaş uçağı olan Milli Muharip Uçak’ın geliştirilme süreçlerinde bilgi birikimi de sağlayan Hürkuş’un Nijer ve Çad için ihracat anlaşmaları da imzalandı.

Ramazan Yıldız Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - Ramazan Yıldız

Editör Hakkında

1981 yılında Isparta'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Afyonkarahisar'da, lisansını İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde, yüksek lisansını Bahçeşehir Üniversitesi'nde tamamladı. Üniversitenin ardından bir süre özel sektörde araştırmacı, daha sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) farklı iştiraklerinde İngilizce öğretmeni, sosyolog ve idareci olarak çalıştı. İnternet haberciliğine ilk adımını 2015 yılında Türk Medya’da attı. 2020’de Haber7’de gece editörlüğüne başladı. Halen Haber7.com’da haber şefi olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Yine aynı manzara! PKK destekçisi DEM Partililer İstiklal Marşını okumadı...
EURO 2024'te görev yapacak hakemler belli oldu! Türkiye'den tek hakem...