Hac kuraları ne zaman çekilecek? 2023 Hac fiyatları ne kadar?

2023 Hac kuraları ne zaman çekilecek diye merak ediliyor. Binlerce hacı adayı, kutsal topraklara gidip Allah'ın kendilerine şart koştuğu ibadeti yerine getirmek ve manevi havayı solumak için kura tarihlerini sorguluyor. Dini görevini yerine getirecek Müslümanlar, Diyanet 2023 Hac kura takvimi araması yapıyor. Diyanet İşleri Başkanlığından konu hakkında açıklama geldi. Peki Hac kuraları ne zaman çekilecek? 2023 Hac fiyatları ne kadar?

Hac kuraları ne zaman çekilecek? 2023 Hac fiyatları ne kadar?
Hac kuraları ne zaman çekilecek? 2023 Hac fiyatları ne kadar?
GİRİŞ 31.01.2023 09:23 GÜNCELLEME 31.01.2023 11:04
Bu Habere 11 Yorum Yapılmış

2023 Hac kura tarihleri gündemde yerini aldı. Kutsal topraklara gidip Kabe'yi görmek isteyenler, Hac kura takvimi tarihini araştırıyor. Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Hac kuraları hakkında açıklama yaptı. Peki Hac kuraları ne zaman çekilecek? 2023 Hac fiyatları ne kadar?

HAC KURALARI NE ZAMAN ÇEKİLECEK?

Hac kuraları 2023 yılında ne zaman çekileceği hakkında merak edilen bilgileri Diyanet açıkladı. Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, 2023 Hac için ilk defa kayıt yaptıracak olan veya kayıtlarında güncelleme yapacakların işlemlerini 5-31 Ocak 2023 tarihleri arasında e-Devlet üzerinden yapabileceği bilgisini paylaştı. Her sene olduğu gibi Hac ön kayıt işlemleri e-Devlet üzerinden yapılmaktadır.

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, "Bu sene hacca 2,5 milyona yakın vatandaşımız müracaat etti. 83 bin 430 vatandaşımızı götüreceğiz. Kura çekme tarihini çarşamba günü belirleyeceğiz" dedi.

Hac kuraları, 15 Şubat'ta katsayıya dayanan kura sistemiyle belirlenecek.

Katsayıları başvuru yaptıkları yıl süresinin iki ile çarpılmasıyla kararlaştırılan adaylardan bu sene başvuran bir, 2 sene önce başvuran 4, 3 sene önce başvuran ise 9 defa kuraya dahil olacak.

HAC ÖN KAYIT ÜCRETİ 250 TL

Vatandaşlar Hac ve Umre Genel Müdürlüğü hac.gov.tr adresinden ve tüm il ve ilçe müftülüklerinden konu hakkında bilgi alabilmektedir. Hac ön kayıt ücretini ilk kez kayıt yaptıracaklar için 250 TL'dir.

HAC ÖN KAYIT BAŞVURU İÇİN TIKLAYINIZ.

HAC KURA TARİHLERİ NEREDEN ÖĞRENİLECEK?

Hac ve umre için kura takvimi, hacumre.diyanet.gov.tr internet adresinden kura tarihleri öğrenilecek.

KESİN KAYIT HAKKI KAZANANLAR BELGELERİNİ E-DEVLET ÜZERİNDEN ALACAK

Hac kuraları sonunda kazanan vatandaşlar kesin kayıt belgelerini e-Devlet sistemi üzerinden alacak. Vatandaşlar T.C. kimlik numaraları ve şifreleriyle e-Devlet'e giriş yapacak. Bu belge ile il müftülükleri veya acentelerden kayıt işlemi gerçekleştirilecek.

DİYANET AÇIKLAMA YAPTI

Diyanet'in internet adresinden yapılan açıklamada şu şekilde:

Geçmiş yıllarda kuraya katılıp kesin kayıt hakkı elde edemeyen hacı adaylarımızın kayıt yenileme işlemleri 05 Ocak 2023 tarihinde, Diyanet İşleri Başkanlığınca otomatik olarak güncellenecektir.

Kaydı Başkanlıkça yenilenen hacı adaylarımız kuraya gireceği; il, adres, iletişim bilgileri ve konaklama türü değişikliklerini e-Devlet üzerinden yapabileceklerdir. Hacı adaylarımız e-Devlet üzerinden “Oda Tercihli'' veya “Otel'' konaklama türlerinden birini tercih edebileceklerdir.

Kura birlikteliğine dair değişiklik talepleri ile ilgili olarak hac kura katsayıları aynı olan kişilerin e-Devlet sistemi üzerinden, kura katsayıları farklı yıllara ait olan kişilerin ise iş ve işlemleri il/ilçe müftülüklerinde 05-26 Ocak 2023 tarihleri arasında yapılabilecektir.

Yapılacak tercihlerin bağlayıcı olacağı ve daha sonra konaklama türü değişikliklerine izin verilmeyeceğinden, müracaat edenlerin konaklama türleri hakkında tercihlerini doğru bir şekilde yapmaları çok önemlidir.

05-31 Ocak 2023 tarihleri arasında e-devlet üzerinden müracaatını tamamlamayan vatandaşlarımızın talep etmeleri halinde, ön kayıt ücretleri kendilerine iade edilecektir.​​ Hacı adayları müracaatlarını yaptıktan sonra mağduriyet yaşamamaları için kayıt durumlarını e-Devlet üzerinden sorgulayabilecekler; bilgilerinde eksiklik veya yanlışlık olanlar durumlarını süresi içinde düzeltebileceklerdir. ​Detaylı bilgi için iletişim merkezimizi (0850 260 13 13) arayabilirsiniz.

BELGELER E-DEVLET'TEN ALINACAK

Hac kuraları sonucunda kesin kayıt hakkı kazananlar, e-Devlet şifreleri ile sisteme giriş yaparak Hac Kesin Kayıt Belgesi alacak. Bu belge ile ilk müftülükleri veya acenteler üzerinden kayıt işlemini gerçekleştirecekler.

2023 HAC FİYATLARI NE KADAR?

Hac ibadeti için yapılacak ödemeler, Kabe Mekke'de olduğu için ve oraya gidileceği için  Suudi Arabistan para birimi olan Riyal cinsinden yapılmaktadır. Hac fiyatları 2023 henüz net  olarak bilinmemektedir. Hac fiyatları, ortalama olarak kişi başı ortama 20 bin Riyal ile 40 bin Riyal arasında değişmektedir.

Oda türüne göre fiyatlar:

  • 2 Kişilik Oda : 28.190 SAR 140.054 TL

  • 3 Kişilik Oda : 25.370 SAR 126.05 TL

  • 4 Kişilik Oda: 22.550 SAR 112.043 TL

HAC KİMLERE FARZDIR?

Hacca gitmek İslam'ın 5 şartından biridir. Hac ibadeti hicretin 8. yılında farz kılınmıştır. Hac, hem beden hem de mal ile yapılan bir ibadettir. Bir insanın Hacca  gidebilmesi için şu farzları yerine getirmiş olması gerekmektedir:

  • Müslüman olmak.

  • Akıllı olmak.

  • Ergenlik çağına gelmiş bulunmak.

  • Hür olmak.

  • Haccın farz olduğunu bilmek. (Bu, Müslüman olmayan ülkelerde Müslümanlığı kabul edenler için önemlidir. İslam ülkelerinde zaten Hac ibadetinin farz olduğunu bilinmektedir.)

  • Asli ihtiyaçlardan başka, Hacca gidip dönünceye kadar kendisinin ve bakmakla yükümlü olduğu aile fertlerinin geçimlerini sağlayacak servete sahip olmak.

  • Hac yolculuğu için gereken vasıta ve yol masraflarını karşılayacak parası olmak.

  • Haccı yapabilecek zamana yetişmiş olmak.

Nur Saydan Haber7.com - SEO Editörü
Haber 7 - Nur Saydan
YORUMLAR 11
  • m,d,b 1 yıl önce Şikayet Et
    bunlar bizlerin hacca gitmesini istemiyorlar anlasilan vebali onlarin basina olsun
    Cevapla
  • halile 1 yıl önce Şikayet Et
    amin
    Cevapla
  • saglikci 1 yıl önce Şikayet Et
    bence bu fiyatlar çak az şöyle 250 bin tl felan olması gerekiyor ki kimse gidemesin ? istediğiniz bu herhalde en düşük 115 bin hac fiyatı+ daha bunun bir sürü de masrafları çıkıyor ALLAH TEALA bizlere acısın yazık çok yazık hemde ....
    Cevapla
  • Halil 1 yıl önce Şikayet Et
    Amin
    Cevapla
  • Selman 1 yıl önce Şikayet Et
    Hac demekki size farz olmamış. Allah en iyisini bilendir.
    Cevapla
  • Semiha özer 1 yıl önce Şikayet Et
    15 sene oldu yazılalı 3 yıl oldu çıkalı geçen yıl eşimin yaşından dolayı gidemedik bu senede bu paraya nasıl gidebiliriz zor biraz Allahım sen yardim et gitmek isteyenlere çok üzülüyoruz çok pahalı
    Cevapla
  • Explorer 1 yıl önce Şikayet Et
    demekki altının gramı hacca kadar 1500 TL olacak
    Cevapla
  • Adalı 54 1 yıl önce Şikayet Et
    bu fiyatlarla dinen zengin sayılan bile gidemez bu ne ya... lüks otellerde hac terkedilerek farziyet öne çıkmalı. full pansiyon turlarsa kabede tavaf .gelince yemekleri doldur çöpe at bu bir an once terk dilmeli özellikle turk haci ve umreciler daha basit farziyeti esas alan programlar yapilarak fiyat aşağı çekilmeli beş yıldızlı otelde tatil modunda yapılırsa bu fiyat verilir
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Murat Kurum, 'eş başkan' görünümlü danışmanı yerden yere vurdu: İşine baksın!
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Putin'le görüştü! 'Hazırız' mesajı!