Ezber bozan çalışma... "Avrupa'ya göç eden Türkler daha kötü durumda"

Sosyal medyada Avrupa ülkelerine giden Türklerin çok daha rahat ve kolay yaşam şartlarına sahip olduğu algısı yapılsa da Avrupa'daki Türklere ilişkin yapılan son araştırma ezberleri yıkacak cinsten.

Ezber bozan çalışma... "Avrupa'ya göç eden Türkler daha kötü durumda"
Ezber bozan çalışma... "Avrupa'ya göç eden Türkler daha kötü durumda"
GİRİŞ 11.01.2023 14:36 GÜNCELLEME 11.01.2023 14:36
Bu Habere 13 Yorum Yapılmış

Bristol Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olarak çalışan Dr. Şebnem Eroğlu Türkiye'den Avusturya, Belçika, Danimarka, Fransa, Almanya, İsveç ve Hollanda dahil olmak üzere birçok Avrupa ülkesine göç eden üç kuşak göçmenin yoksulluk durumlarını, "geri dönenleri" ve ülkeyi hiç terk etmeyen "kalanları" karşılaştırdı.

Eroğlu The Conversation platformunda "Avrupa ülkelerine göç eden birçok Türk, ülkelerinde kalanlara göre daha kötü durumda" başlığıyla kaleme aldığı yazısında ezber bozan çarpıcı gerçekleri ortaya koydu.

ÇALIŞMANIN KAPSAMI

Çalışma, 1960'ların başından 2012'ye kadar olan dönemde, 1.992 ailedeki 5.980 yetişkinden oluşan bir örneklem üzerinde gerçekleşti.

"AVRUPA'DAKİ GURBETÇİLERİN ÇOĞU MALİ AÇIDAN ÜLKELERİNDE KALANLARA GÖRE DAHA KÖTÜ"

İşte Dr. Şebnem Eroğlu'nun yazısından bazı kısımlar;

Pek çok insan iyi bir gelir elde etmek ve daha iyi bir yaşam standardına kavuşmak için başka bir ülkeye göç eder ancak yakın zamanda yaptığım araştırma, incelenen tüm kuşaklarda, Türkiye'den Avrupa ülkelerine göç edenlerin çoğunun mali açıdan ülkelerinde kalanlara göre daha kötü durumda olduğunu gözler önüne seriyor..

BİRİNCİ KUŞAK ERKEKLERİN YÜZDE 79'U YOKSULLUK SINIRININ ALTINDA

Avrupa'ya misafir işçi olarak gelen ve oraya yerleşen birinci kuşak erkeklerin beşte dördü (%79), kendi ülkelerinde kalanların üçte biri (%33) ile karşılaştırıldığında, yoksulluk sınırının altında yaşadığı ortaya çıkıyor.

Üçüncü kuşakta, Avrupa'da yaşayanların yaklaşık yarısı (%49) hala yoksulken, geride kalanların dörtte birinden biraz fazlası (%27) yoksul.

Cömert refah devletleri olarak bilinen Belçika, İsveç ve Danimarka gibi ülkelere gelen 3 nesil göçmenlerde ise en yüksek yoksulluk oranları gözlemlendi.

GERİ DÖNENLER İYİ İŞ ÇIKARDI

Türkiye'ye "geri dönenlerin" Avrupa'da yaşayanlardan çok daha iyi durumda oldukları ve "kalanlarla" eşit düzeyde, hatta onlardan daha iyi durumda oldukları görülmüştür.

Araştırmanın sonuçları uluslararası göçün ekonomik açıdan kötü bir karar olduğu anlamına gelmemelidir çünkü bu insanların göç etmeden önce ne kadar yoksul olduklarını hala bilmiyoruz. Birinci kuşağın Avrupa'ya geldiğinde, misafir işçi olarak çalıştıkları yıllarda göç etmemeye karar verenlere kıyasla daha yoksul olduğu bilinmektedir ve bu kişilerin göç ederek bazı ekonomik kazanımlar elde etmiş olmaları muhtemeldir. Geri dönenlerin durumundaki iyileşme de bunu desteklemektedir.

Bulgular, göçmenlerin yeni vatanlarında yeterince kazanamıyorlarsa geri dönmeleri gerektiği önerisine de yol açmamalıdır. 

GÖÇMENLERİN ÖZELLİKLE YOKSUL BIRAKILMASININ ALTINDA SİSTEMATIK IRKÇILIK MI VAR?

Veriler incelendiğinde göçmenlerin neden bu kadar yoksulluk içinde bırakıldıkları sorusuyla karşılaşıyoruz. Bu araştırma, Avrupalıların yarısından fazlasının AB üyesi olmayan ülkelerden gelen yoksul göçmenleri hoş karşılamadığını gösteren yakın zamanda yapılan bir başka araştırmanın bulgularıyla birlikte ele alındığında, ortaya çıkan tabloda sistemik ırkçılığın alttan alta işleyen bir neden olabileceğini gösteriyor.

AVRUPA KABULLENSEYDİ DURUM FARKLI OLURDU

Göçmenler hoş karşılansaydı, Avrupa'nın yüksek refah seviyesine sahip devletleri, misafir işçileri yaşlılıkta yoksulluk riskine karşı koruyacak, çocukları ve torunlarının yüksek öğrenime erişimde Türkiye'deki meslektaşlarının gerisinde kalmasını önleyecek tedbirler alması beklenirdi.

"İSTENMEYEN" GÖÇMENLER İÇİN KASVETLİ TABLO

Sonuç olarak, "istenmeyen" göçmenler için tablo oldukça kasvetli görünmektedir. Büyük sistemik değişiklikler yapılmadığı sürece, bu kişilerin beklentilerinde önemli bir iyileşme olması pek olası değildir.

KAYNAK: HABER7
Ramazan Yıldız Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - Ramazan Yıldız

Editör Hakkında

1981 yılında Isparta'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Afyonkarahisar'da, lisansını İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde, yüksek lisansını Bahçeşehir Üniversitesi'nde tamamladı. Üniversitenin ardından bir süre özel sektörde araştırmacı, daha sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) farklı iştiraklerinde İngilizce öğretmeni, sosyolog ve idareci olarak çalıştı. İnternet haberciliğine ilk adımını 2015 yılında Türk Medya’da attı. 2020’de Haber7’de gece editörlüğüne başladı. Halen Haber7.com’da haber şefi olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 13
  • Murat 1 yıl önce Şikayet Et
    Öyle durumlar kötü olsa çoğu geri dönerdi. Öyle sistematik bir ırkçılık falan da yok. Mercedes, BMW gibi markalarda bir sürü Türk çalışıyor. Normal işçisinden tut mühendisine kadar. TOGG’un CEO’su mesela yıllarca Almanya’da Bosch’ta çalışmış. En son İngiliz otomobil devi ve aynı zamanda hem sivil hemde savaş uçaklarına motor üreten Rolls-Royce firmasının başına bir Türk geçti. Allah aşkına yapmayın. Almanya’da devletin verdiği rakamlar ortada. Almanya’ya en çok iltica etmek isteyenler listesinde Türk’ler ikinci sırada. Avrupa’da bir sürü Türk iş insanı var özellikle Almanya’da Allah aşkına yapmayın.
    Cevapla
  • Ysn 1 yıl önce Şikayet Et
    Son model Audi Mercedes bmw ile gördüğümüz için hep iyi mi zannediyoruz onları yada vatanlarında kiraya bile vermeye gerek duymadığı evleri mi bizi aldatıyor
    Cevapla
  • Kemalettin 1 yıl önce Şikayet Et
    O zaman neden Shengen vizesi bile vermiyor Avrupa
    Cevapla
  • Erol 09 1 yıl önce Şikayet Et
    Alman isveren Almana 10,_ DM verirken yabanciya 6__7 ,_DM verdi Buda sonucta Emekli parasini düsürdü ,o.sebepten. ilk gelenler yoksul, ben 2,ciyim ben bile Almandan düsük aldim .
    Cevapla
  • vatan 1 yıl önce Şikayet Et
    tabi tabii
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Gazze'de toplu mezar dehşeti! Canlı canlı gömmüşler
ABD ve dünyada gözaltılara rağmen Filistin'e destek gösterileri sürüyor