Vefat eden kişinin banka hesapları nasıl öğrenilir? Ölen kişinin banka hesabı ne zaman kapanır?

Mirasçıları en çok meşgul eden konulardan biri de vefat edenin banka hesaplarında bulunan paralarının akıbetidir… Ani ölüm haberiyle sarsılan yakınlar, vefat edenin banka hesap dökümleriyle ilgili bilgi almak istiyor. Peki, vefat edenin banka hesapları nasıl öğrenilir, ölen kişinin bankadaki parası kime kalır?

Vefat eden kişinin banka hesapları nasıl öğrenilir? Ölen kişinin banka hesabı ne zaman kapanır?
Vefat eden kişinin banka hesapları nasıl öğrenilir? Ölen kişinin banka hesabı ne zaman kapanır?
GİRİŞ 21.03.2024 13:47 GÜNCELLEME 21.03.2024 13:48
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Alınan ölüm haberiyle beraber yakınlarının merak ettiği bir diğer konu da merhumun üzerine kayıtlı olan banka hesapları. Merhumun yakınları vefat eden kişinin banka hesaplarıyla ilgili işlemleri yürütebilmek için birçok yönteme başvuruyor. Peki vefat eden kişinin banka hesabı nasıl kapatılır ve öğrenilir? 

ÖLEN KİŞİNİN BANKA HESAPLARINA NE OLUR? HEMEN KAPATILIR MI?

Vefat işlemleri sonrasında banka hesapları otomatik olarak kapamaz. Vefat eden kişinin yakınları,  banka hesapları hakkında bilgi almak istiyorsa banka şubelerini ziyaret edebilir. Daha kolay bir yol aranıyorsa Bankalar Birliği'ne de başvurulabilir. Veraset ilamı alındıktan hemen sonra eğer Bankalar Birliğine başvuru yapılırsa ölen kişi üzerine ait olan tüm banka hesaplarını görme imkanı mevcut.

Kişinin ölümü üzerine bankadaki parası için tüm mirasçılar ortaklaşa hak sahibi olurlar. Türk Medeni Kanunu'nun 640. Maddesi gereğince bu ortaklık mirasın paylaşılmasına kadar sürer. Miras paylaşmaya kadarki sürede hiç kimse bankadaki paraya dokunamaz.

Ölen kişinin adı altında yakını veya bir başka kişi onun yerine banka hesabını devam ettiremez. Bu sebeple, ilk bildirimi aldıktan sonra, hesap değişikliği veya hesap kapatılması için gerekli formlarla eksik belgeleri ilgili banka tarafına teslim etmek durumundadır.

Ek olarak mirasçılar, merhumun borçlarından, kendilerine ait (miras bırakana değil) tüm mal varlığı ile sorumlu tutulacaktır. Bu sorumluluk, miras bırakanın ölümüyle başlar; Mirasın paylaşılmasından sonra da, vefat edenin borçlarından sorumluluk, mirasçıların bütün malvarlıkları ile müteselsil (zincirleme) olarak devam eder. Bu sorumluluk, mirasın paylaşılmasından itibaren veya miras bırakanın ölümünden sonra yerine getirilmesi gereken borçlarda, borcun muaccel olduğu tarihten 5 yıl geçince sona erer.

ÖLEN KİŞİNİN BANKADAKİ PARASI NASIL ÇEKİLİR?

Vefat eden kişinin yakını, merhumun hesaplarındaki parayı çekebilmek için öncelikle veraset ilamı çıkartıyor. Veraset ilamı çıkartabilmek için de ölen kişinin ölüm belgesi ile birlikte herhangi bir noter veya sulh hukuk mahkemesine bizzat başvurmak lazım. Halk arasında yaygın olarak kullanılan adıyla mirasçılık belgesinin çıkarılabilmesi için ise mirasçı olan kişi veya kişilerin şahsen noter veya sulh mahkemelerine başvurması gerekmektedir.

ÖLEN KİŞİNİN PARASI NE ZAMANA KADAR ÇEKİLEBİLİR?

Vefat sonrasında, vefat eden kişinin banka hesaplarında bulunan serveti, mirasçıların çekebilmesi ile ilgili herhangi bir süre zarfı yoktur. 10 yıl boyunca herhangi bir başvuru veya talep olmaması durumunda bile bankada bulunan tüm mevcut para ilgili bankalar tarafından korunmaktadır. Eğer 10 yıllık süre içerisinde herhangi bir şekilde başvuru olmaması durumunda ise banka hesabında bulunan tüm para TMSF’ye aktarılır

Beyzanur Özbostan Haber7.com - SEO Editör
Haber 7 - Beyzanur Özbostan

Editör Hakkında

1998'de İstanbul'da doğdu. Çamlıca Kız Anadolu İmam Hatip Lisesini tamamladıktan sonra Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Medya ve İletişim Sistemlerinden derece ile mezun oldu. Ardından Üsküdar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Medya ve Kültürel Çalışmaları bölümünde tam burslu olarak tezli yüksek lisansını yaptı. Üniversiteye devam ettiği yıllarda çeşitli kurs ve eğitimlerde lisans aldı. 2017'den 2022'ye kadar bir STK'da sosyal medya yöneticiliği görevini üstlendi. Günümüzde, haber7.com'da SEO haber editörü olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 3
  • Avukat 1 yıl önce Şikayet Et
    Borçlar mirasçılara geçmez. Banka avucunu yalar. Sigortadan alır. Borç münferittir. Devredemez başkasına.
    Cevapla
  • Ertuğrul 4 ay önce Şikayet Et
    Babam 20 bin kredi çekmiş ve 20 gün sora vefat etti biz 5 kardeşiz bu borcu ödemek zorundamiyiz peki
    Cevapla
  • zafer gülten 1 yıl önce Şikayet Et
    kişinin mirasçısı varsa,bankadaki parasıda elbetteki mirasçısına kalır,ama arayan sorayan olmaz,mirascılar kişinin bankada parası olduğu bilmesse ne olur bilmem.kişi öldükten sonra bankanın mirasçısı olup olmadığını sorgulaması lazım.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Faturasını tüm Türkiye ödüyor! Sadece bir ilde çalınan miktar 6 milyar TL
Almanya'da 175 milyon TL dolandırdı, Türkiye'de lüks içinde yaşıyor