Tsunami nedir, neden oluşur? Türkiye'de tsunami olur mu, nerelerde görülür?

Meydana geldiği yerde onarılması zor hasarlar bırakan güçlü doğal afetler, can ve mal kayıplarına yol açıyor. Bu doğal afetlerin içerisinde yer alan tsunami, kıyı bölgelerindeki nüfus artışına bağlı olarak can kaybı oluşturmakta. Peki, Türkiye'de tsunami olur mu?

Tsunami nedir, neden oluşur? Türkiye'de tsunami olur mu, nerelerde görülür?
Tsunami nedir, neden oluşur? Türkiye'de tsunami olur mu, nerelerde görülür?
GİRİŞ 02.12.2023 17:07 GÜNCELLEME 02.12.2023 17:07
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Tsunami insanlar için birden fazla doğal afeti de beraberinde getirebilmektedir. Tayfun, yangın, çığ ve sel gibi doğal afetlerle üst üste geldiğinde kaçınılması güç bir felaket olarak kendini göstermektedir. Peki vatandaşlar tsunami hakkında yeteri bilgiye sahip mi? Önlem alınabilir mi? Merak edilenler için buyurun haberimize...

Japonca'da "Liman Dalgası" manasına gelen "Tsunami" kelimesi okyanus ya da denizlerin dibinde oluşan deprem, volkan patlaması ve bunlara bağlı olarak çökmesi, zemin kaymaları gibi tektonik olaylar sonucu denize ulaşan enerji yüzünden uzun salınımlı dev deniz dalgası meydana gelir bu olaya da tsunami adı verilir. 1896 yılında Japonya'da 21000 kişinin can kaybına yol açan Büyük Melji Tsunamisi sonrası dünyaya duyurdukları yardım çağrısı içinde yer alan ‘Tsunami’ sözcüğü, bu tarihten itibaren dünya dilleri arasında literatüre girmiştir.

Tsunami, Pasifik Okyanusunda çok sık diğer okyanus ve denizlerde seyrek bir şekilde görülür. Okyanus açıklarında kabuğun kırılması sonucu oluşan tsunami, dalga boyu olarak yüzlerce kilometreden meydana gelmektedir. Tsunamiyi diğer gel-git ya da dalgalarından ayıran özelliği, su zerreciklerinin sürüklenmesi sonucu hareket kazanmasıdır. 

TSUNAMİ NASIL OLUŞUR?

Deniz tabanında gerçekleşen bir deprem veya toprak kayması sonucu okyanusun dibindeki su yüzeye doğru itilerek iki yönde ilerler. Bu dalgalar açık denizde saatte 800 kilometre hızla ilerler fakat o sırada boyları çok uzun değildir. Suyun çok derin olmadığı bir yere ulaşınca dalgaların hızı kesilir. Hızı bir anda azalan dalga iyice yükselmeye başlar. Dalganın boyu kimi zaman 30 metreye kadar ulaşabilir. Tropikal kasırga gibi bazı meteorolojik şartlar, büyük alçak basınç alanları oluşturarak fırtınalarda denizin fazla yükselmesi durumunda tsunamilere neden olabilir.

TÜRKİYE’DE TSUNAMİ OLUR MU?

Yapılan tarihsel araştırmalara göre 8300 km’den fazla kıyı şeridine sahip coğrafyamızda son 3000 yıl içerisinde 90’dan fazla tsunaminin meydana geldiği gözlenmiştir. Başta Marmara denizi olmak üzere bu tsunamiler, ülkemizi çevreleyen tüm denizlerde gözlemlenebilmektedir.

TSUNAMİDEN NASIL KORUNABİLİRİZ?

  • Deniz kıyısında bir yerleşim yeri seçiyorsak o bölgenin toprak ve yamaç yapısı göz önüne alınmalıdır.

  • Ufak bir depremde de tsunami meydana gelebilir o esnada en hızlı şekilde yükseklere çıkılmalıdır.

  •  Denizin yanındaysanız tepede bir yamaç bulunmalıdır.

  •  Tsunaminin ilk dalgası geldikten sonra oluşabilecek ikinci dalga daha büyük gelebilir tedbir elden bırakılmamalıdır.

  • Mümkün olduğunca kıyıya sıfır yerleşim yeri yapmamaya özen gösterilmelidir.

 

Beyzanur Özbostan Haber7.com - SEO Editör
Haber 7 - Beyzanur Özbostan

Editör Hakkında

1998'de İstanbul'da doğdu. Çamlıca Kız Anadolu İmam Hatip Lisesini tamamladıktan sonra Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Medya ve İletişim Sistemlerinden derece ile mezun oldu. Ardından Üsküdar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Medya ve Kültürel Çalışmaları bölümünde tam burslu olarak tezli yüksek lisansını yaptı. Üniversiteye devam ettiği yıllarda çeşitli kurs ve eğitimlerde lisans aldı. 2017'den 2022'ye kadar bir STK'da sosyal medya yöneticiliği görevini üstlendi. Günümüzde, haber7.com'da SEO haber editörü olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 1
  • Osman 1 yıl önce Şikayet Et
    Dünkü deprem ardından AFAD 2 saatliğine İskenderun için tsunami alarmı verdi, akabinde kaldırdı. Allah muhafaza etsin
    Cevapla
DİĞER HABERLER
İsrail'de bir bakanın aracı daha kaza yaptı! Otomobil hurdaya döndü
Milli Eğitim Bakanlığı yeni müfredatı açıkladı: Öğrencileri neler bekliyor?