Tavuk ayağı yemek ne demek? Tavuk ayağı yemek TDK...

Tavuk ayağı yemek, Türkçede pek bilinmeyen deyimler arasında yer almaktadır. Birçok anlama gelen bu deyim çoğunlukla gevezelik etmek, dedikodu yapmak olarak kullanılmaktadır.

Tavuk ayağı yemek ne demek? Tavuk ayağı yemek TDK...
Tavuk ayağı yemek ne demek? Tavuk ayağı yemek TDK...
GİRİŞ 05.03.2023 11:49 GÜNCELLEME 06.03.2023 12:52

Gündelik hayatta iletişim kurarken cümlelerin içerisinde sıklıkla deyimler kullanırız. Deyimler, çoğunlukla gerçek anlamı dışında mecazi bir anlam ifade eden ve cümleye akıcılık kazandıran sözcük toplulukları olup en az iki kelimeden oluşmaktadır. Birden fazla cümle ile anlatılacak olan bir durum, deyimler sayesinde daha kısa ve net bir şekilde anlatılabilmektedir.

Dilimizde kullanılan deyimler genellikle anonim olup sayısı da tam anlamıyla bilinmemektedir. Kulak aşinası olduğumuz deyimler dışında bazen hiç duymadığımız deyimler de mevcuttur. “Tavuk ayağı yemek” tabiri de aslında duymaya alışık olmadığımız ama dilimizde yer alan birçok deyim çeşidinden sadece bir tanesidir.

TAVUK AYAĞI YEMEK DEYİMİNİN TDK SÖZLÜK ANLAMI

Tavuk ayağı yemek deyimi ilk kez duyanların garip karşıladığı ama bilenlerin sıklık ile cümle içerisinde kurduğu bir deyimdir. Son zamanlarda oldukça popüler olan bu deyim, bilgi yarışmalarına konu dahi olmuştur.

Tavuk ayağı yemek deyimi, TDK sözlüğüne göre; gevezelik etmek, dedikodu yapmak olarak anlamlandırılmaktadır. Bazı kaynaklarda, şanssız olmak ve meraklı olmak olarak anlamlandırılsa da çoğunlukla gevezelik etmek ve dedikodu yapmak olarak kullanılmaktadır.

Peki, bu deyimi cümle içinde nasıl kullanmalıyız? İşte tavuk ayağı yemek deyiminin cümle içerisinde birkaç kullanım şekli;

  • Sen buraya tavuk ayağı yemek için mi geldin? (Sen buraya gevezelik etmek için mi geldin?)
  • Tavuk ayağı yer, ağzında bakla ıslanmaz. (Dedikodu yapar, ağzında bakla ıslanmaz.)
  • Akşam akşam tavuk ayağı yemeyi bırak da sadede gel. (Akşam akşam gevezelik etmeyi bırak da sadede gel.)
Elif Kocalı Haber7.com - SEO İçerik Editörü
Haber 7 - Elif Kocalı

Editör Hakkında

1996 yılında Kocaeli’nde doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul Şile'de tamamladı. 2018’de Düzce Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri bölümünden mezun oldu. Kanal7 Medya Grubu’na bağlı Haber7.com bünyesinde ‘SEO Editörü’ unvanıyla görev yapmaktadır.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Kredi notu kararı sonrası çarpıcı yorum: Türkiye tehlikeyi atlattı
S&P'nin not kararı sonrası Bakan Şimşek'ten ilk açıklama