Ücretsiz doğalgaz kullanımı başladı mı? Doğalgaz müjdesinin detayları belli oldu

Ücretsiz doğalgaz müjdesinin detayları belli oldu. 1 Mayıs 2024 tarihine kadarki döneme ait aylık doğalgaz tüketimleri için tahakkuk edecek faturalarda belirlenen tüketim için doğalgaz bedeli alınmayacak. Peki bedava doğalgaz kullanımı başladı mı?

Ücretsiz doğalgaz kullanımı başladı mı? Doğalgaz müjdesinin detayları belli oldu
Ücretsiz doğalgaz kullanımı başladı mı? Doğalgaz müjdesinin detayları belli oldu
GİRİŞ 04.05.2023 10:18 GÜNCELLEME 04.05.2023 11:57
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

‘’Karadeniz Gazı Devreye Alma Töreni"nde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamaları sonrasında doğalgaz indiriminin tarihi merak konusuydu. Resmi Gazete'de doğalgazın ücretsiz olacağı tarihler ilan edildi. Peki ücretsiz doğalgaz ne zaman kullanılacak?

DOĞALGAZ NE ZAMAN ÜCRETSİZ OLACAK?

Resmi Gazete’de yayınlanan kararla birlikte, konutlara 24 Nisan 2023 ve 31 Mayıs 2023 tarihleri arasında doğalgaz ücretsiz olacak.

25 METRE KÜP SINIRI!

Dağıtım şirketlerinden doğalgaz temin eden konut, ibadethane ve cemevi abonelerinden 1 ay boyunca ücret alınmaması ile 25 metreküpe denk gelen bedelin 1 yıl boyunca ücretsiz olmasına ilişkin Cumhurbaşkanı Kararnamesi Resmi Gazete’de yayımlandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla yayımlanan kararnameye göre, dağıtım şirketlerinden doğalgaz temin eden konut, ibadethane ve cemevi abonelerinden doğalgaz tüketimleri için 24 Nisan 2023 tarihinden 31 Mayıs 2023 tarihine kadar tahakkuk edecek ilk faturadan doğalgaz bedeli alınmayacak.

BAKAN DÖNMEZ: FATURALARDA 'SIFIR' YAZACAK

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, ücretsiz doğal gaza ilişkin detayları açıkladı.

Dönmez, 24 Nisan itibarıyla doğal gaz sayaçlarında okuma yapılmadığını, sehven yapılmış ise de fatura iptali veya bedel iadesinin yapılacağını söyledi.

Dönmez, "Bu süreç için fatura gidecek. Faturada kullanım miktarı, tutarı gözükecek. Fakat ödenmesi gereken kısımda 'sıfır' yazacak" dedi. Dönmez, kartlı sayaç kullanan tüketicilerin de 1 aylık ücretsiz doğal gaz hakkından yararlanacağını söyledi.

TAHSİL EDİLEN FATURA İPTAL OLACAK

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanı Mustafa Yılmaz'ın açıklamasına göre, tahsi̇l edi̇len faturalar varsa i̇ptal edi̇lecek ve i̇ade edi̇lecek.

Yılmaz açıklamasında, "Bedava doğalgaz ve akabi̇nde yapılacak i̇ndi̇ri̇m i̇le i̇lgi̇li̇ vatandaşlarımızın herhangi̇ bi̇r tereddüdü olmasın. Usul ve esasları beli̇rledi̇k. Dağitim şi̇rketleri̇ i̇le görüştük, gerekli̇ yazıyı gönderdi̇k. Kesi̇nli̇kle hi̇çbi̇r tüketi̇ci̇mi̇zi̇n hakki zayi̇ olmayacak." dedi.

1 YIL BOYUNCA MUTFAK VE SU İÇİN KULLANILAN DOĞALGAZ ÜCRETSİZ

İşte Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın doğalgaz müjdesiyle ilgili açıklamaları;

"Şimdi sizlerle ülkemizin her bir hanesindeki doğalgaz faturasını düşürecek 2 müjdeyi paylaşmak istiyorum. Birinci müjdemizi açıklıyorum: Vatandaşlarımızın evlerindeki mutfaklarında ve sıcak su tüketiminde kullandıkları doğalgazı bir yıl süreyle ücretsiz veriyoruz.

Aylık ortalama 25 metreküpe denk gelen mutfak ve sıcak su tüketimi için gereken doğalgazın bedeli bir yıl boyunca faturalardan düşürülecektir.

Bu aynı zamanda önümüzün yaz olduğunu dikkate alırsak pek çok hanenin neredeyse hiç doğalgaz faturası ödemeyeceği anlamına geliyor. Özellikle emeklisinden öğrencisine tüm dar gelirli vatandaşlarımızın bütçesine ücretsiz doğalgaz kullanımının önemli bir katkı yapacağına inanıyorum.

İnşallah seçimlerden sonraki dönemde bunun benim vatandaşıma yansıması çok daha farklı, çok daha olumlu bir şekilde tecelli edecektir.

AYLIK 151,75 LİRA VATANDAŞTA KALACAK

Konutlarda doğalgazın metreküpünün Türkiye ortalamasının (dağıtım bedeli ve vergiler dahil) 6.07 lira olduğu göz önüne alındığında yapılan hesaba göre, bir yıl boyunca konutlardaki ısınma ve sıcak su ihtiyacına denk gelen 25 metreküplük doğalgaz ücretsiz olacak ve vatandaşlardan aylık 151.75 lira alınmayacak.

Bir yıllık dönemde ise ücretsiz doğalgaz bedeli 1.821 TL olacak.

Ahmet Işık Haber7.com - SEO Editörü
Haber 7 - Ahmet Işık

Editör Hakkında

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümünden (İngilizce-Almanca) 2015 yılında mezun oldu. 6 yıllık gazeteci. TRT’de staj yaptı. Haber7.com’da mesleğe ilk adımı atarak internet haberciliğine başladı. Halen Haber7.com’da SEO editörü olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 6
  • abdullah ünal 11 ay önce Şikayet Et
    derenin kenarında abdest alsanız suyu ifraf etmeyiniz ... hz muhammed s.a.v
    Cevapla
  • Ahmet 11 ay önce Şikayet Et
    Trakya da faturalara bakmadılar nasıl bedava gaz kullanacağız 1 ay yakıt parası alınmayacakmis ama ne zaman
    Cevapla
  • Vatandaş 11 ay önce Şikayet Et
    Yer Tekirdağ normalde 28 inde doğalgaz faturalarina bakarlardi ayın 2 si yarın bakmıyorlar
    Cevapla
  • Bir vatandaş 11 ay önce Şikayet Et
    Daha uzun süre bedava kullanın diye bakmıyorlar
    Cevapla
  • Muhammed 11 ay önce Şikayet Et
    CHP zihniyeti doğalgazı sonuna kadar açıp camlarida açar sırf hükümet bedava veriyor jarcayalim diye
    Cevapla
  • Mehmet 11 ay önce Şikayet Et
    O kadar değil abartma havalar sıcak kapadık kombileri boşa yakmayiz milli servet
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Türkiye öncü oldu! Çok sayıda ülke harekete geçiyor! Gözler Suudi Arabistan'da olacak
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Üsküdar'da akaryakıt istasyonu çalışanlarını ziyaret etti