Kıbrıscık nerenin ilçesidir, ismi nereden gelmiştir? Kıbrıscık’ta gezilecek yerler…

Kıbrıscık ilçesi, adını ilk defa duyanlarda merak oluşturdu. İsminden dolayı Kıbrıs’ta yer alıp almadığı kafa karıştırırken seyahat etmek isteyenler Kıbrıscık ilçesinin gezilecek yerlerini araştırmaya başladı. Peki, Kıbrıscık nerede?

Kıbrıscık nerenin ilçesidir, ismi nereden gelmiştir? Kıbrıscık’ta gezilecek yerler…
Kıbrıscık nerenin ilçesidir, ismi nereden gelmiştir? Kıbrıscık’ta gezilecek yerler…
GİRİŞ 22.11.2023 17:02 GÜNCELLEME 22.11.2023 17:02
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Tarihi çok eskilere dayanan Kıbrısçık ilçesi adını her ne kadar Kıbrıs’tan alsa da bulunduğu yerin Kıbrıs’la herhangi bir ilgisi yoktur. Kıbrıscık ilçesi Bolu’da yer almaktadır ve tatil kaçamağı yapmak isteyenler için müthiş manzaralı sıcacık yerlere kucak açmaktadır. Özellikle Kıbrıscık dağ evleri ziyaretçileri çeken özellikleri arasında yer alırken Kıbrıscık halkının nereden geldiği de merak ediliyor…

KIBRISCIK NEREDEDİR?

Antik çağlarda “Kutsal Gür Su” anlamını taşıyan Kyberis (Kiberis); Kıbrıscık’a adını vermiştir. Kıbrıscık, Köroğlu Dağı’nın güney eteklerine kurulmuş, sessiz, dingin ve en yalın haliyle sizlere kucak açıyor. Türkiye’nin kuzeyinde bulunan Karadeniz Bölgesi sınırları içerisinde kalan Kıbrıscık ilçesine komşu ilçeler; Bolu’nun ilçelerinden doğusunda Gerede, kuzeyinde Dörtdivan ve Merkez, batısında da Seben ilçeleriyle birlikte güneyinde de Ankara’nın Beypazarı ilçeleridir.

İlçenin yüzölçümü yaklaşık olarak 562 kilometrekaredir. İlçenin il merkezine olan uzaklığı 60 kilometredir. Kıbrıscık’a gitmek için Bolu şehir merkezinden düzenli olarak yolcu taşıma araçları kalkmaktadır. Kış mevsimi oldukça soğuk ve sert geçen bu ilçede yaz mevsimi ise serin geçmektedir.

KIBRISCIK HALKI NEREDEN GELMİŞTİR?

Tarihsel verilere göre Kıbrıscık halkı Orta Asya'nın Kırgızistan ovalarında tarım, hayvancılıkla uğraşırken Çin ile yaşanan sorunlar (savaş, kuraklık, Çin Seddi vb.) nedeniyle Anadolu'ya doğru göç eden kitlelerle birlikte bu topraklara gelip yerleşmişlerdir. 

BOLU - KIBRISCIK ARASI KAÇ KM?

64 km’dir. Yol uzunluğu yaklaşık 1 saat 26 dakika sürmektedir.

KIBRISCIK GEZİLECEK YERLER

Yaylalar

Belen, Karaköy, Kökez, Bölücekkaya, Deveören ve Karadoğan gibi yemyeşil yaylalarıyla yayla turizmi konusunda oldukça gelişen Kıbrıscık’ta yaz aylarında düzenlenen yayla şenliklerine katılabilir ve bu yaylalarda temiz havanın keyfini çıkarırken piknik, mangal yapabilirsiniz.

Karagöl Tabiat Parkı

Bulunduğu orman ve göl peyzajları ile ziyaretçiler için eşsiz manzara güzellikleri ve seyirlik alanlar sunmaktadır. Doğa yürüyüşü, bisiklete binme, olta balıkçılığı, piknik, spor vb. aktiviteler için son derece uygundur.

Çivril ve Kınıkçı Kanyonu

Çivril ve Kınıkçı kanyonları görülmeye değer eşsiz gün batımını sizlere sunarken hem de treking severler için oldukça verimlidir. Çivril Deresinin üst kısmında İnanca’dan başlayarak Uludere’ye kadar uzanan vadi gittikçe derinleşerek kanyonları oluşturmaktadır. Her mevsim ve günün her saatinde hem kanyonda hem orman içinde oldukça keyifli bir yürüyüş yapıp bolca dağ havası alabilirsiniz.

Uludere vadisi ve tarihi mağaralar

İlçenin güneyinde, doğudan batıya doğru uzanan Uludere, Seben İlçesi Çeltikderesi Köyünün batısından Seben Çayı ile birleşerek Çayırhan civarında Sarıyar Barajına ulaşır. İlçe sınırları içinde sırasıyla Cuma Deresi, Şaduman, Uludere isimleri verilir. Bu vadi sarp kayalıkları ve doğul güzelliği ile görülmeye değer bir alandır.

Aynı vadi üzerinde, ilçe merkezinin güneybatısında Alcının Kaya, Belen Köyü’nün güneyinde Kaleönüm (Elliönü) Mağaraları, Çukur’da bulunan tarihi çeşmeleri ile tarihi ve turistik bir değer taşımaktadır. Dere boyuncu uzanan sarp kayalıklar ve peri bacaları fotoğrafçılıkla ilgilenenler için muhteşem kareler oluşturur. Çeltik tarlaları, elma bahçeleri, üzüm bağları vadiye ayrı bir güzellik katarken aynı zamanda derede tatlı su balıkları da yaşar.

KIBRISCIK DAĞ EVLERİ

Kıbrıscık ilçesi, Köroğlu Dağları’nın eteklerinde, Kıbrıscık Belediyesi tarafından inşa edilen, 60 kişinin konaklayabileceği dağ evleri; 1200 m. rakımda, bol oksijenli atmosferi ile solunum yolları ve romatizmal hastalıklara deva olan ardıç ve çam ağaçlarının arasında keyifli huzur dolu bir konaklama imkanı bulunduruyor.

Köroğlu Dağ Evleri; soğuk ve sıcak su ile bir evde bulunması gereken tüm malzeme, araç ve gereçlerle donanımlı olup misafirlerin tüm ihtiyaçlarını karşılayabilecek bir butik otel formundadır.

Çağıl çağıl akan dereleri, yaylaları, orman içi dinlenme yerleri, dağ yürüyüşü için uygun alanları ve kanyonları, temiz havası ve suyu, çağdaş yapısı ve kültürel değerleriyle zengin bir tatile konukluk edeceğiniz Kıbrıscık ilçesinde yer alan dağ evlerinde konaklama yaparak tatilinizi unutulmaz kılabilirsiniz.

Beyzanur Özbostan Haber7.com - SEO Editör
Haber 7 - Beyzanur Özbostan

Editör Hakkında

1998'de İstanbul'da doğdu. Çamlıca Kız Anadolu İmam Hatip Lisesini tamamladıktan sonra Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Medya ve İletişim Sistemlerinden derece ile mezun oldu. Ardından Üsküdar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Medya ve Kültürel Çalışmaları bölümünde tam burslu olarak tezli yüksek lisansını yaptı. Üniversiteye devam ettiği yıllarda çeşitli kurs ve eğitimlerde lisans aldı. 2017'den 2022'ye kadar bir STK'da sosyal medya yöneticiliği görevini üstlendi. Günümüzde, haber7.com'da SEO haber editörü olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 2
  • Divani 5 ay önce Şikayet Et
    Bu güzel ilçemizin adının "Kırgızcık" olması daha anlamlı olur. İnsanları Kırgızlara çok benzerler. Haber içeriğinde de bu vurgu yapılmış. Anladığım kadarı ile Kırgızcık Kıbrısçık a dönüşmüş diye düşünüyorum.
    Cevapla
  • sezayi 11 ay önce Şikayet Et
    doğa ile iç içe temiz hava kendinle baş başa nefes aldığını hissettiren sessizlik içersinde hayatınla yüzleştiğin yaratıcı tekamülün farklı geliştiğini fark ettiğin ortam.farklılığın farkındalığını eylemleri ile gerçekleştirmek isteyenlere iyi bir ortam.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Sosyal medyada lüks otomobil satışı: Piyasaya göre 5 kat aşağıda fiyatlar!
Fatih Altaylı’dan 1 Mayıs'taki provokasyona tepki çeken yorum!