Türk akademisyenler, Akdeniz'de istilacı bitki türü keşfetti

Türk akademisyenler, Akdeniz Bölgesi'nde muz alanlarındaki çalışmaları sırasında dünyada istilacı olarak kabul edilen yabancı bitki türü keşfetti.

Türk akademisyenler, Akdeniz'de istilacı bitki türü keşfetti
Türk akademisyenler, Akdeniz'de istilacı bitki türü keşfetti
GİRİŞ 23.12.2023 14:31 GÜNCELLEME 23.12.2023 14:31
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

Düzce Üniversitesinden (DÜ) yapılan açıklamaya göre, Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğüne bağlı Adana Biyolojik Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'nde araştırmacı olarak çalışan Dr. Hilmi Torun ve Dr. Mine Özkil, DÜ Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necmi Aksoy, Hatay Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhan Üremiş ile Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Uludağ, muz ile ilgili proje kapsamında Akdeniz Bölgesi'ndeki alanlarda çalışma yürüttü.

Çalışmalar esnasında dünyada istilacı tür olarak kabul edilen ve ülke florası için yeni kayıt olan yabancı bitki türüne rastlandı.

Üreticilerle yapılan görüşmelerde bu türün, Akdeniz Bölgesi kapalı muz üretim seralarında uzun süredir yaygın olduğu ancak muz üreticisinin bu bitki türüyle kolaylıkla mücadele edebildiği öğrenildi.

Bu türün görülmesinin ardından teşhisi için toplanan örnekler, DÜ Orman Fakültesi Herbaryumu (DUOF) Küratörü Prof. Dr. Necmi Aksoy'a gönderildi.

Teşhis çalışmaları sonucunda söz konusu türün, Asya kıtasına özgü olan, Türkiye florasında ise kaydı olmayan "Cardamine occulta Hornem" (Brassicaceae, Asya teresi) olduğu belirlendi.

DUOF Herbaryumun'da kayıt altına alınan bu örneklere göre bitkinin betimi ve morfolojik karakterlerinin fotoğraflanması yapıldı. Hatay Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhan Üremiş ve Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Uludağ ise morfolojik ve ekolojik gözlemler doğrultusunda bitkinin muz seralarında yabancı ot olarak zararlarını ve ekolojik özelliklerini değerlendirdi.

Yabancı bitki türünün, Türkiye florası için istilacı yeni bir tür olduğu ortaya çıkarıldı.

KAYNAK: AA
İbrahim Can Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - İbrahim Can

Editör Hakkında

İbrahim Can, 1993'te İstanbul'da doğdu. İnternet haberciliği kariyerine 2011’de başladı. İki yıla yakın küçük ölçekli sitelerde çalıştıktan sonra, 2012'nin Ekim ayında yenisafak.com'a başladı. 6,5 yıl çalıştığı yenisafak.com'da Gündem, Eğitim, Hayat, Dünya, Spor ve Video kategorilerinde çalıştı. Bir süre akşam sorumluluğu yaptı. Son olarak Ana Sayfa Editörü oldu. 2019'un Haziran ayında Haber7'de Gündem Editörü olarak göreve başladı. Hem Haber7 hem de Yeni Şafak'ta kültür sanat, eğitim ve siyaset alanları başta olmak üzere birçok alanda özel haber, infografik ve video hazırladı. Hala Haber7'de Haber Şefi olarak çalışmalarına devam etmektedir.
YORUMLAR 8
  • Haklı 4 ay önce Şikayet Et
    Ben Ankaradayım. Bahçenin her tarafında var. Bunlar yeni tanıştıklarına buluş diyor. Bunlar ile ziraat gelişir mi? 500 sene geriden geliyorlar.
    Cevapla
  • hasan 4 ay önce Şikayet Et
    BU BİTKİLER 50 SENE ÖNCEDE VARDI her mühendis mühendis olamıyormuş demekki kafalarına göre birşeyler bulup çıkarıyorlar.
    Cevapla
  • Tomris 4 ay önce Şikayet Et
    Karadeniz'de de var yeni gibi yayınlanması sanki araştırma yapıyormuş gibi mi görünmeye çalışıyorlar,daha evvelde böyle haberler çıktı, önce doğruluğunu araştırın derim
    Cevapla
  • Oooooffff Of 4 ay önce Şikayet Et
    dünyanın gerçek sahiplerine istilacı diyoruz, Halbuki girip çıkmadığı yerleşmediği yer kalmayıp aylara marslara giden insanoğluna tek laf etmiyoruz. Şu kainatta birtek istilacı var o da İnsanoğlu. Üstelik öyle bir istilacıki yerleştiği yeri acımasızca mahvedip yaşanmaz hale getiriyor.
    Cevapla
  • Sedef 4 ay önce Şikayet Et
    Tıpkı Suriyeliler gibi istilacı yani
    Cevapla
  • GaraTürk 4 ay önce Şikayet Et
    Aynen Suriyeli kardeşler ! gibi.
    Cevapla
  • Ali042 4 ay önce Şikayet Et
    Kurtuluş savaşından çok çok öncesi Yunanistan'ın Selanik şehrinde kurulan siyonist kampı ve burada yetişen siyonistler ve Osmanlı'nın düşmanı ittiatciler aynı kökten. Kurtuluş savaşı sonrası ülkeye getirilip iş ve toprak verilen Siyonistlerde var. Asıl istilacı olan ve şuanda Atatürkçülük kisvesi altında bu ülkeyi halen istila etmeye devam etmekteler. Atatürk ismiyle hareket eden hainler
    Cevapla
  • 54 Kc 4 ay önce Şikayet Et
    Bu ülkede istilacı çok önce İspanyadan gelemişler sonra 2. dünya savaşı yıllarında avrupadan gelmişler şimdi sesleri çok çıkıyor kim bunlar bil bakalım. Bir ipucu, geçen biri İsrail ordusunda çıktı adıda Mine idi.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
'Koca Yusuf TP1500' Gabar’da sondaj çalışmalarına başladı
İstanbul'da ağaç katliamı! Esnaf ve vatandaş tepki gösterdi