Araştırma sonucu ortaya çıkardı: Bitkilerin ağladığında çıkardığı ses şaşırttı

Bilim insanlarının yaptığı araştırma herkesi şaşırttı. Araştırma sonucuna göre bitkilerin ağladıklarında, stres altındayken ve üzgünken çıkardığı ses kaydedildi.

Araştırma sonucu ortaya çıkardı: Bitkilerin ağladığında çıkardığı ses şaşırttı
Araştırma sonucu ortaya çıkardı: Bitkilerin ağladığında çıkardığı ses şaşırttı
GİRİŞ 23.02.2024 13:13 GÜNCELLEME 23.02.2024 13:13

Bitkiler üzerinde yapılan son araştırmalar, stresli, üzgün bitkilerin metrelerce öteden duyulan sesler çıkardıkları tespit edildi. Araştırmacılar, bitkilerin sadece ses çıkarmakla kalmayıp, aynı zamanda susuz kaldıklarında veya sapları kesildiğinde çok daha fazla gürültü çıkardıklarını keşfettiler.

BİTKİLER AĞLADIĞINDA BÖYLE SES ÇIKARIYOR

Cell dergisinde yayımlanan araştırma sonuçlarına göre, bitkiler gergin olduklarında damar sistemi içinde meydana gelen küçük kabarcıkların patlıyor ve bu bir şok dalgası üretiyor. Küçük kabarcıkların patlamasıyla meydana gelen sesin kavitasyonun sonucu olduğu düşünülüyor.

New York Times'ta yer alan haberde, Tel Aviv Üniversitesi'den biyolog Lilach Hadany, "Beni rahatsız eden en açık konu bitkilerin ses sorunuydu. Kavitasyon en azından seslerin çoğu için en olası açıklama." dedi.

ARAŞTIRMA SONUCU GERÇEĞİ ORTAYA KOYDU

Hadany, Tel Aviv'de yarasa sesleri üzerine çalışan Yossi Yovel ile tanıştıktan sonra, bunu çözmek için ekip oluşturmaya karar verdi. Yetiştirmesi kolay ve iyi anlaşılmış genetiğe sahip oldukları için domates ve tütün bitkilerine odaklandılar.

Bitkiler, gövdelerine iki mikrofon yerleştirilerek ahşap kutunun içine koyuldu. Araştırmacılar bitkilerin sadece ses çıkarmadıklarını, susuz kaldıklarında ya da sapları kesildiğinde çok daha fazla gürültü çıkardığını tespit etti.

Gülşah Kerimoğlu Haber7.com - Editör
Haber 7 - Gülşah Kerimoğlu

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2019 yılında onur öğrencisi olarak diplomasını aldı. Okul gazetesinde birçok habere ve röportaja imza attı. Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde Haber 7 ve Yasemin.com’da staj yaptı. Anadolu Ajansı’nda gönüllü stajyerlik yaptı. Yasemin.com’da mesleğe ilk adımını attı. 2019 yılında Kanal 7 Medya grubu bünyesinde yer alan Haber7.com sitesinde İçerik Editörü olarak çalışmaya başladı.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
32 milyon çalışanın sorunu masaya geliyor! 5 yıl sonra bir ilk
Bakanlıktan yeni tereyağı kararı! En az yüzde 82 olacak