Depremin çocuklar üzerindeki psikolojik izleri ve ebeveynlerin yapması gerekenler!

Deprem, tıpkı yetişkinler gibi çocukların üzerinde de kalıcı psikolojik etkiler bırakabilir. Olası bir deprem sonrası çocuğunuzun korkularını ve travmalarını anlamak için uzmanların önerilerine mutlaka bir göz atın.

Depremin çocuklar üzerindeki psikolojik izleri ve ebeveynlerin yapması gerekenler!
Depremin çocuklar üzerindeki psikolojik izleri ve ebeveynlerin yapması gerekenler!
GİRİŞ 23.04.2025 16:20 GÜNCELLEME 23.04.2025 16:55
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Deprem, yetişkin ya da çocuk fark etmeksizin herkesin üzerinde psikolojik izler bırakan bir durumdur. Özellikle geçtiğimiz senelerde meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremin yıkıcı etkilerinden sadece yetişkinler değil, çocuklarımız da fazlasıyla etkilenmişti.

Yaşı küçük olan çocuklar, daha durumun farkına varmadan, televizyonda ve sosyal medyada gördükleri ve duydukları olaylar karşısında psikolojik olarak çok fazla hasar aldı ve deprem korkusu yaşamaya başladılar.

Peki, olası bir deprem halinde, depremin çocuklar üzerindeki psikolojik izlerini silmek, çocuklarımızın korkusunu ortadan kaldırmak için neler yapmalıyız?

Çocuğunuzun Travma Yaşadığını Nasıl Anlarsınız?

Deprem enkazında bir çocuk

Çocuğunuzun deprem travması yaşadığını; uyku düzeninin bozulması, anne babaya aşırı bağlanma, ani korku hali, alt ıslatma gibi davranışlar gösterdiğinde anlayabilirsiniz.
Tabii ki bu durum yaş gruplarına göre farklılık gösterebileceği gibi, bebeklerde sosyal tepkilerde gecikme, küçük çocuklarda gerileme davranışları, okul çağındaki çocuklarda ise korku, kaygı ve somatik şikayetler görülebilir.

İşte uzmanların, depremin çocuklar üzerindeki psikolojik izlerini silmek için önerdiği yöntemler;

  • Depremin çocuklar üzerindeki psikolojik izlerini silmek için öncelikle çocukları deprem ile ilgili haberlerden ve görüntülerden uzak tutun.
  • Bu durumun aslında bir doğa olayı olduğunu ve şu an güvende olduklarını tatlı bir dille izah edin.
  • Çocuklarınızı dinleyin. Tüm sorularına içtenlikle, sakin bir şekilde onların anlayacağı seviyede cevap vererek korkularını gidermeye çalışın.
  • Resim yapma, oyun oynama gibi aktivitelerle kendilerini ifade etmelerine destek olun.
  • Olası bir durumda yardım çalışmalarının ne kadar etkili olduğundan bahsederek umutsuz olmalarını engelleyin.
  • Duygularını küçümsemeyin, güven hissini pekiştirin, fiziksel temasa önem verin.
  • Çocuğunuzun ruhsal etkilenmesini gözlemleyin, yanında olun ve güven verin, kendini ifade etmesine olanak tanıyın, korkularını ve fikirlerini dinleyin, gerektiğinde profesyonel yardım alın.

İlginizi çekebilir;

Çocuklar enerji içeceği içebilir mi? Enerji içeceklerinin çocuklar üzerindeki sağlık etkileri nelerdir?Çocuklar enerji içeceği içebilir mi? Enerji içeceklerinin çocuklar üzerindeki sağlık etkileri nelerdir?

El parmak uyuşmasını görmezden gelmeyin! O hastalığın habercisi olabilirEl parmak uyuşmasını görmezden gelmeyin! O hastalığın habercisi olabilir

50 yaş üstü için hayati önem taşıyan vitaminler: Kan dolaşımınızı güçlendirin!50 yaş üstü için hayati önem taşıyan vitaminler: Kan dolaşımınızı güçlendirin!

Elif Kocalı Haber7.com - Editör
Haber 7 - Elif Kocalı

Editör Hakkında

1996 yılında Kocaeli’nde doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul Şile'de tamamladı. 2018’de Düzce Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri bölümünden mezun oldu. Kanal7 Medya Grubu’na bağlı Haber7.com bünyesinde ‘SEO Editörü’ unvanıyla görev yapmaktadır.
YORUMLAR 1
  • ahmet gül 6 gün önce Şikayet Et
    dövülerek.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
İBB'ye 2. dalga operasyon! 18 şüpheli tutuklandı! İsim isim verilen kararlar
Üşümezsoy'dan Mudanya depremi için korkutan sözler! O 3 şehrin uykuları kaçıracak açıklama