200 yıllık imkansız matematik problemi çözüldü

Cebir tarihinin iki asırdır çözülemeyen sorunlarından biri, Sidney’deki Yeni Güney Galler Üniversitesi'nden (UNSW) bir matematikçinin geliştirdiği yeni yöntemle çözülmüş olabilir.

200 yıllık imkansız matematik problemi çözüldü
200 yıllık imkansız matematik problemi çözüldü
GİRİŞ 13.05.2025 09:33 GÜNCELLEME 13.05.2025 09:33
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Profesör Norman Wildberger’in geliştirdiği yöntem, beşinci dereceden ve daha yüksek dereceli polinom denklemlerinin çözümüne yönelik ezberleri bozuyor.

YÜZYILLIK PROBLEMDE DÖNÜM NOKTASI

Polinomlar, içindeki değişkenlerin (örneğin x) farklı derecelerde üslü olduğu denklemler olarak biliniyor.

Bu tür denklemler sadece teorik matematikte değil, gezegen hareketlerinin hesaplanmasından yazılım kodlamaya kadar pek çok alanda kullanılıyor. Ancak x’in beşinci kuvveti ve üzeri içeren yüksek dereceli polinomlar için evrensel bir çözüm formülü bugüne kadar geliştirilememişti.

UNSW Onursal Profesörü Norman Wildberger ve bilgisayar bilimci Dr. Dean Rubine’in birlikte yayımladığı çalışmada, bu soruna “radikal” olmayan, yani irrasyonel sayılardan kaçınan yenilikçi bir yaklaşım öneriliyor.

KÖKLERE DAYALI KLASİK YÖNTEMLER YETERSİZ KALDI

İkinci dereceden denklemler M.Ö. 1800'lü yıllarda Babil’de “tam kare tamamlama” yöntemiyle çözülmeye başlanmış, bu yöntem zamanla lise düzeyinde öğretilen klasik ikinci derece denklem formülüne dönüşmüştü.

16. yüzyılda bu teknik üçüncü ve dördüncü dereceden denklemlere de uygulanmıştı. Ancak 1832 yılında Fransız matematikçi Évariste Galois, beşinci derece ve üzerindeki denklemler için genel bir çözüm formülünün mümkün olmadığını ortaya koymuştu.

Bu tarihten sonra yaklaşık çözümler geliştirildi ancak Wildberger’e göre bu çözümler saf cebirsel yöntemlerin dışındaydı.

RADİKAL SAYILARIN REDDİ YENİ KAPILARI AÇTI

Prof. Wildberger, çözümün radikaller – yani köklü ifadeler – kullanılmadan geliştirilmesi gerektiğini savunuyor. Ona göre, üçüncü dereceden kök yedi gibi ifadeler irrasyonel sayılara dayanıyor ve bu da sonsuz ondalıklar nedeniyle hiçbir zaman tam anlamıyla hesaplanamıyor. Wildberger bu nedenle irrasyonel sayıların matematikte mantıksal sorunlara yol açtığını belirtiyor.

Bu bakış açısı, onun daha önce geliştirdiği “rasyonel trigonometri” ve “evrensel hiperbolik geometri” gibi alanlarda da temel alınmıştı. Yeni yöntemde ise polinomların sonsuz terimli uzantıları olan "kuvvet serileri" kullanılıyor. Bu seriler belirli bir noktada kesilerek, çözümün doğruluğu yaklaşık sayılarla kontrol edilebiliyor.

YENİ SAYI DİZİLERİYLE ÇÖZÜME ULAŞILDI

Wildberger’in yöntemi, klasik çözüm yöntemlerinden farklı olarak, kombinatorik sayı dizileri üzerinden çalışıyor.

Özellikle çokgenlerin üçgenlere bölünme biçimlerini açıklayan “Catalan sayıları”ndan yola çıkılarak, bu sayıların çok boyutlu uzantıları geliştirildi.

“Geode” adı verilen bu yeni sayı dizisinin, beşinci dereceden denklemler dâhil olmak üzere yüksek dereceli polinomlara genel çözüm sunduğu ifade ediliyor.

Uygulamalı matematik için yeni algoritmalar geliştirebilir
Wildberger, geliştirdikleri yöntemin sadece teorik değil, uygulamalı matematikte de geniş kullanım alanlarına sahip olabileceğini vurguladı. Yeni yöntemin, bilgisayar programlarında denklemlerin radikaller yerine kuvvet serileriyle çözülmesini mümkün kılabileceği belirtiliyor.

Geode dizisinin, gelecekte matematiksel kombinatorik alanında birçok yeni araştırmanın önünü açması bekleniyor.

"BU SADECE BİR BAŞLANGIÇ"

Prof. Wildberger, “Geode dizisini tanıtarak klasik Catalan sayılarını genişlettik. Bu keşfin, cebirin temel bir bölümünde köklü bir revizyon anlamına geldiğini düşünüyoruz. Bu daha başlangıç, keşfedilecek çok fazla alan var” ifadelerini kullandı.

Özgür Bayrak Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Bayrak

Editör Hakkında

Ankara'da doğan Özgür Bayrak, ilk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladı. Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi "Gazetecilik" bölümünden mezun oldu. Üniversite döneminde çeşitli yerel gazetelerde muhabir ve editör olarak görev aldı. Star.com'da internet editörü olarak stajını tamamladıktan sonra Medya Takip Merkezi'nde 3 yıl boyunca Gündem, Siyaset, Spor, Ekonomi kategorilerinde haber ve SEO içerikleriyle birlikte galeri ve video hazırladı. 2019'un Şubat ayından bu yana ise Haber7.com'da Gündem Editörü olarak habercilik kariyerine devam etmektedir.
YORUMLAR 2
  • Yusuf 1 ay önce Şikayet Et
    Toplama çıkarma çarpma ve bölme dışında geri kalan her şey hayatımızın hiçbir alanında karşımıza çıkmıyor ki. Çok sevdiğim bir ders ama üzgünüm gerçek böyle
    Cevapla
  • Misafir 1 ay önce Şikayet Et
    Ne işe yarayacak faydasi ney? bir noktadan sonra matematik kadar boş bisey yok.insanlari oyalamak meşgul etmekten başka bisey değil. 200 yıldır çözülmemiş. demekki 200 yıl hayatımızda olmasa hiç bir kaybımız olmuyormuş.simdi var.ama yine faydası yok.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
TSK'da devrim gibi düzenleme! 72 yaş sınırı! Yetki Cumhurbaşkanı'nda
İzmir'de operasyon! Tunç Soyer gözaltına alındı Listede 157 kişi var! Dikkat çeken isimler