Üç buzağıyla başladı hayvan sayısını 28'e çıkardı! Günlük süt üretimi 300 litre
Pandemi döneminde Samsun il merkezinden Çarşamba ilçesine taşınarak üç buzağıyla hayvancılık yapmaya başlayan Hamide Şeker, çiftçi destek kredisiyle hayvan sayısını ve süt üretim kapasitesini arttırdı.

Samsun'dayaşayan ve pandemi dolayısıyla il merkezinden Çarşamba ilçesine yerleşmeye karar veren 50 yaşındaki beş çocuk annesi Hamide Şeker, aldığı üç adet buzağı ilelçeye bağlı Yalı Mahallesi'nde hayvancılık yapmaya başladı. Zaman içerisinde bilgi ve deneyim de kazanan Şeker, devlet bankasından çiftçi destek kredisi alarak hayvanlarının sayısını ve süt üretim kapasitesini artırdı.
KÖYÜNE DÖNMEKTEN ÇOK MEMNUN
Üç buzağı ile başladığı yolculukta zaman içerisinde 13'ü süt sığırı olmak üzere 28 hayvan sayısına ulaşan Şeker, günde yaklaşık 300 litre süt elde etmeye başladı. Başlangıçta pandemi nedeniyle zorunlu olarak köyüne döndüğünü aktaran Hamide Şeker, köyüne dönerek üretim yaptığı için mutlu olduğunu söyledi.
Daha önceleri öğrenci yurdunda çalışarak geçimini sağladığını ifade eden Şeker, "Pandemi sürecinde işimden ayrıldıktan sonra köyüme yerleştim. Üç dişi buzağıyla başladım. Bu üç buzağı büyüdü, inek oldu. Ertesi yıl devlet kredisi kullanmaya karar verdim. Komşularımızdan da kullananlar vardı. Ben de başvurdum, bir yıl kredi aldım. O kredilerle hayvan aldım, sağım makineleri aldım, yem desteği aldım. Şu anda 28 tane hayvanım var. İlk aldığım destekle biraz da ahırımı modernleştirdim." şekliden konuştu.
"KADIN İSTERSE HER ŞEYİ YAPAR"
Hamide Şeker, "Kadınlar isterse her şeyi yapar, her işi başarır. Kadınların kendi ayaklarının üstüne basması gerekiyor. Bir işin ucundan tutmaları gerek. Bu hayvancılık da olabilir, başka bir üretim alanı da." diyerek üretim alanında kadın emeğinin önemine de dikkat çekti.
GÜNLÜK SÜT ÜRETİM MİKTARI YAKLAŞIK 300 LİTRE
Günlük süt üretiminin yaklaşık 300 litreyi bulduğunu dile getiren Şeker, "Süt sadece bir gıda değildir, bir yaşam kaynağıdır, bir gelir kaynağıdır. Çiğ süt satmanın yanı sıra tereyağı, peynir yapıyoruz, komşularımıza veriyoruz, buzağılarımız içiyor. Daha çok buzağı yetiştiriyoruz. Köyümüze gelen sütçüler var, onlara veriyoruz. Fazlasını o şekilde değerlendiriyoruz. İlerleyen süreçte geri kalan ekipmanlarımızı, motor, yem karma makinesi gibi araçları almayı düşünüyoruz." diyerek gelir ve gider durumuna dair açıklamada da bulundu.