Emekliliği geciktiriyor! Emeklilik maaşı tarihinin ertelenmemesi için...
Türkiye’de sigortalı bir işte çalışmayan ya da prim gün sayısı yetersiz olan milyonlarca kişi, isteğe bağlı sigorta sistemiyle prim ödeyerek emekli olma şansı elde edebiliyor. Ancak burada dikkat edilmesi gereken önemli noktalar var. Yapılacak hatalı tercihler, emeklilik sürecini yıllarca erteleyebilir.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) çerçevesinde, SSK, BAĞ-KUR ya da Emekli Sandığı kapsamında çalışan milyonlarca kişi, zorunlu sigorta kapsamında yer alıyor. Ancak Türkiye’de hala birçok vatandaş, sigortalı bir işte çalışmıyor ve dolayısıyla emeklilik için yeterli prim gününe sahip olamıyor.
Bedelli Askerlik Ücreti 2026 | Tarih BELLİ OLDU! Başvuru yapacaklara...
İSTEĞE BAĞLI SİGORTA KİMLER İÇİN GEÇERLİ?
Sigortalı bir işte çalışmayan veya geçmişte çalışıp emeklilik için yeterli prim gününü tamamlayamayan kişiler, isteğe bağlı sigorta ile eksik prim günlerini tamamlayabiliyor. Bu sigorta türünde, ödenecek prim miktarı kişinin seçtiği kazanca göre hesaplanıyor, ancak belirlenen minimum tutar asgari ücretten daha düşük olamıyor.
Tarım Kredi indirim dalgası: Fiyatları aşağı çekti! Ucuza alabileceksiniz
2025 yılı itibarıyla, asgari ücret üzerinden sigorta primi ödeyen bir kişi, her ay 8.321,76 TL prim ödemek durumunda.
TAMAMLAMAYANLAR 3 YIL DAHA GEÇ EMEKLİ OLABİLİYOR!
İsteğe bağlı sigorta, BAĞ-KUR (4/b) kapsamına giriyor. 2008 yılı sonrasında sigortalı olanlar, normal emekliliğe hak kazanmak için 9000 gün prim ödemek zorundalar.
Kadınlar 58, erkekler ise 60 yaşında emekli olabilir. Yeterli prim günü tamamlayamayanlar ise 5400 gün primle 3 yıl daha geç emekli olabiliyor.
SSK'DAN EMEKLİ OLMAK İSTEYENLER DİKKAT!
Kanuna göre, birden fazla statüde prim ödeyenlerin hangi statüden emekli olacağı, son 2520 gün içerisindeki prim ödemelerine göre belirleniyor.
Örneğin, 5975 gün prim ödemiş bir kişi, 4500 gün SSK primi varsa, 216 gün daha SSK statüsünde çalışarak isteğe bağlı sigortaya geçmeli. Aksi takdirde, BAĞ-KUR üzerinden emekli olacağı için prim gün sayısı 7000’e çıkacaktır.
2008 SONRASI SİGORTALI OLANLAR NE YAPMALI?
*30 Nisan 2008 sonrası sigorta girişine sahip kişiler için sistem farklı işliyor. Bu kişiler, 4/a (SSK) statüsündekiler için 7200 gün, 4/b ve 4/c kapsamında yer alanlar için ise 9000 gün primle emekli olabiliyor.
*2008 sonrası sigortalı olanlar, eksik prim günlerini isteğe bağlı sigorta ile tamamlarken, son 7 yıl kuralı yerine, toplam prim süresi dikkate alınarak hangi statüden emekli olacaklarını belirlemelidir.
BAŞVURU ŞARTLARI
İsteğe bağlı sigorta yaptırmak isteyenlerin bazı şartları yerine getirmesi gerekiyor:
-Türkiye’de ikamet ediyor olmak,
-Zorunlu sigortalılığı gerektiren bir işte çalışmamak,
-Ayda 30 günden az çalışan ya da tam gün çalışmayanlar,
-Kendi sigortalılığı nedeniyle aylık almıyor olmak,
-18 yaşını doldurmuş olmak,
-SGK’ya isteğe bağlı sigorta başvurusu yapmak.
İsteğe bağlı sigorta, sigortasız çalışanlar ya da prim günü eksik olanlar için büyük bir fırsat sunuyor. Ancak, hangi statüden emekli olunacağı, son 1260 gün kuralı gibi detaylar göz ardı edilirse, emeklilik yaşı birkaç yıl daha uzayabilir.
-
LO lo li 29 dakika önce Şikayet Et1261 gün 1000 güne düşsün loBeğen
-
Ahmet 3 saat önce Şikayet EtNesne yatırsin yatirdikca emekli maaşı düşecek..yaş 60 yaş o yaşa kadar zaten prim dolar...60 dan önce maaş alamiyirsun ne gerek var bence hepten emeklilik sistemi kalkması lazım..isteyen ödesin..ödedikten sonra bir maaş verin..ben istemiyorum emeklilik..1 ev akşam kirası 30 bin TL emekli alıyor 16 20 arası..sadece sağlık olsun yeter...gerisi yatırmak akıl işi değilBeğen
-
Ahmet 4 saat önce Şikayet EtEvet o kuraldan dolayı 1261 günü doldurmak zorunda kaldım. Ama SGK madem bir ise bu ayrılık, bu prim farkları, aylık bağlamadaki farklı oranlar neden var? Acilen SGK mevzuatına el atılıp eşitliksiz uygulamalar kaldırılmalıdır.Beğen