Napolyon'u yenen 'Türk' emekli oldu: Amazon tarihi platformun fişini çekiyor

Temeli 1770 yılında Napolyon'u mat eden satranç makinesine dayanan ve Amazon tarafından 21 yıl önce dijital iş gücü pazarı olarak kurulan Mechanical Turk, gelişmiş yapay zeka modelleri karşısında yenik düştü.

Napolyon'u yenen 'Türk' emekli oldu: Amazon tarihi platformun fişini çekiyor
Napolyon'u yenen 'Türk' emekli oldu: Amazon tarihi platformun fişini çekiyor
GİRİŞ 28.08.2026 15:23 GÜNCELLEME 28.08.2026 15:57

Amazon, teknoloji dünyasında 21 yıldır faaliyet gösteren mikro iş platformu Mechanical Turk'ün faaliyetlerine son verme kararı aldı.

Patronlar Dünyası'nın aktardığı bilgilere göre, Jeff Bezos tarafından 2005 yılında kurulan platform, yapay zekanın veri işleme kabiliyetlerinin insan seviyesine ulaşmasıyla işlevini yitirdi.

TARİHİ SİHİRBAZLIĞIN TEKNOLOJİK YANSIMASI

Platform, ismini Macar mucit Wolfgang von Kempelen'in 1770 yılında Avusturya sarayında tanıttığı 'The Turk' adlı satranç makinesinden alıyor.

Dışarıdan tamamen mekanik bir düzenek gibi görünen bu kutunun içinde aslında dönemin usta satranç oyuncularından biri gizleniyordu.

Sistem, 1809 yılında Viyana'da Napolyon Bonaparte'ı mağlup ederek dünya genelinde ün kazanmıştı.

YAPAY ZEKA İNSAN GÜCÜNÜ GERİDE BIRAKTI

Jeff Bezos, bilgisayarların henüz yapamadığı görsel tanımlama, ses deşifresi ve veri etiketleme gibi işleri insanlara yaptırmak için bu tarihi aldatmacadan ilham aldı.

Platformda çalışan 500 bini aşkın kişi, sistemin arkasındaki gizli insan beyni olarak görev yapıyordu.

Günümüzde gelişmiş yapay zeka modellerinin bu mikro görevleri saniyeler içinde tamamlaması, çeyrek asırlık dijital iş modelinin sonunu getirdi.

KAYNAK: PATRONLARDUNYASİ
İbrahim Turna Haber7.com - Haber Editörü
Haber 7 - İbrahim Turna

Editör Hakkında

1996 yılında İstanbul'da doğdu. Beykent Üniversitesi Yeni Medya (İngilizce) bölümünden mezun oldu. Kanal 7 Medya Grubu'na bağlı haber7.com bünyesinde mesleki hayatına devam etmektedir.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Naci Görür'ün esrarengiz paylaşımı ortalığı karıştırdı! Gerçeği açıklayıp özür diledi...
Hakimleri de Brüksel atasın