Aksaray'dan fışkıran su neyin nesi?
Aksaray'da günlerdir yerin altından fışkıran ve 50 metre yüksekliğe kadar ulaşan tazyikli suyun ekonomik değerinin olmadığı ortaya çıktı.

Aksaray'daki bir kuyudan yükselen ve 50 metreye kadar ulaşan karbondioksidin kaynağının Hasandağı volkanizması olduğu ve karbondioksidin Tuz Gölü Havzası genelinde bulunduğu bildirildi.
Linda Gaz AŞ Sıvı Karbondioksit Üretim Tesisi Aksaray Yöneticisi Jeoloji Mühendisi Osman Usta, AA muhabirine yaptığı açıklamada, karbondioksidin bölgede yeni bulunan bir gaz olmadığını ve 10 yıldır burada üretimini yaptıklarını söyledi.
Usta, 1999 yılında Aratol bölgesinde Karbogaz AŞ'nin karbondioksit üretim tesisi kurduğunu belirterek, halen Linda Gaz AŞ'nin bu işletmede üretime devam ettiğini belirtti.
Tesisin burada kurulmasının sebebinin, bölgede bulunan doğal karbondioksit olduğunu ifade eden Usta, ''bu bölgede karbondioksidin varlığı biliniyordu. Bizde burada 700 metreye kadar açtığımız karbondioksit kuyularında üretime devam ediyoruz. İşletmemiz günde 100 ton kapasiteye sahip'' dedi.
Bölgenin jeolojik yapı itibariyle yeraltı suyu içinde karbondioksit gazı bulunduğunu belirten Usta, bölgede çökelme ile oluşan kayaçlar, tuzlu su ve karbondioksitli bir ortam bulunduğunu ve normal şartlarda bu ortamın dengede kaldığını ifade etti.
Bölgede ortalama 100 metreden itibaren karbondioksit ve tuzlu suyun bulunduğunu ifade eden Usta, karbondioksidin yeraltı suyu içinde ve basınç altında çözülmüş halde bulunduğunu bildirdi.
Bu karbondioksit gazı içeren suyun yerüstüne belli bölgelerden çıktığını ve hissedilmediğini söyleyen Usta, ''çiftçilerin açtığı sondaj kuyuları yoluyla çözünmüş haldeki karbondioksit gazı sudan ayrılmaya başlar. Bu ayrılmanın hızı ve miktarı yüzeye yaklaştıkça artar ve püskürme meydana gelir'' diye konuştu.
Aksaray'daki kuyudan karbondioksit çıkışının doğal bir olay olduğuna dikkati çeken Usta, dengedeki bir sisteme insan eliyle müdahale edilmesi sonucu yeraltında bulunan karbondioksidin yüzeye çıktığını ve bunun depremle ilgisi olmadığını vurguladı.
Bölgede kuyu açılırken dikkatli olunması gerektiğini söyleyen Usta, normalde bu tür kuyuların açılmasında kuyu dizaynının farklı yapılması gerektiğini de belirtti.
Tuz Gölü Havzası'nda karbondioksitçe zengin su bulunduğunu anlatan Usta, şunları kaydetti: ''Karbondioksit gazının Tuz Gölü Havzası'nda olmasının nedeni Hasandağı volkanizmasıdır. Tektonik yapıdan Tuz Gölü ve Sultanhanı Fay Hatları kanalıyla da yer altı suyu karbondioksit gazıyla beslenmektedir. Bir başka ifadeyle karbondioksidin kaynağı Hasandağı ve dağıtıcısı da fay hatlarıdır. Havzada 20 metre derinlikten itibaren sudaki karbondioksit oranı artmaya başlıyor. Bölgede 150 ile 200 metreden itibaren açılacak her kuyuda burada yaşanan olay tekrarlanabilir ve yüzeye karbondioksit gazının çıkışı kolaylaştırılabilir.''
Aksaray'da yüzeye çıkan karbondioksitli suyun yerin altını boşalttığını vurgulayan Usta, bunun bir obruğa dönüşebileceğini sözlerine ekledi.
(aa)
-
hatice nur dogan 15 yıl önce Şikayet Etyakından gördüm. selam herkese ben aksaraylıyım dün geldim memeleketten ve fışkıran suyun yanındaydım harika bi şey görmeniz gerek tadı tuzlu yakın da tuz gölü var ondan olması tahmin ediliyo aksaray konya yolu üzerinde yakından daha güzel harika bi doga olayıBeğen
-
abdullah sadri 15 yıl önce Şikayet Etfışkıran su degil. fışkıranın su degil karbondikosit gazı oldugu defalarca tvde uzmanlar açıkladı buna ragmen su demek saçmalık milleti yanıltmayalım lütfenBeğen
-
mehmet kürşat duru 15 yıl önce Şikayet Etartezyen. çoğraf dersinde görmedinizmi bu bildiğin artezyen kaynağıBeğen
-
Alperen Topçu 15 yıl önce Şikayet EtYoksa yoktur. fışkıran sadece suysa bir müddet sonra tazyiğini kaybeder hatta bir müddet sonra su bile çıkmayabilir. Önemli olan bu fışkıran suyun depreme neden olabilecek bir etkisinin olup olmaması.Beğen
-
nevzat ipek 15 yıl önce Şikayet Etekonomik değeri yokmu?. sizce bu yerden fışkıran suyun ekonomik değeri yokmu?bak cahil köylüye sorsan birsürü proje ile sana ekonomiyi öğretir ama neyse.tabiki ekonomik değeri var.çok güzel elektrik elde edilir mesela.Beğen