Seyit Onbaşı'nın heykeli değiştirildi
Çanakkale'de bulunan, Çanakkale Savaşı kahramanı Seyit Onbaşı'nın yaklaşık 3 yıl önce yaptırılan ve mermiyi sırtında taşıdığı tasvir edilen heykelinin yerine, mermiyi kucağında taşıdığı eski heykeli yerleştirildi.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Seyit Onbaşı'nın mermiyi kucağında taşıdığı heykeli orijinal olmadığı gerekçesiyle tartışmalara neden olmuş, Seyit Onbaşı'nın mermiyi kucağında değil sırtında taşıdığı yönünde başlatılan eleştiriler üzerine, heykel bulunduğu yerden alınmıştı. Daha sonra ise Seyit Onbaşı'nın mermiyi sırtında taşıdığı askeri kıyafetle tasvir edilen heykeli yapılıp yaklaşık 3 yıl önce Mecidiye Tabyası'na yerleştirilmişti.
Seyit Onbaşı'nın mermiyi kucağında taşıdığı heykelin kaldırılması üzerine, heykeli yapan ve bir süre önce yaşamını yitiren heykeltıraş Hüseyin Anka'nın yakınları, Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğüne eski yerine konulması için başvuruda bulundu.
Başvuruyu değerlendiren müdürlüğün eski heykelin yerine konulması doğrultusunda görüş bildirmesi üzerine Seyit Onbaşı'nın eski heykeli yeniden Gelibolu Yarımadası'nda Mecidiye Tabyası'ndaki yerini aldı.
276 kiloluk mermiyi tek başına arkasında taşıyan tasvirli Eray Okkan'ın yaptığı heykel ise Eceabat Belediyesi ekiplerince ilçe girişindeki bir lokantanın yanındaki ağaçlık bölgeye geçici olarak getirilerek üzeri örtüldü.
Eceabat Belediye Başkanı Kemal Dokuz, köy yerleşim alanı dışında bulunan Seyit Onbaşı Heykeli'nin çok hassas polyesterden yapıldığını bu yüzden Eceabat'a çok dikkatlice getirildiğini söyledi.
Mecidiye Tabyası'ndan kaldırılan heykelin yeni yerini belirlemek için Eceabat'a getirdiklerini ifade eden Dokuz, heykelin gelecek yıllarda kurulması düşünülen Panorama 1915 Müzesi ile uyumlu olacağını bildirdi.
Dokuz, ''Heykeli Kilitbahir köyünden Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğünden resmi yazışmalar neticesinde Eceabat'a getirdik. Müdürlüğün görevlendirdiği heykeltıraş tarafından da eski heykel yerine monte edildi'' dedi.
Kilitbahir Köyü Muhtarı Ali Şinasi Tınaz da Seyit Onbaşı Heykeli'nin değiştirilmesi konusunda kendilerine haber verilmediğini ileri sürdü.
Tınaz, Seyit Onbaşı'nın Mecidiye Tabyaları'ndaki Heykeli'nin Kilitbahir ile özdeşleştiğini, bunun Eceabat'a götürülmesine anlam veremediğini bildirdi.
-SEYİT ONBAŞI KİMDİR?-
Topçu Onbaşı Seyit Çabuk, 1889 yılının eylül ayında Balıkesir'in Havran ilçesine bağlı Çamlık (Manastır) köyünde dünyaya geldi. Seyit Çabuk, 1909 yılının nisan ayı başlarında askere alındı. 1912'de Balkan Savaşları'na katıldı. Savaş bittiğinde terhis edilmedi ve topçu eri olarak Çanakkale Cephesi'nde görev aldı. Çanakkale Savaşları'nda gösterdiği kahramanlıkla adını Türk tarihine yazdırdı. 1. Dünya Savaşı'nda Çanakkale-Mecidiye Bataryası'nda görev aldı. 18 Mart 1915'te İngiliz gemilerinin Çanakkale'yi geçmek için çok sayıda topu susturdukları anda 276 kilogramlık top mermisini tek başına taşıyarak topun namlusuna yerleştirdi. Topu ateşleyerek, İngilizlerin en büyük zırhlısı ''Ocean''ı batırdı. İngiliz ve Fransız gemileri boğazı geçemeyeceklerini anlayarak geri döndü.