12.12.12 çılgınlığı tüm Türkiye'yi sardı
12 Aralık 2012 tarihinde evlenmek isteyenlerin oranında ciddi bir artış oldu. Evliliklerinin tarihinde anlam olmasını isteyenler 12.12.12 çılgınlıgına uydu. İşte 12.12.12 çılgınlığının yaşandığı bazı iller:
Bu yıl 12.12.2012 tarihinde evlenmek isteyen çiftler, aylar öncesinden evlendirme dairelerine başvuruda bulundu. O tarihte tüm nikâh saatleri doldu; nikâh daireleri başvuruları geri çeviriyor.
Her gün normal sayıda kıyılan nikâhlar yılın aynı sayıya denk gelen günlerinde artış gösteriyor. Türkiye'nin birçok kentinde çiftler bu tarihte evlenmek için nikâh memurluklarının yolunu tutmaya başladı. Bu tarihte dünya evine girmek isteyenler Türkiye'de adeta nikâh patlamasının yaşanmasına yol açtı. İstanbul'un yanı sıra Ankara, İzmir, Adana, Bursa, Antalya başta olmak üzere Türkiye'nin hemen her kentinde çiftler bu tarihte evlenebilmek için sıraya girdi.
Evlendirme dairesi yetkilileri 12.12.2012 tarihinin hafta içine gelmesine karşın yoğun bir başvuru ile karşılaştıklarını ifade ederek, "Hafta içinde normal günlerde 15-20 nikâh kıyarken, bu sayı 12.12.2012 tarihi için yüzde 100'e varan oranda arttı. Gelen talepleri artık geri çevirmeye başladık" dedi. İşte 12.12.12 çılgınlığının yaşandığı bazı iller:
İZMİT
İzmit Belediyesi Evlendirme Birimi'nden yapılan açıklamaya göre 12 Aralık Çarşamba günü nikah kıyacaklarda 4 kat artış olacak.
Belediyenin Evlendirme Birim Sorumlusu Fikri Sever, "Hafta içi normal günlerde ortalama 5 nikah işlemi olurken 12.12.2012'nin özelliğinden dolayı Çarşamba günü 19 çift evlilik için gün aldılar. 100 yılda bir gelen böyle anlamlı günleri bazı çiftler tercih ediyor" dedi.
Hayatlarını özel bir tarihte birleştirmek isteyen Ödemişli 7 çiftin de, "12.12.2012" günü nikah kıydırmak için Ödemiş Belediyesi Evlendirme Memurluğu'na başvurduğu öğrenildi.
ANTALYA
Yüzyılın son şanlı gününde hayatlarını birleştirmek isteyen 21 çift Konyaaltı Belediyesi Evlendirme Memurluğuna başvurdu . 21 çiftin evlenmek için randevu aldığı ‘12.12.2012' tarihinde Konyaaltı Belediye Başkanı Muhittin Böcek, saatler 12.12'yi gösterdiğinde Okşan Özçelik-Fatih Mazlum çiftinin nikahını kıyacak.
12 Aralık tarihinde evlenecek çiftlere ömür boyu mutluluk dileyen Konyaaltı Belediye Başkanı Muhittin Böcek, "Evliliğe adım atan 21 çiftimiz nikah tarihlerini anlamlı ve özel kılmak için ‘12.12.2012' tarihini tercih ettiler. Bu günün uğuruna inanan tüm çiftlerimize ömür boyu mutluluklar dilerim" dedi.
BALIKESİR
Balıkesir'de nikah tarihlerinin "12.12.12" olmasını isteyenlerden gelen talep nedeniyle nikah dairelerinde yoğunluk yaşanıyor.
AA muhabirinin Balıkesir ile ilçe belediyelerinden aldığı bilgiye göre, çok sayıda çift nikah tarihlerinin "12.12.2012" olması için 12 Aralık'ı tercih etti.
Çiftlerin, belediyelere aylar öncesinde 12 Aralık'a gün için başvuruda bulunduğu, kış ayı ve hafta içi olmasına rağmen yarın için nikah dairelerinde yoğunluk yaşandığı bildirildi.
Normalde kış aylarında hafta içi günde 4 nikahın kıyıldığı ancak 12 Aralık nedeniyle sadece Balıkesir Belediyesi'nde yarın 27 çiftin evleneceği kaydedildi.
Bandırma'da yarın 12, Erdek'te 4, Edremit Körfezi'ndeki ilçe ve beldelerde ise 20 civarında çiftin nikahı kıyılacak.
Bazı belediyeler de bu özel günde, açılış yapacak, temel atma töreni gerçekleştirecek. Balıkesir Belediyesi, katı atık tesisinin temelini yarın atacak, körfezdeki belediyeler bazı açılışlar yapacak.
ORDU
Evlilik tarihlerinin özel olmasını ve unutulmamasını isteyen Ordulu çiftler, bahar aylarında başlayıp yaz ayının sonuna kadar devam eden düğün sezonu yerine 12.12.12 tarihine rağbet edince o günün nikah kontenjanı doldu. Belediye, çareyi dairenin camına yazı asmakta buldu.

12.12.2012 tarihinde Ordu Belediyesi Evlendirme Memurluğu'ndan 17 çift nikah için randevu alırken, Nikah dairesinin camında ise " 12.12.12 günü nikah kontenjanımız dolmuştur. Bu konuda ısrarcı olmayınız. İsteyene evlenme izin belgesi düzenlenip yoğunluk olmayan yakın bir nikah dairesine yönlendirebiliriz" yazısı asıldı. 12.12.12 tarihinde 17 nikah kıyılacağını belirten Ordu Belediyesi Evlendirme Dairesi Nikah Memuru Serdar Piroğlu, "12.12.12 tarihinde nikah kıydırmak isteyen vatandaşlarımız 3-4 ay öncesinden yer ayırttılar. Şuanda 17 çiftte nikah için randevu verdik. Artık bu tarihe randevu vermiyoruz fakat vatandaşlarımız geliyor. Bu günde nikah yaptırmak istiyorsa en yakın yere yönlendiriyoruz. Nikah kontenjanımızı bir hafta önce doldurduk. Çiftlerimiz nikah saatini de önemsiyor. Gündüz saat 12.00'de nikah istiyorlar. Dolu olduğunu söyleyince o zaman 12.12 olsun diyorlar" dedi.
ERZURUM
Erzurum'da yüzyılın son şanslı günü olarak adlandırılan 12.12.2012'de, 30 çiftin nikahı kıyılacak.
Kentte "12.12.12" tarihinde evlenmek isteyen 30 çift, Erzurum Büyükşehir Belediyesi Nikah Memurluğu'ndan gün aldı. Tek nikah memurunun görev yapması nedeniyle 12 Aralık'ta evlenmek için başvuruda bulunan yaklaşık 70 çiftten 30'unun başvuruları kabul edildi.
Yetkililer, başvuru yapan çiftleri geri çevirmemek adına imkanları zorlayarak 30 nikah kıyılacağını, nikah memurunun o gün öğle tatili ve mesai sonrası saat 18.00'e kadar çalışacağını bildirdi.
Bazı çiftlerin 3-4 ay öncesinden başvuru yaparak gün aldığını ifade eden yetkililer, başvuruların 15 gün öncesinden kapandığını kaydetti.
Özel günler için başvuruların yoğun olduğu, 14 Şubat Sevgililer Günü için de başvuruların gelmeye başladığı öğrenildi.
SAMSUN
Samsun'da "12.12.12" tarihinde evlenmek için müracaat eden çiftlerden yer bulamayanlar yoğunluk nedeniyle 11.12.12 tarihinde evlendi.
Samsun'da nikah tarihlerinin "12.12.12" olmasını isteyenlerden gelen talep nedeniyle nikah dairelerinde yoğunluk yaşanırken, 12.12.2012 tarihine gün bulamayanlar da bir gün öncesi veya bir gün sonrasına nikah tarihi alabildiler. Samsun'da kış aylarında ortalama 7 nikah, yaz aylarında da 16 nikahın kıyıldığını belirten yetkililer, 12.12.12 tarihinde de İlkadım Belediyesi nikah memurluğu 23 çiftin nikahını kıyacak.
BOLU
Bolu'da evlenmek için müracaat eden 20 çift, nikah tarihlerini anlamlı kılmak amacıyla 12.12.12 tarihli özel günü tercih etti.
Bolu Belediye Başkan Yardımcısı Emine Davarcıoğlu, yıl boyunca her gün 5 veya 6 nikahın kıyıldığını belirterek, rakamların uğuruna inanan vatandaşların 1 hafta önceden 12.12.2012 tarihinde nikah kıydırmak için yer ayırttıklarını ifade etti.
Davarcıoğlu, 12.12.2012 tarihinin ender rastlandığı için nikah başvuru taleplerinin arttığını dile getirerek, "İnsanların bu özenleri hoşumuza gidiyor çünkü bir kere evleniyorlar. Bugün onların özeli olduğu için anlamlı bir günde evlenmek haklarıdır diye düşünüyorum" ifadesini kullandı.
'SAAT 12.12'DE EVLENMEK İSTEYENLER VAR'
Davarcıoğlu, yarın evlenecek çiftlerin çok şanslı olduğunu vurgulayarak, "12.12.2012'de saat 12.12'de evlenmek isteyen çiftlerimiz var. Hoş şeyler yaşanacağını düşünüyoruz çünkü çiftler bu günü bir daha asla unutmayacaktır. Başvurular şu an çok yoğun bir şekilde devam ediyor. Şu anda başvuranların sayısı 20'ye ulaştı. İnsanlar bu tarihte evlenmek için başvurmalı çünkü böyle bir özel gün 100 yıl sonra gelecek. Onlar başvurularını yapsınlar biz sabaha kadar nikah kıyabiliriz" şeklinde konuştu.
BURSA
Bursa'da çok sayıda çift, 12 Aralık tarihini alabilmek evlendirme dairelerine koştu. Kış sezonu olması sebebiyle normalde 5 ya da 6 nikahın kıyıldığı nikah dairelerinde 12 Aralık'ta nikah patlaması yaşanacak. 15 dakikada bir nikahın kıyılacağı nikah dairelerinde çiftler anlamlı günde birlikteliklerini resmileştirecek. Çiftler arasında özellikle saat 12.12'yi tercih edenler de var.
Nilüfer Evlendirme Dairesi Sorumlusu Nebiye Çavuş, 12 Aralık'ta fazla mesai yaparak şimdilik 15 çiftin nikahını kıyacaklarını ancak bu sayının tarih yaklaşıncaya kadar katlanabileceğini belirtti. Günlük ortalama 5-6 nikah kıydıklarını anlatan Çavuş, 12 Aralık'ın çiftlerin bu özel güne randevu almak için aylar öncesinden başvuru yaptığını dile getirdi. Nikah başvurularının halen devam ettiğini anlatan Aldemir, "Kış sezonunda evlilikler daha az oluyor. Ama o gün dolayısıyla yoğunluk patlaması yaşanıyor. Çiftler dünya evine girmek için o günü tercih ediyor" dedi.
Barış Manço Nikah Dairesi'nde ise 12 Aralık tarihinde 20 nikah kıyılacak.
DENİZLİ
Tüm Türkiye'yi etkisi altına alan 12.12.12 tarihinde evlenme çılgınlığına Denizli'den de 55 çift katılıyor.
Denizli'de hayatlarını unutulmaz bir günde birleştirip 12.12.12 tarihinde evlenmek isteyen çiftler, nikah salonlarında yoğunluk yaşanmasına neden oldu. Normal günde en fazla 10 çiftin evlendirildiği nikah memurluklarına 12 Aralık için başvuranların sayısı
4 kat arttı. Denizli Belediyesi İncilipınar ve Sevindik Nikah Salonları'na 12 Aralık'ta evlenmek için şu ana kadar 55 çift başvurdu. Denizli'de 12.12.12 tarihinde evlenmek isteyen çiftlerin 6 ay öncesinden nikah memurluklarından gün almaya başladığı açıklandı.
Denizli Belediyesi, bu özel günde hayatlarını birleştirmek isteyen çiftlere, nikah törenlerini mutlu geçirebilmeleri için ekstra çalışma başlattı. Normal günde öğle saatlerinde başlayan nikah işlemleri, 12 Aralık'ta sabah saatlerinden itibaren yapılacak. Yaklaşık 20 dakikada bir evlilik işlemi gerçekleştirilecek.
Çiftlerin nikah salonlarında tören saatini de günün tarihiyle aynı sayı sıralaması olan saat 12.12'de yaptırmak için özel istekte bulunduğu ifade edildi. Nikah memurluklarına 12 Aralık'ta evlenmek için randevu alıp evrak işlemlerini sürdüren çok sayıda çiftin olduğu ve bu çiftlerin işlemlerini tamamlamasıyla sayının daha da artmasının beklendiği belirtildi.
ANKARA
Ankara Mamak'ta, özel bir günde evlenmek isteyen çiftler, 12.12.2012 tarihi için gün alıyor.
Bu tarihte evlenmek isteyen Mamaklılar, Mamak Belediyesi Evlendirme Memurluğu'na başvurdu. 12.12.12 tarihinde 42 nikah kıyılacağını belirten yetkililer, bu sayının o güne kadar 100'ün üzerine çıkmasını beklediklerini söyledi. Yetkililer günde en az 15 kişinin telefonla arayarak ya da evlendirme memurluğuna gelerek bilgi aldıklarını belirtti.
Bu yıl içinde Mamak Belediyesi'nde 3 bin 300 çift nikah masasına oturdu. Tüm hizmetlerde olduğu gibi evlendirme hizmetlerinin de kaliteli ve güler yüzlü olduğunu belirten Akgül, "Onlar bir ömür boyu mutluluk sözü verip evlenmek için bize başvuruyorlar, bizde onların bu mutlu günlerini ölümsüzleştirerek nikahlarını kıyıyoruz." dedi. Başkan Akgül 12 Aralık'ta evlenecek 12 çifte sürpriz yaparak nikahlarını kendisinin kıyacağını söyledi.
RİZE
100 senede bir ancak görülen '12.12.12' tarihini evlenmek için en uygun tarih olarak belirleyen çiftler nikah için yarına gün aldı.
12.12.12 sayı sıralaması nedeniyle özel ilgi gören tarihte Rize'de evlenmek isteyen çiftlerin 6 ay öncesinden düğün ve nikah salonlarından randevu aldığı, bu özel günde Rize Belediyesi Evlendirme Memurluğu Servisi'ne biri saat:12.12'de olmak üzere 11 çiftin başvuruda bulunduğu, Rize genelinde ise bu sayının 50'ye yakın olduğu öğrenildi.
Yüzyılın son şanslı günü olarak adlandırılan 12.12.2012'de Rize'deki düğün salonlarında da benzer çılgınlık yaşanıyor. Onlarca çift aylar öncesinden düğün salonlarında yerlerini ayırttı.
12.12.12'ye aynı tarih bir daha 100 yıl sonra geleceği için büyük talep olduğunu ifade eden Rize'deki Seçkin Düğün Salonu İşletme Müdürü Avni Çelik, "Evliliklerinin tarihinde anlam olmasını isteyenler "12.12.12"de düğün ve nikahlarını yaptırmak istediklerinden aylar öncesinden randevu talebinde bulundu. Bu özel günde salonumuzda yapılacak düğünde bizde çifte sürpriz hediye takdiminde bulunacağız." dedi.