Nuri Demirağ'ın hayatı film oluyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bir çok konuşmada örnek gösterdiği Nuri Demirağ’ın hayatı "İstikbal’in Gözyaşları" ismiyle film oluyor...

Nuri Demirağ'ın hayatı film oluyor
Nuri Demirağ'ın hayatı film oluyor
GİRİŞ 21.01.2016 11:25 GÜNCELLEME 21.01.2016 11:30
Bu Habere 16 Yorum Yapılmış

Türkiye’nin en maliyetli sinema filmi yolda... Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sıkça dile getirdiği Cumhuriyet Dönemi’nin iş adamlarından Nuri Demirağ’ın hayatını konu alan "İstikbal’in Gözyaşları" isimli film için hazırlıklara başlandı.

Filmin senaristi ve yönetmeni Umut Ertek çok yoğun ve hummalı bir çalışma yürüttüklerini söyledi.

FABRİKASI KAPATILDI...

Nuri Demirağ Türkiye’nin ilk uçak fabrikasını kuran ve ürettiği iki ayrı uçak modeli ile büyük bir başarıya imza atan bir isim. Söz verdiği üzere 65 adet çift motorlu uçağı dönemin Türk Hava Kurumu'na teslim eden ancak dış güçlerin çeşitli engellemeleri ve talihsiz bir kaza yüzünden fabrikası kapatılan devrin en cesaretli iş adamlarından biri.

Her üretime dayalı buluşmalarda Nuri Demirağ'ı örnek gösteren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Aselsan'da yaptığı konuşmada şunları söylemişti:

"Fabrika kuruyor, pilotları yetiştirmek için bir okul, bu okula öğrenci yetiştirmek için de havacılık ortaokulu kuruyor. 1938 yılında Türk Hava Kurumu’nun siparişini verdiği uçağın testleri yapılıyor. Bu esnada uçak açılan bir çukura düşüyor ve sipariş iptal ediliyor. Ancak Demirağ pes etmiyor. Yine de Nuri Demirağ’ın uçaklarına talep olmadığı gibi yurt dışına satış izni de verilmiyor. Fabrikanın kapısına kilit vuruluyor. Uçaklar hurdacılara satılıyor. Pistin bulunduğu alan kamulaştırılıyor ve buraya daha sonra Atatürk Havalimanı kuruluyor. Bir başka proje Uçan Kanat projesidir. Bu proje de rafa kaldırılıyor ve bu proje için yapılan fabrika çocuk karyolası gibi basit malzemelerin üretiminde kullanılıyor. O tarihten bu yana uçaklarımız yurt dışından alınıyor. Aynı şekilde tanklarımızı yurtdışından alıyoruz."

TÜRKİYE'NİN EN MALİYETLİ SİNEMA FİLMİ

Filmin maliyeti 30 milyon gibi rekor bir bütçeye sahip... Yönetmen Umut Ertek çekimlerin büyük bir bölümünü Eskişehir’de gerçekleştirecek, yurt dışından özel bir ekip teknik olarak çekimlerde olacak. Film için Dönemin uçakları, atölyeleri hangarları ve havacılık okulları plato olarak hazırlanmaya başlanmış.

NURİ DEMİRAĞ KİMDİR?

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları inşaatının ilk müteahhitlerindendir. Türkiye'nin 10 bin km'lik demiryolu ağının 1250 km'lik bölümünün inşasını gerçekleştirmiş ve bu nedenle kendisine Mustafa Kemal Atatürk tarafından "Demirağ" soyadı verilmiştir. Cumhuriyet döneminin sayılı zenginleri arasına girmiş ve hayırseverliği ile tanınmış bir iş adamıdır.

Türkiye'de ilk uçak fabrikasının kuruluşu, ilk sigara kağıdı üretimi, ilk yerli paraşüt üretimi gibi ilkleri gerçekleştiren, İstanbul Boğazı üzerine köprü yapılması, Keban'a büyük bir baraj yapılması düşüncelerini ilk kez gündeme getiren kişidir. Özellikle havacılık sanayisinde başarıları ile anılır.

Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk muhalafet partisi olan Milli Kalkınma Partisi'nin kurucusudur.


Filmin senaristi ve yönetmeni Umut Ertek

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 16
  • Sivâsî 8 yıl önce Şikayet Et
    Helal olsun #Sivaslı Yiğido'ya...
    Cevapla
  • ibrahim 8 yıl önce Şikayet Et
    bugün o iş adamı gibi 100 tane iş adamı olsa 10 yılda dünyaya meydan okuruz.
    Cevapla
  • aliço 8 yıl önce Şikayet Et
    bu güzel memleketin başına çok geç geldin be reis
    Cevapla
  • Kırmızı 8 yıl önce Şikayet Et
    vecihi hürkuş vardı hani ilk üretim filan yanlış mı hatırlıyorum karıştırmadık değilmi
    Cevapla
  • gökhan ay 8 yıl önce Şikayet Et
    Allah mekanını cennet eylesin.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İzmir'de Yeniden Refah adayı AK Parti lehine yarıştan çekildi!
CHP'li anketçi açıkladı! CHP kendi adayının kuyusunu kazıyor! O ilçe adayına çekil baskısı