Bozdağ, Kamerun'da okul açılışına katıldı

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, "Bizim Afrika'ya gelmemizi, buralarda sizlerle hemhal olmamızı eleştirenler de var. Bilmenizi isteriz ki biz Afrika'ya almaya değil, vermeye geldik" dedi.

Bozdağ, Kamerun'da okul açılışına katıldı
Bozdağ, Kamerun'da okul açılışına katıldı
GİRİŞ 09.11.2013 22:56 GÜNCELLEME 09.11.2013 22:56

Bozdağ, Aziz Mahmut Hüdayi Vakfınca Kamerun'un Maroua şehrinde yaptırılan Türk okulunun açılışına katıldı.

Türkiye'den belli sayıda kişiyle buraya geldiklerini belirten Bozdağ, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Türk halkının selamlarını getirdiğini söyledi.

Açılışını yaptığı okulun Türkiye ile Kamerun arasındaki dostluğun ve kardeşliğin somut bir göstergesi olduğuna değinen Bozdağ, okulun yapılmasına ön ayak olan Aziz Mahmut Hüdayi Vakfına, temsilcilerine ve emeği geçenlere teşekkür etti.

Bozdağ, bu okuldan mezun olan öğrencilerin hem Maroua bölgesinin hem Kamerun'un kalkınmasına büyük katkılar sağlayacağına ve iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesine önemli faydaları dokunacağına olan inancını dile getirdi.

Bir ülkenin kalkınması ve ileri gitmesi için olmazsa olmaz şartın eğitim ve bilgi olduğuna işaret eden Bozdağ, "Dünyada en büyük güç nedir diye sorulursa cevabım bilgidir" diye konuştu.

Bilgiden daha büyük bir güç asla olmadığını, bundan sonra da olamayacağını belirten Bozdağ, "Bugün yeryüzünde petrol olan pek çok ülke var ama dünyanın siyasetine, gidişatına yön veren ülkelere baktığınızda bunların petrole sahip olmadığını ama bilgiye sahip olduğunu görüyoruz" ifadesini kullandı.

Bozdağ, "Ülkelerimizi daha ileriye taşımak istiyorsak bilgi üretmeli, bilgiye sahip olmalıyız. Bu okul bu anlamda petrolden daha büyük bir gücü Maroua'ya taşıyor" dedi.

Türkiye'de petrol bulunmadığını ancak bilgi ve bilgiye hükmeden nesiller olduğunu belirten Bozdağ, "Bugün güçlü bir Türkiye varsa bunun en önemli nedenlerinden biri eğitim ve bilgi noktasında donanımlı bir nesle sahip olmamızdır" değerlendirmesinde bulundu.

Bozdağ, şöyle devam etti:

"Biz, bazen kendi aramızda konuşurken 'iyi ki petrolümüz yokmuş' diye bir değerlendirme de yapıyoruz. Çünkü petrol olmadığı için diğer alanlara daha büyük yatırımlar yaptık ve bugün ülkemiz petrol olan pekçok ülkeden daha güçlü ve zengin durumdadır. Kamerun'un, Maroua'nın geleceğinin daha iyi, daha güçlü olmasını, her alanda daha ileri gitmesini istiyorsak, eğitime ve bilgiye yatırım yapmaya ve bu alandaki bilgimizi, birikimimizi çoğaltmaya devam etmeli ve bunda ısrarlı olmalıyız."

Türkiye olarak Kamerun ile eğitim ve bilgi alanında işbirilği yapmaya, bu alanda her türlü desteği vermeye hazır olduklarını vurgulayan Bozdağ, "Kamerun'daki Türk okulları ve bugün burada hizmete açtığımız okul inanıyorum ki Kamerun'daki ilerlemeye, zenginleşmeye büyük katkılar sağlayacaktır" diye konuştu.

Kamerun Cumhurbaşkanı Paul Biya ile Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün karşılıklı ziyaretlerinin iki ülke ilişkilerinde milat olduğunu ifade eden Bozdağ, daha fazla işbirliği yaparak iki ülke ilişkilerini ileriye götürerek, yeni sayfalar yazılması gerektiğini söyledi.

Türkiye ile Kamerun arasında 5 bin 500 kilometre mesafe bulunduğunu ancak iki ülke halkı arasında herhangi bir mesafenin olmadığını belirten Bozdağ, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kalplerimiz birbiriyle komşudur. Türkiye'de Kamerun ve Kamerun'da yaşayanların mutluluğu, refahı için dua eden, burada olan iyi işler için sevinen kötü işler için üzülen tam 76 milyon kardeşiniz vardır. Bizim Afrika'ya gelmemizi, buralarda sizlerle hemhal olmamızı eleştirenler de var. Bilmenizi isteriz ki biz Afrika'ya almaya değil, vermeye geldik. İmkanlarımızı, zenginliklerimizi, eğitimde, bilimde her alanda sahip olduğumuz potansiyelimizi burada sizlerin emrinize sunmaya geldik. Somali'de insanlar açlıktan, ilaçsızlıktan, tedavisizlikten hayatını kaybederken 20 yılı geçkin süre bütün dünya Somali'deki ölümlere sessiz kalırken biz, Türkiye olarak Somali'deki kardeşlerimizin imdadına koştuk, 600 milyon dolar civarında oradaki insanlara destek sağladık. Bugün Somali'de insanlar ölmüyor artık, yarını düşünüyor, 'yarın daha iyi nasıl oluruz', onun mücadelesini veriyor. Onun için biz yaşatmaya daha iyi olmak için destek vermeye geldik."

Bozdağ, konuşmasının ardından, Kamerunlu yetkililerle birlikte okulun açılışını gerçekleştirdi.

Okulu gezen Bozdağ, öğrencilerle de bir araya geldi. Bozdağ, bir sınıfta tahtaya, "Sevgili çocuklar, başarının sırrı planlı, disiplinli ve sürekli çalışmaktır, başarıya inanmaktır. Çalışmaz ve inanmazsanız asla başarılı olamazsınız" ve "Türk halkı ile Kamerun halkı dost ve kardeştir. Yaşasın Türkiye-Kamerun dostluğu ve kardeşliği" yazdı. Bozdağ, Türkçe "hoşgeldiniz bakanım" diyerek kendini karşılayan öğrencilerle fotoğraf çektirdi.

TİKA tarafından yaptırılan bilgisayar sınıfını da gezen Bozdağ, bilgisayara Arapça "Allah" lafzını yazdı.

Açılışın ardından toplu fotoğraf çekimi sırasında yerel kıyafetler giyen bir Kamerunlu, kılıcını Başbakan Yardımcısı Bozdağ'a verdi. Bozdağ, kendine yoğun ilgi gösteren Maroualıların yanına giderek ellerini sıktı. Bozdağ, saçlarını ve sakalını tebeşir tozuyla boyayan bir Kamerunlu ile de ilgilendi.

Bozdağ, daha sonra yine Türk vakıflarınca yaptırılan bir aşevini ziyaret etti.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Bakan Kacır müjdeyi verdi! Türkiye'nin 'ilk ilaç adayı geliştirildi'
Hamas'tan ateşkes açıklaması: Kapıyı kapatmadık