ABD, Afganistan'dan tamamen çekilecek

ABD yönetimi, Aralık 2014'ten sonra Afganistan'da hiçbir asker bırakmayabileceğinin ilk somut işaretini verdi.

ABD, Afganistan'dan tamamen çekilecek
ABD, Afganistan'dan tamamen çekilecek
GİRİŞ 09.01.2013 07:06 GÜNCELLEME 09.01.2013 07:06

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Danışman Yardımcısı Ben Rhodes, telekonferans yoluyla düzenlediği basın brifinginde bir gazetecinin, Afganistan'da 2014'den sonra hiçbir ABD askerinin bırakılmaması ihtimalini solması üzerine, ''Bu, üzerinde düşünebileceğimiz bir seçenek'' dedi.

Rhodes, ''ABD'nin, Afganistan'da ''x'' sayıda asker bulundurma yönünde kalıcı bir hedefi yok. Hedefimiz, Afganistan'da El Kaide için barınma imkanı tanınmaması ve Afgan hükümetinin ülkede istikrarı tesis etmeye yetecek düzeyde güvenlik gücüne sahip olmasının sağlanması'' diye konuştu.

ABD'nin şu anda Afganistan'da 66 bin askeri bulunuyor. ABD ve NATO müttefikleri Kasım 2010'da, Afganistan'dan 2014 yılı sonuna kadar tüm muharip askerlerini çekme kararı almıştı.

ABD Savunma Bakanı Leon Panetta, Afganistan'da terörle mücadele ve Afgan güçlerinin eğitimi için 2014 sonrasında da belirli bir miktar ABD askerinin varlığına ihtiyaç duyulabileceğini söylemişti.

-Pazarlık stratejisi mi?-

Rhodes'un bu son açıklamasının, Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai'nin bu hafta ABD Başkanı Barack Obama ile Beyaz Saray'da yapacağı ve 2014 sonrasındaki ortaklığa şekil vermenin ele alınacağı görüşme öncesinde pazarlık stratejisi olabileceği yorumları yapılıyor. 

ABD, 2014'te Afganistan'daki muharip misyonun sona ermesinden sonra bu ülkede kalabilecek Amerikan askerleri için dokunulmazlık tanınması talebinde de ısrar ediyor.

Obama'nın Afganistan ve Pakistan konusundaki özel danışmanı Douglas Lute da, aynı brifingde, ABD askerleri için dokunulmazlık tanınması hususuna açıkça değinmeden, Afganların, Amerikan askerlerinin kalmasını istiyorlarsa ABD'ye belirli ''yetkiler'' vermesinin gerekeceğini söyledi. Lute, ''Irak deneyiminden bildiğimiz üzere, egemen devlet tarafından hiçbir yetki tanınmazsa, artçı bir ABD askeri misyonu için imkan olmaz'' dedi.

Lute'un bu sözleri, ABD ile Irak arasında 2011 yılında, Iraklı güçlerinin eğitimine katkı sağlamak için Irak'ta kalabilecek ABD askerlerine yasal dokunulmazlık tanınması konusunda yapılan müzakerelerin sonuçsuz kalması ve bunun neticesinde ABD'nin, Irak'taki tüm askerlerini çekmesini hatırlattı.

Rhodes ayrıca, Obama'nın Afganistan'daki ABD askeri varlığını bu yıl da azaltmaya devam etme niyetinde olduğunu belirtti.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Son asrın en büyük katliamlarından birisi Gazze'de yaşanıyor
Ukrayna, Kırım'daki Rus S-400 sistemlerini vurdu