Elazığ'daki minare Pisa Kulesi'nden daha eğik

Elazığ'da Selçuklu dönemine ait tarihi Harput Ulu Camii minaresinin, İtalya’da bulunan Pisa Kulesi’nden daha fazla eğik olduğu belirlendi.

GİRİŞ 06.04.2015 11:59 GÜNCELLEME 06.04.2015 13:04
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Elazığ’ın tarihi Harput Mahallesi’nde Harput Kalesi yakınında bulunan Harput Ulu Camii'nin minaresinde sonradan oluşan eğrilik ziyarete gelenlerin dikkatini çekerken, İtalya'da bulunan Pisa Kulesi'ni de akıllara getiriyor.

Caminin minaresinin 3 ile 7 derece arasında değişen eğikliğinin Pisa Kulesi'nden daha fazla olduğu öğrenildi. Büyük Selçukluların İran bölgesinde yapmış olduğu ulu camilerin, Anadolu'daki ilk örneklerinden birinin Harput Ulu Camii olduğunu belirten Fırat Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğretim üyesi Doç Dr. İsmail Aytaç, "Son yıllarda Harput’la ilgili araştırmalarımızı yoğunlaştırdık. Harput iç kalesindeki kazılarımızı sürdürüyoruz. Diğer taraftan Harput’un içindeki yapılardan birisi olan Ulu Cami'nin etrafından bazı sondajlar da müzemiz tarafından gerçekleşti. Harput Ulu Camii ile ilgili araştırmalar sürdürürken, Malatya Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından da restorasyonlar için proje hazırlama aşamasına gelindi" dedi.

MİNARENİN EĞİKLİĞİ, PİSA KULESİNDEN DAHA FAZLA

Malatya Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından bir ölçüm yapıldığını ifade eden Doç. Dr. Aytaç, "Arkadaşlarımızla görüşmelerimizde Ulu Cami minaresinin 3 ile 7 derece açı farkıyla eğim içerisinde olduğunun belirlendiği bildirildi. Bu açılar Pisa Kulesi'nden daha fazla. Biliyoruz ki Harput Ulu Camii minaresi şu anki şerefenin üst kısmı, en az mevcut olduğu kadar daha vardı. Restorasyon ile en azından mevcut halinin korunmaya çalışıldığı biliyoruz. Bu eğiklik hala yapıyı ayakta tutması bakımından önemlidir" şeklinde konuştu.

SIĞSIZ TUĞLALAR KULLANILMIŞ

Tarihi Ulu Cami ve minare hakkında bilgiler de veren Aytaç şöyle konuştu: "Yapıda sığsız tuğlalar, hem inşaat hem de dekorasyon olarak kullanılmış. Minarede bazı çatlamalar söz konusu olmakla beraber esnemesinden dolayı da herhangi bir statik denge sorunu bulunmamaktadır. Bilindiği üzere Harput, Çubukoğulları zamanında fethedilmişti. Bundan kısa bir süre sonra yapının bin 157 yılında Fahrettin Karaaslan tarafından inşa ettirildiğini görüyoruz. Hem İran Selçuklularının, İran bölgesine yaptığı ulu camilerin Anadolu’ya bir yansıması bakımından hem de içindeki orijinal minberinin sağlamlığı bakımından önemli bir eserimizdir. Harput’un da kültür hayatında önemli bir yapıdır."

Harput Ulu Camii'nin etrafında o döneme ait birçok binaların olduğunu bildiklerini ve son sondajlarda da bunların temelleri çıktığını da vurgulayan Aytaç, önümüzdeki günlerde Harput Ulu Camii'nin restorasyonunun gündemde olduğunu, buradaki ana amacın da minaredeki mevcut eğriliğini herhangi bir müdahale yapmadan yapıyı gelecek nesillere aktarmak olacağını sözlerine ekledi. 

KAYNAK: İHA
YORUMLAR 5
  • emine hatun 6 yıl önce Şikayet Et
    Siz bana cevabi soleyin
    Cevapla
  • Nurettin 7 yıl önce Şikayet Et
    Evet gerçekten harika bir güzellik maalesef tanitamamişiz İtalyanlar nasıl tanitmislar turistlerin dikkat ini çekmiş
    Cevapla
  • Abdullah 8 yıl önce Şikayet Et
    Piza'ya gidileğine buraya turiste geziler düzenlensin. İlk giden ben olurum inşallah
    Cevapla
  • Sabit 8 yıl önce Şikayet Et
    Bu zenginliklerin kamuoyuna iyi tanıtılması gerekiyor. Teşekkürler haber7. Keşke bütün medyamız sizin kadar duyarlı olsa.
    Cevapla
  • doğrumuz 8 yıl önce Şikayet Et
    doğrumuz da daha doğru eğrimiz de daha eğri öylemi :))
    Cevapla
DİĞER HABERLER
CHP kurultayı iptal edilebilir! Delege tezgahı ortaya çıkıyor
Bir ülkeden daha Filistin kararı! Resmen harekete geçildi