Ruslar'ın Galataport endişesi

Karaköy'de 1200 metrelik sahil şeridini kapsayan Galataport liman projesi kapsamında bölgede bulunan tarihi' Peygamber Ilya' Rus Ortodoks Kilisesi'nin de yıkılma ihtimali Türkiye'de yaşayan Rusları ayağa kaldırdı.

Ruslar'ın Galataport endişesi
Ruslar'ın Galataport endişesi
GİRİŞ 29.05.2013 15:30 GÜNCELLEME 29.05.2013 15:30

Rusya'nın Sesi Radyosu'nun haberine göre Ruslar kilisenin yıkılmayıp restore edilmesini talep ediyor.

İstanbul'da bulunan Aya Panteleymon, Peygamber Ilya ve Aya Andrey kiliselerinin Bolşevik Devrimi'nden kaçan Belaruslar tarafından kullanıldığı, bu dönemde de Fener Rum Patrikhanesi'nin kontrolüne geçtiği belirtiliyor.

Rusya'nın Sesi Radyosu'nun haberinde şu bilgiler yer aldı: İki Rus kilisesi belediyede ibadethane olarak kayıtlıyken ‘Peygamber Ilya' Rus Ortodoks Kilisesi, 40 yılı aşkın süredir resmi bir statüye sahip değil. Kilisede çalışan rahip 1972 yılında hayatını kaybedince, Fener Rum Patrikhanesi tarafından yerine yeni biri görevlendirilmiyor ve kilise kapanıyor. ‘Peygamber Ilya Kilisesi'nin yıllardır faaliyette bulunmaması ve resmi kayıtlarda ibadethane olarak geçmemesi, kilisenin özel yatırımcıların eline geçmesine zemin hazırlıyor.

TÜRKİYELİ RUSLAR KİLİSEYİ RESTORE ETMEYE HAZIR

Ancak Türkiye'deki Ruslar, kiliselerinin yıkılmasını engellemekte kararlı. Konuyu Türk ve Rus basınında gündeme getiren Rus cemaati, Peygamber Ilya Kilisesi'ni restore edip ibadete açmaya hazır olduklarını söylüyor. Rus İzvestiya gazetesine konuşan Türkiye'deki Rus cemaatinden Kars doğumlu Vasilisa Denisenko, Rusya'nın Türkiye Büyükelçisi'nden sponsor bulma konusunda yardım sözü aldıklarını belirtiyor.

Türkiye'de ikamet eden Ruslar için Rus Ortodoks Kiliseleri, inançları ve vatanlarıyla aralarında bir bağ. Ortodoks Rusların Türkiye genelinde sayıları 100 bin olsa da Paskalya gibi bayramlarda Rus kiliseleri, ibadet etmek için dolup taşıyor. 1999 yılından beri İstanbul'da yaşayan Yelena Tarasova İzvestiya'ya yaptığı açıklamada “Biz burada Fener Rum Patriği'ne bağlıyız, ama tüm dualarımızı Rusça yapıyor, Moskova Patriği için de dua ediyoruz. Sonuçta biz Rusuz ve kilisemiz için mücadele edeceğiz.” diyor.

“KİLİSE, YENİ NESİL TÜRKİYELİ RUSLAR İÇİN DE GEREKLİ”

RS FM'e konuşan Mihail Başlayev de vaftiz töreninin gerçekleştiği Peygamber Ilya Kilisesi'nin şu anda hizmet vermemesi ve yıkılma tehdidi altında olması nedeniyle çok üzgün olduğunu ifade etti. İstanbul'da kalabalık bir Rus topluluğu olduğunu vurgulayan Başlayev, “Sadece eski nesil Beyaz Ruslardan bahsetmiyoruz, yeni bir nesil daha var artık ve herkesin kiliseye ihtiyacı var. Bu nedenle kilisemiz yıkılmamalı. Aksine tadilat edilip hizmete açılmalı” diye konuştu.

“YIKIM İSTANBUL'UN KÜLTÜREL TARİHİNE DE DARBE OLUR”

Mihail Başlayev'in eşi Yelena Başlayev ise yıllardır kapıları kilitli duran Peygamber Ilya Kilisesi'nin eşiğindeki aşınmış mermeri göstererek “Buraya bakarsanız, Rusların bu kiliseye zamanında ne kadar sık geldiğini ve mermeri dahi aşındırdıklarını görürsünüz” dedi. Yelena Başlayev, şu anda çok kötü durumda olan kilisenin sadece Türkiyeli Ruslar için değil; İstanbul'un kültürel tarihi ve zenginliğinin korunması adına da yıkılmayıp restore edilmesi gerektiğini vurguladı.

FENER RUM PATRİKHANESİ'NDEN YARDIM SÖZÜ

Rusların kiliselerini yıktırmama mücadelesi başlamış durumda. Bunun için öncelikle Peygamber Ilya Rus Ortodoks Kilisesi'nin resmi olarak ibadethane statüsüne kavuşması gerekiyor. Türkiyeli Ruslar, konuya ilişkin resmi kayıt başvurusunu yaptı. İkinci olarak da Rus kiliselerinin yeniden Ruslara geçmesi bekleniyor. Fener Rum Patrikhanesi'nin bu konuda yardım sözü verdiği belirtiliyor.

İzvestiya'ya konuşan Vasilisa Denisenko, “Fener Rum Patriği, Rus kiliselerinin eskisi gibi Ruslara verileceğini söyledi. Ayrıca Fener Rum Patrikhanesi'nden iki rahip şu anda Rusya'da eğitim görüyor. Bartholomeos, yakında hizmete başlayabilecek olan rahiplerden birinin bizim kilisemizde göreve başlayacağı sözünü verdi” açıklamasında bulundu.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Tarihi ziyaret sonrası sıcak gelişme: Erdoğan'dan son dakika operasyon mesajı!
Hasan Öztürk yazdı: Türkiye terörle mücadelede Amerikan eksenine girer mi?