İtalya'ya kravatsız ve bisikletli başbakan

İtalya'da parti içinde isyana liderlik ederek Başbakan Enrico Letta'yı deviren Matteo Renzi, dün hükümeti kurmakla görevlendirildi. Seçimde yarışmadan iktidarı ele geçiren Renzi, Avrupa'nın en genç Başbakanı olacak.

İtalya'ya kravatsız ve bisikletli başbakan
İtalya'ya kravatsız ve bisikletli başbakan
GİRİŞ 18.02.2014 08:14 GÜNCELLEME 18.02.2014 08:22
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Parti için muhalefete liderlik ederek 10 aydır iktidarda olan Başbakan Enrico Letta'yı istifaya zorlayan Demokrat Parti Genel Başkanı Matteo Renzi, yeni hükümeti kurmakla görevlendirildi. Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano, Letta'nın cuma günkü istifası sonrası beklenen hamleyi dün yaparak aynı zamanda Floransa Belediye Başkanı olan Renzi'ye hükümeti kurma görevini verdi. Başbakanlık görevine talip olduğunu ilan eden Renzi, kabineyi kurmak için çalışmalara hemen başlayacağını söyledi. Matteo Renzi ilk aşamada bekletilen kurumsal reformları gerçekleştireceklerini de sözlerine ekledi.

ATANMIŞ BAŞBAKAN

Yeni liderin  cuma günü Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na tekrar çıkıp onay aldıktan sonra en geç cumartesi günü Parlamento'da yemin etmesi bekleniyor. Renzi hükümetinin 12 bakandan oluşacağı ve 5'inin kadın olacağı konuşuluyor. Milletvekilliği bulunmayan Renzi, 2011'den bu yana İtalyanlar tarafından seçimlerde aday olarak yarışmadan göreve gelen üçüncü başbakan.

Aynı zamanda da 39 yaşında Avrupa'nın en genç başbakanı olacak. Ülkede geçen yıl şubat ayında yapılan genel seçimlerden 3 ay sonra Letta liderliğinde kurulan hükümet ekonomik krizle başa çıkmakta yetersiz kalmakla suçlanmıştı.

Yeni First Lady: Öğretmenliği sürdüreceğim

İTALYA'nın genç yıldızı Matteo Renzi, hukuk okuduğu yıllarda merkez sağı desteklerken 2004'te birden saf değiştirip merkez sol lider Romano Prodi'nin seçim kampanyasına gönüllü destek verdi. ABD'ye gidip Demokrat Parti'nin kongresine katıldıktan sonra Obama hayranı olarak döndü. 2009'da belediye başkanı seçildiği Floransa'da bisikletle dolaşan ve pek kravat takmayan Renzi, merkez solun ana partisi Demokrat Parti'nin liderliğini ele geçirip "dinozor" olarak nitelenen eski kuşağa savaş açtı. Renzi'nin izciyken tanıştığı eşi Agnese, geçen hafta ‘First Lady'liğin kendine göre bir unvan olmadığını belirterek, "Üç çocuğumuz var. Annelik dışında edebiyat öğretmenliğini sürdürmek için Floransa'da kalacağım" demişti.

Bisikletli Başbakan



Renzi, kenti bisikletle dolaşıyor, mecbur kalmadıkça kravat takmıyor.

39 YAŞINDA

Demokrat Parti içinde isyana liderlik ederek Başbakan Letta'yı deviren 39 yaşındaki Renzi, seçim yarışına girmeden iktidarı ele geçirerek Avrupa'nın en genç başbakanı olacak.

YORUMLAR 3
  • Mehmet 10 yıl önce Şikayet Et
    Alltaki yazinin devami........ Sonucta sunu demek istiyorum, inanin is sanildigi gibi degil, hele o Araplar varya, aman Allahim onlarin basina gelenler ve geleceklere görüp hissettikce tüylerim ürperiyor, o Ibrahimin evine o KABE´yi soktuklari hale bakinca vay onlarin haline, Milletim sunu asla unutmayin, bircok biseyi yanlis yapsanizda yapsakta, ahlak yolundan asla sasmayin, birde burdan erkeklere bir tavsiyem var, özgürlüklerin bol oldugu su ahir zamanda, fazla disarlarda gezmeyin! Kadinlara gelince sizin adiniza gercekten üzülüyorum, bir Hz. Meryeme bakiyor birde size bakiyorum ve diyorumki Allah kimseye kadina ettigi zulmü etmesin. Ya RAB beni ve ailemi senin cizdigin kurallar icinde yasayan, verdiklerine sabreden ve özüne sarilan salih kullarindan eyle. Ahirette affedilmislerden, kitabi sag taraftan verilenlerden eyle, bizi gözleme bize bak ya Herseyin sahibi, bizler aciz, fakir, hicbirseye gücü yetmeyen kullariz. Amin.
    Cevapla
  • burak burak 10 yıl önce Şikayet Et
    seçim propagandası ve faaliyetleri milyar dolar tutuyor neredeyse, ne bisikleti?. bu tür şovlara gerek yok, kim finanse etmiş, seçim yatırımını kim yapmış oraya bakmak gerekir.
    Cevapla
  • Hakkı Savun 10 yıl önce Şikayet Et
    İşte paranın gücü. Ülke İtalya bile olsa biz istersek üniversite çocuğunu bile başınıza başbakan olarak dikeriz demişler. Ama aynı güç o başbakanı şirketlerine müdür bile yapmazlar.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
İzmir'de Yeniden Refah adayı AK Parti lehine yarıştan çekildi!
Büyükşehirlerdeki son durum belli oldu! O il de değişim kervanına katılabilir…