Kiro Gligorov Üsküp'te toprağa verild

Makedonya'nın ilk Cumhurbaşkanı Kiro Gligorov başkent Üsküp'te toprağa verildi.

Kiro Gligorov Üsküp'te toprağa verild
Kiro Gligorov Üsküp'te toprağa verild
GİRİŞ 03.01.2012 16:47 GÜNCELLEME 03.01.2012 16:47

95 yaşında hayata veda eden ve 2000 yılında dünyada en yaşlı Cumhurbaşkanı olarak Guinness Rekorlar Kitabına adını yazdıran Gligorov için ailesinin isteği üzerine devlet töreni yapılmadı.

Gligorov'un ailesi tarafından düzenlenen mütevazi cenaze törenine Cumhurbaşkanı Gyorgi İvanov, Genelkurmay Başkanı Gorançe Kotevski, siyasi parti başkanları, diplomatlar ile dost ve akrabaları katıldı.

Gligorov, Üsküp'teki aile mezarlığında toprağa verildi.

Kiro Gligorov için 1 günlük ulusal yas ilan eden Makedonya meclisinin bugünkü oturumunda bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.

Bağımsız Makedonya'nın ilk Cumhurbaşkanı Kiro Gligorov'un ölümü dolayısıyla Vodna Cumhurbaşkanlığı sarayında da bir taziye defteri açıldı.

-Kiro Giligorov kimdir-

İştip kentinde 3 Mayıs 1917 yılında doğan Gligorov, Belgrad Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun oldu. Eski Yugoslavya Komünist Partisi üyesi olarak federal düzeyde çeşitli görevlerde bulunan Gligorov, 1974-1978 yılları arasında meclis başkanlığı yaptı.

Aralık 1990'da Makedonya Parlamentosunca cumhurbaşkanlığına seçilen Gligorov, 27 Ocak 1991'de Makedonya Cumhuriyeti'nin demokratik seçimlerle işbaşına gelen ilk Cumhurbaşkanı oldu.

Gligorov, 1994'te ikinci kez bu göreve seçildi. 1990'lı yıllarda Balkanları saran savaşlardan ülkesini uzak tutmaya çalışan Gligorov, 3 Ekim 1995'te başkent Üsküp'te saldırıya uğradı.

Bombalı suikast girişiminde makam şoförü hayatını kaybederken Gligorov'un sağ gözünde kalıcı görme bozukluğu meydana geldi. Saldırının failleri ise bulunamadı. Gligorov, 1999'da halefini belirlemek üzere yapılan seçimin sonuçlarının tartışmalı olması nedeniyle devir-teslim töreni yapmadan Cumhurbaşkanlığını bıraktı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
CHP adayı istifa edip AK Parti'ye geçti: CHP mitingini DEM'e sattılar
Anadolu Alimler Birliğinden seçim açıklaması! İstanbul'a dikkat çekti