Saatte 1126 km hızla ulaşım projesi: Hyperloop

Otomobil büyüklüğündeki bir kapsüle yerleştirildiğinizi ve kapsülün saatte 1126 kilometre hızla bir tüpün içinde ilerlediğini düşünün. Üstelik eğlence için değil, gideceğiniz yere ulaşmak için.

GİRİŞ 13.08.2013 07:07 GÜNCELLEME 13.08.2013 07:31
Bu Habere 12 Yorum Yapılmış

Tesla ve SpaceX'in kurucusu ABD'li milyarder Elon Musk, Los Angeles ile San Francisco arasındaki 643 kilometrelik yolu 30 dakikada kat edebilmeyi sağlayan ‘Hyperloop' adlı bir proje ortaya çıkardı. Günümüzde bu iki kent arasındaki ulaşım uçakla bir saatte sağlanabiliyor. Musk, San Francisco ile New York arasını da bir saate, Los Angeles ile New York arasını da 45 dakikaya düşürebileceğini ifade ediyor. Hatta ABD ve Çin arasında bu sistem inşa edilse, okyanus üzerinden iki ülke arasındaki ulaşım zamanı 2 saate kadar düşebiliyor.

Sistem, büyük şehirler arasındaki kara yolculuğunu havasız tüpler içindeki insan taşıyan kapsüllerle ses hızına yakın bir süratle gerçekleştirmeyi hedefliyor. İlerlemek için fırlatma mekanizması ve güçlü bir itiş gücü gerekiyor. Ray sistemlerine ihtiyaç duymuyor, tüm hava koşullarına karşı korunmaya sahip. Tüm gücünü güneş panellerinden alıyor ve bir kısmını depolayabiliyor. Kapsül, kendi oluşturduğu havadan yastık içinde bir hava hokeyi masasındaymış gibi tüple temas olmadan yolculuk edebiliyor.

Proje ile ilgili açıklamalarda bulunan Elon Musk, "Gerçek ışınlanmanın dışında (Lütfen birisi bunu da yapsın), süper hızlı seyahatin tek yolu bir tüp inşa etmek" dedi.

Her 30 saniyede bir kalkış yapacak olan kapsüller, tek seferde 28 yolcu taşıyabilecek. Tek yön gidiş maliyeti yolcu için 20 dolar olacak. Hyperloop'un maliyeti sadece 6 milyar dolar. İki şehir arasında yapılması planlanan yüksek hızlı demiryolu sisteminin ise 60 milyar dolar. Elon Musk, projesini 10 yılda hayata geçirebileceğini söylüyor.

KAYNAK: CİHAN
YORUMLAR 12
  • Gökhan Kapıcı 10 yıl önce Şikayet Et
    Ben de düşündüm. Vaktiyle yerçekimini engellemek için uzaya gitmek yerine ekvatora döşenecek dev bir tünel fikrim vardı benimde. O da vakumlu tüpleri içeriyordu, yalnız epey hızlı olmak gerekiyordu o tüplerde. İnsanlar farklı yerlerde aynı şeyleri düşünebiliyor işte. :)
    Cevapla
  • levent 10 yıl önce Şikayet Et
    bu da bir sey mi esas benim fikrim cok yenilikci. simdi mesela angaradasiniz ordan istanbul a gitceniz de mi - oyle bir yol olacakki hafif bir meyil ama oyle inis ciksi yok ankaradan istanbul a meyil var - bir guzel de yaglayacan zemini ki kayganligi artisin surtunme kaybi azalsin - sonra arabalar otobusle rpeygamber vitesinde motor calismadan kayarak varacak - ne o begenmediniz mi o zaman alternatif onerilerinizi yazin begenmemek kolay - bak elin oglu boru dosemeyi marifet saymis dunya da boy boy gaztelere tasiyir - sallamak bedava yapmak parayla simdilik bir halt yaptigimiz yok ama sallamaya devam
    Cevapla
  • ahmet salim kılıç 10 yıl önce Şikayet Et
    sadece 6 ay önce hayal etmiştim... ama güzel türkiyemde yenililere uzak gözüyle bakıldığı için paylaşma fikrini düşünmedim:) mesela bir fikrimi daha paylaşayım yorumumu merak edenler için dünyadan parayı kaldıralım bireysel kart olsun ve tüm birikim içinde dursun böylece devletler ülkelerindeki tüm para akışını takip edebilsin vergide kaçak sıfıra indirgensin..!
    Cevapla
  • Cem Tekin 10 yıl önce Şikayet Et
    Su mu yakiyormus.....!!!!. iki kisi tasiyacak 700 km yeyi 30 dakikada alacak... komik proje, Altinda askeri plan vardir. Maliyeti kurtarmaz. Haaaa uyusturucu nakliyati yapılırsa kurtarir belki.
    Cevapla
  • hasan demirtaş 10 yıl önce Şikayet Et
    manytik. manyetik trenler yeni degilki adam bunu tip icine koymuş sadece oda sürtünemeyi engellemiştir
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bakan Bolat: Kamu kurumları İsrail firmaları ile ticaret yapmıyor
Seçime günler kala 3 parti, AK Parti ve Murat Kurum'a desteğini açıkladı