Gül: Benimle ilgili kararı ben veririm

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kenya Cumhurbaşkanı Uhuru Kenyatta ile ortak basın toplantısı düzenledi. Cumhurbaşkanı Gül, Köşk için de sorulara cevap verdi.

Gül: Benimle ilgili kararı ben veririm
Gül: Benimle ilgili kararı ben veririm
GİRİŞ 08.04.2014 13:05 GÜNCELLEME 08.04.2014 15:04
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanı Gül Kenya Cumhurbaşkanı Uhuru Kenyatta'yı Cumhurbaşkanlığı Köşkü'nde ağırladı. Gül, konuk Cumhurbaşkanı Kenyaatta'yı karşıladı ve baş başa görüştü. Daha sonra ikili ortak basın toplantısı düzenlediler.
Gül, Kenya'dan Türkiye'ye Cumhurbaşkanı düzeyinde ilk ziyaret olduğunu söyleyerek, 2009 yılında Kenya'yı ziyaret ettiğini belirtti. Gül, iki ülke arasındaki ilişkilerin 16. yüzyılda başladığını hatırlatarak, Türk denizcilerinin Kenya'ya ayak basması ile Türkler ve Kenyalılar birlikte toprakları koruduklarını kaydetti.

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin 1968 yılından beri Nairobi'de Büyükelçiliğinin bulunduğunu ifade ederek, "Sayın Cumhurbaşkanı ile ikili ilişkilerimizi, çok taraflı bölge ile ilgili konuları geniş bir şekilde ele aldık. Hem siyasi hem de ekonomik ilişkilerimizin gelişmesine önem veriyoruz. Ticaretimiz 150 milyon dolar civarındadır, potansiyelin çok gerisindedir. Bugün çok önemli anlaşmalar imzaladık. Bu anlaşmalar hukuki alt yapıyı tamamen tamamlamış vaziyette. Türk iş dünyası için Kenya çok büyük bir potansiyeldir" dedi.

Bölge politikalarını da konuştuklarını kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, "Somali'nin komşusu olarak Kenya'da çok önem vermektedir. Ekonominin bütün alanlarında özellikle alt yapı, inşaat ve müteahhitlerimizin daha faal olması, savunma sanayi ve güvenlik, enerji konularını çok geniş şekilde görüştük" ifadelerini kullandı.

TÜRK YATIRIMCILARA AÇIK DAVET

Kenya Cumhurbaşkanı Kenyatta,  Cumhurbaşkanı Gül'ün ilk kez 2009 yılında Kenya'ya geldiğini, bu ziyaretle ikili ülke arasındaki ilişkilerin geliştiğini söyledi.  İki ülke arasındaki bağların 16. yüzyıla dayandığını anlatan Kenyatta, Türkiye'ye gelmekteki maksadınını Türkiye Cumhuriyeti devleti ile farklı anlaşmalar vasıtasıyla daha kolaylaştırıcı bir ortam yaratmak, karşılıklı piyasalara erişimi artırmak ve özel sektör yatırımlarını artırmaktır." dedi. 

Güvenlik ve savunma ile ilgili alanlarda işbirliği yapma arzumuzu çok güçlü bir şekilde ifade ettiklerini anlatan Kenyatta, Türkiye'den çok önemli yardımlar aldıklarını, Kenya halkının bu konuda minnettar olduğunu söyledi. Kenyatta, çok taraflı anlaşmalarda ortak hareket etme arzusunda olduklarını söyledi. Kenyatta, işdünyasına Kenya olarak ortak çalışmalara büyük istekli olduklarını söyleyeceklerini anlattı. 

GÜL: BENİMLE İLGİLİ KARARI BEN VERİRİM

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, cumhurbaşkanlığı adaylığı sürecinde, "Oturup arkadaşlarımla konuşacağımı, tabii ki arkadaşlarımın içinde en önemlisi Sayın Başbakan başta olmak üzere, ona göre bir karar vereceğimizi ve yol çizeceğimizi söyledim. Nihayette şahsımla ilgili konularda benim ne düşündüğüm ve ne söyleyeceğim önemli olacak tabii ki" dedi.

"Cumhurbaşkanlığı adaylığını konuşmak için zaman geldi demiştiniz. Acaba zaman bu haftaki olağan görüşme midir? Sizinle ilgili olarak bir Bayburt formülü konuşuluyor, eğer süreç sizi oraya götürürse bunu mu erken seçimi mi tercih edersiniz" sorusuna Gül, şu yanıtı verdi:

"Mahalli seçimlerden sonraki yapılacak seçimler cumhurbaşkanlığı seçimleri olduğuna göre ve ona da dört beş ay gibi bir kısa süre kaldığına göre artık mevzunun, tartışılacak konunun bu olacağı aşikardı. Onun için ben de herkesten önce 'artık bu işi konuşmanın zamanı geldi, bu iş konuşulacak' dedim. Nitekim gerçekçi, realist olmamız gerekir.

Ayrıca şunu da ifade ettim ve burada da ifade etmek istiyorum, tabii ki şahsımla ilgili de söz konusu olduğu için oturup arkadaşlarımla konuşacağımı, tabii ki arkadaşlarımın içinde en önemlisi Sayın Başbakan başta olmak üzere, ona göre bir karar vereceğimizi ve yol çizeceğimizi de söyledim. Tekrar da onu söylüyorum ama nihayette şahsımla ilgili konularda benim ne düşündüğüm ve ne söyleyeceğim önemli olacak tabii ki."

Kenya Cumhurbaşkanı, Türkiye'nin Kenya'daki yatırımlara olumlu baktıklarını, yatırımların daha da artmasından yana olduklarını Türk okullarını da bu açıdan değerlendirdikleni belirterek "Enerji ve alt yapıda, inşaat sektöründe çok yapaacak iş var. Konut sektöründe, turizm sektöründe büyük fırsat olacak. Biz bu alanlarda Türk yatırımlarını geliştirmeyi ve daha geniş alanlara yaymalarını istiyoruz." dedi. 

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 5
  • burak sezgin 10 yıl önce Şikayet Et
    biz cumhurbaşkanını seçtik.. Tabiki kendinle alakalı kararları ancak sen verebilirsin...Fakat Cumhurbaşkanını seçecek olan biziz...Yani biz istemezsek olmuyo bu iş..Ve biz birini seçtik..Yenikapıda bunu söyledik.Kendileri isterlerse aday olacaklar...Geziparkındaki gerekeni yapacağım lafını unutmadık daha..
    Cevapla
  • kuzey güney 10 yıl önce Şikayet Et
    Tayyip Erdoğan ne derse o.. ötesi berisi yok. Cumhurbaşkanlığını ya da başbakanlığı tartışmaya açmak Abdullah GÜL için kendini tartışmaya açmak demek olur ki bu ciddi bir hataya kapılmaktır.. Sayın Abdullah GÜL'ün, Cumhur başkanlığı gibi bir makama yükseldikten sonra bu sıfatını koruyarak kenara çekilmesi ve Tayyip erdoğanla istişareyi falan bir kenara bırakıp onu kayıtsız şartsız destekleyerek milletin gönlündeki yerini muhafaza etmesi en doğrusu olacaktır.
    Cevapla
  • ADNAN KAHVECİ 10 yıl önce Şikayet Et
    AYNI ŞEKİLDE. inşeallah aynı şekilde yani sayın abdullah gül cumhurbaşkanı sayın erdoğanda başbakan olarak bir dönem daha devam eder daha sonra sayın erdoğan cumhurbaşkanı olmak isterse eyvallah ama şu süreçte başbakan olarak ona ihtiyacımız var
    Cevapla
  • Reşat 10 yıl önce Şikayet Et
    Cumhurbaşkanı. Mevcut durumda başbakanımız 3 dönem kuralını iptal eder veya Cumhurbaşkanlığına aday olursa koltuk sevdalısı olur ama ben 1 dönem ara vereceğim sonra varım derse ozaman oyları artar ama şu durumda en mantıklı aday A.GÜL olmalı ama şimdi yasa değişse de A.Gül'ün adaylık durumu var önceden tek ve 7 yıldı! bu durum sıkıntılara sebebiyet verebilir.
    Cevapla
  • TurQuaZ 10 yıl önce Şikayet Et
    şark kurnazlığının alasını göreceğiz. tabi ki sn a.gül adaylık konusunda kararı kendisi verecek. ancak muhalefet iyiden iyiye tuzak kurmaya hazırlanıyor. r.t.e. cumhurbaşkanı olamazzzz diye bağırıyorlar. tabi ki adaylığını koyduğunda seçileceğini herkes biliyor. fakat r.t.e nin cumhurbaşkanı olmasını şuan için sadece ve sadece paralel yapı ve destekçileri, siyasi araneda da mhp,chp,bdp koalisyonu istiyor. c.başkanı olsun ki b.bakanlıktan uzaklaşsın da rahat edelim. yerine gelecek kişiyi her halukarda alaşağı ederiz projesi kuruluyor. güya akıllarınca başbakana gaz veriyorlar.olamazsınnnn. bence başbakan devam etmeli ki etmesi de zaruridir.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Macaristan'dan dikkat çeken açıklama: Brüksel’de yeni bir dünya savaşı hazırlığı yapılıyor
Baykar'ın iptal edilen projesi: Malazgirt! Bakın nasıl takoz olmuşlar...