Davutoğlu: Esad'ın sayılı günleri kaldı

Suriye Devlet Başkanı'yla somut olaylar üzerine açık ve net bir görüşme yaptığını söyleyen Davutoğlu, uygulamayı görmek için zaman zikretti: Aylar değil günler.

Davutoğlu: Esad'ın sayılı günleri kaldı
Davutoğlu: Esad'ın sayılı günleri kaldı
GİRİŞ 10.08.2011 08:45 GÜNCELLEME 10.08.2011 08:45
Bu Habere 33 Yorum Yapılmış

Tüm dünyanın gözlerini çevirdiği Suriye'de Devlet Başkanı Beşşar Esad ile uzun süren bir görüşme gerçekleştiren Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Ankara'ya dönüşünde Esenboğa Havalimanı'nda açıklamalarda bulundu.

Davutoğlu dönüş yolundayken, Şam'da yapılan görüşmeye dair ilk bilgiyi Suriye devlet ajansı geçmiş ve Esad'ın toplantıda 'teröristlerin peşini bırakmayacaklarını' söylediği belirtilmişti.

"Somut olayları açık, net ve şeffaf bir şekilde konuştuk. Biz sadece ve sadece Türkiye'nin mesajlarını ilettik. Tek isteğimiz Suriye halkının kendi geleceğini tayin etmesi. Ne olacağını aylar değil günler içinde göreceğiz" diyen Davutoğlu'na, Suriye devlet ajansının geçtiği bilgi, ABD'nin mesajını iletip iletmediği, Kılıçdaroğlu'nun 'taşeronluk' eleştirisi ve görüşmenin endişeleri azaltıp azaltmadığı soruldu.

Beşşar Esad ile 3.5 saati baş başa olmak üzere toplam 6.5 saat görüştüklerini belirten ve Başbakan Erdoğan'la da bu gece biraraya geleceğini söyleyen Davutoğlu'na, yaptığı açıklamaların ardından, Suriye devlet ajansının geçtiği bilgi soruldu.

Davutoğlu da, "Beşşar Esad’ın söylediği her şeyi burada yansıtacak değilim ancak ilkesel olarak her zaman üstünde durduğumuz hususu yine vurguladık. Terörle mücadelede etkin olunmasının yolu, teröristle sivil halkın ayırt edilebilmesinden geçer. Sivil halka uygulamalar çağdaş olmalıdır. Esad konuşma esnasında, bir takım militanların ülkeyi etkisiz hale getirme çabası içinde olduğunu vurguladı ama denildiği gibi bir ifade kullanmadı..." dedi ve ekledi: "Görüşmede, teröre karşı mücadelede sivil halka karşı kullanılmaması gereken yöntemler açık ve şeffaf bir şekilde tartışılmış, konuşulmuştur."

"ENDİŞELER AZALDI MI?"
Bakan Davutoğlu, görüşme sonrası kaygı ve endişelerin azalıp azalmadığı yönündeki soruya da şu yanıtı verdi:

"Bu, önümüzdeki günlerde; aylarda değil günlerde diyorum, atılacak adımlara bağlı. Somut şekilde konuları ele aldık. Görüşme soyut olmadı, somut olarak Türkiye’nin görüşleri, talepleri ve beklentileri tarafımızca Esad’a anlatılmıştır. Kendisi de kanaatlerini paylaşmıştır.

Yine belirtmeliyim ki somut adımları ele aldık ve ne olacağını önümüzdeki günlerde göreceğiz. Atılacak adımlarla sürecin nasıl bir şekil alacağı netlik kazanacak. Türkiye olarak tek isteğimiz, bu sürecin sadece ve seadece Suriye halkının iradesini yansıtacak şekilde tecelli etmesidir. Türkiye’nin başka hiçbir beklentisi yoktur."

Beşşar Esad ordunun geri çekilmesi noktasında somut şeyler söyledi mi?
"6.5 saat süren bir toplantıda tüm hususlara değindik ama mutabık kaldığımız hususlar çerçevesinde dataylara giremem. Özellikle ordu ile halkın karşı karşıya gelmemesi, Hama’da olduğu gibi gerilimlerin yaşanmaması içn atılabilecek adımları açık, şeffaf ve net şekilde paylaşma imkanı bulduk. Atılacak adımlar tabi ki önemli. Uluslararası toplumun kaygıları var ve biz de temas içindeyiz."

"SADECE TÜRKİYE'NİN MESAJLARINI GÖTÜRDÜM"
Bakan Davutoğlu, Esad’a ABD’nin mesajlarını ilettiği yönündeki ifadeler hakkında da konuştu.
"Biz sadece ve sadece Türkiye’nin mesajlarını ilettik. Suriye’ye gideceğim duyulduğunda yoğun bir ilgi oldu, Herkes kanaatlerini aktarmak istediama bu durum, bizim bu mesajları götürdüğümüz anlamına gelmez. Ben sadece ve sadece Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı olarak, Cumhurbaşkanı, Başbakan ve hükümetin kanaatlerini taşırım, o çerçevede konuşurum.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 33
  • formator 12 yıl önce Şikayet Et
    tayyip ne yaparsa doğrudur.. tayyip ne yaparsa doğrudur. ya yanlış yaparda birileri bunu söylerse o söyleyenler kıskandığı içindir. bu nasıl insanlık ya rabbi. ABD boşuna AKP tek başına iktidar yapmadı bu günler için.
    Cevapla
  • formator 12 yıl önce Şikayet Et
    Türkieye kimden yana. libyada, ırakta suriyede mısırda hap ABD nin yanıda olduk bütün dünya biliyorki bu işgalcileri ABD nin kendisi organize etti türkiyenin itibarı orta doğuda bir anda sıfır oldu. ama ABD var o bize yeter
    Cevapla
  • ahmet okutan 12 yıl önce Şikayet Et
    SAYIN DIŞİŞLERİ BAKANI İNANDIRICI DEĞİL.. Gitmeden yaptıklrı toplantıya abd büyükelçisi katılıyor.libya işgalinde natonun ne işi var orda diyen başbakanımız,izmiri üs yaptı.bal gibi abd ve ingiliz politikalarının takipçiliğini yapıyoruz.menfaatlerimiz çakıyor denebilir.ama hiç olmazsa aleni yapılmasın bari.herşey ortada.
    Cevapla
  • nadir doğan 12 yıl önce Şikayet Et
    Suriye Türkiye gibi samimi bir ortak bulamaz. Ne iran ne rusya Türkiye kadar Suriye ile samimi olamaz.Güveneceği tek liman biziz.Eğer bugün batı Suriyeye askeri müdahale yapamıyorsa bunda Türkiyenin çabaları vardır.Bütün bu görüşmeler olası bir suriye müdahalesini önlemek için yapıldı.İNŞAALLAH Suriye yönetimi bunun farkındadır.
    Cevapla
  • muhsin corug 12 yıl önce Şikayet Et
    sen kaşındın al o zaman. 10 Ağustos 2011 14:30 yorumuna atfen.madem türkiye bahsettiğin kadar güçlü(ki bana görede öyle) o halde 1-kerkükte,telaferde türkmen katliamına neden seyirci kaldınız. 2-terörün yuvasına operasyon yapmak için neden izin peşinde koşturdunuz? 3-mavi marmara şehidlerinin hesabını neden sormadınız? 4-lübnana gönderdiğiniz mehmetçiği neden gazzeye göndermiyorsunuz? 5-siyonizmin ırakı işgalinde uçaklarına ülkemizden bilmemkaçbin sorti iznini neden verdiniz? 6-çeçenyadaki katliamlarla ilgili bu güne dek ne yaptınız? 7-dtürkistandaki baskı ve zulümle ilgili hükümetin ne zaman ne tür bir girişimi olmuştur. 8-hala çadırlarda mülteci olarak yaşayan 1,5milyon MÜSLÜMAN AZERİnin hangi sıkıntısına derman olmaya çalıştınız? istediğin kadar mühlet,istediğin sorudan başlayabilirsin.hayırlı iftarlar.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Dilan Polat davasında yeni gelişme: Vergi suçundan tahliye edildiler
İsrail'in İran'a saldırı sonrası piyasalarda son durum