Türkiye sosyal medyada darbeye karşı tek yürek

Twitter üzerinden toplumsal olayları analiz hizmeti sunan YNKLabs firmasının, Mısır'daki askeri darbenin ardından Türkiye'deki Twitter kullanıcı davranışları üzerine yaptığı analizde, Türk toplumunun tamamının farklı siyasi düşünceleri bir kenara bırakarak Mısır'da demokrasiden yana tavır aldıkları ortaya çıktı.

Türkiye sosyal medyada darbeye karşı tek yürek
Türkiye sosyal medyada darbeye karşı tek yürek
GİRİŞ 30.07.2013 13:59 GÜNCELLEME 30.07.2013 13:59

Analiz sonuçlarını AA muhabirine değerlendiren YNKLabs Yönetim Kurulu Başkanı Selami Arslan, atılan milyonlarca Tweet'i bir havuzda toplayarak "Semantik bariyer" yöntemiyle analiz ettiklerini, bu yöntemle toplum kesimlerinin, önemli olayla ilgili ne yönde yorumlarda bulunduğunu belirlediklerini söyledi. Arslan, Twitter'da sahte hesapları ayırt edebilen analiz tekniği sayesinde Twitter gündemini daha sağlıklı olarak değerlendirebildiklerini de belirtti.

Mısır'daki askeri darbenin ardından ilk 10 günde Türkiye'den darbeyle ilgili 14 milyonun üzerinde Tweet atıldığını kaydeden Arslan, Türk toplumunun tamamının farklı ideolojik görüşleri bir kenara bırakarak Mısır'daki darbeyi eleştirdiğini söyledi.

Arslan, geniş kitlelerin darbeyi gerçekleştiren Mısır Savunma Bakanı Abdulfettah es-Sisi'yi eleştiri bombardımanına tutarak, seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'den yana Tweet'ler attığını, demokrasiden yana tutum sergilediklerini kaydetti.

 "Askeri rejimin tarafında olan açıklamalar, her kesim tarafından kınanmış ve reddedilmiştir"

Selami Arslan, analizde genç jenerasyonu ifade eden "Y kuşağı"nın çok büyük bir çoğunluğunun Mısır'da demokrasiden yana tavır aldıklarına dikkati çekerek, "Gezi süreci sırasında alaycı tutum sergileyen kullanıcılar da, Mısır'daki askeri dikta sonrasında, bir anda metafor ve mizah kullanımını bırakarak mesajlarını ciddileştirmiştir. 'Düşmanımın düşmanı, dostumdur' dememişlerdir. Y kuşağı, Mısır olayları esnasında yine askeri rejimin karşısında durmuştur. Bazı siyasilerin atmış oldukları Tweet'ler, özellikle askeri rejimin tarafında olan açıklamalar, her kesim tarafından İngilizce ve Arapça olarak kınanmış ve reddedilmiştir" ifadelerini kullandı.

Mısır'daki askeri darbe sonrası AK Parti gençlik kollarının Twitter'da uluslararası hashtag kampanyalarıyla darbeyi dünya kamuoyunun gündemine sokmaya gayret ettiğini dile getiren Arslan, "Darbenin hemen sonrasında ilk 10 gün içerisinde 14 milyonun üzerinde Tweet atıldı. Atılan bu Tweet'leri incelediğimizde, özellikle Tweet'lerin büyük bir çoğunluğunu atan AK Parti gençlik kollarının çok hızlı bir şekilde Twitter'a adapte olduğunu gözlemledik. Gençlik Kolları uluslararası hashtag kampanyalarıyla konuyu dünya gündemine sokmaya çalıştı" bilgisini verdi.

Analize ilişkin görüşlerini aktaran Arslan, "YNKLabs olarak bize göre Mısır olayları esnasında en dikkate değer konu 'ortak akıl'dır. Gezi Parkı olaylarında da olduğu gibi hızlıca bir ortak akıl oluşturulmuş ve Twitter üzerinden tartışılarak uzlaşı yolları aranmıştır" dedi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Son dakika: MEB 81 il valiliğine yazı gönderdi! 1 Nisan'da okullar tatil olacak mı?
Erdoğan'dan son dakika emekli maaşı açıklaması: Masaya yatıracağız!