Arafat'ın Denktaş'ı duygulandıran sözleri

Rauf Denktaş, Filistin Devlet Başkanı Yaser Arafat'ın yıllar önce kendisine söylediği bir sözü hiç unutmadığını söyledi. Arafat'ın sözleri bugün bile, Filistin ve KKTC efsanelerinin boyutunu bilen herkesi duygulandıracak

Arafat'ın Denktaş'ı duygulandıran sözleri
Arafat'ın Denktaş'ı duygulandıran sözleri
GİRİŞ 05.11.2004 15:17 GÜNCELLEME 05.11.2004 15:17

'Benim gömülecek toprağım yok. Senin Türkiyen, devletin var' sözünü hiç unutmadığını söyledi.



KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, "Filistin Devlet Başkanı Yaser Arafat'ın yıllar önce kendisine söylediği 'Benim gömülecek toprağım yok. Senin Türkiyen, devletin var' sözünü hiç unutmadığını" belirterek, "Kıbrıs'ta eğer aklımızı başımıza almaz, devletimizden, egemenliğimizden vazgeçersek, zannedersem gömülecek toprağımız bizim de olmayacak" dedi.

İstanbul'daki programını tamamlayan KKTC Cumhurbaşkanı Denktaş, Lefkoşa'ya hareketinden önce Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi'nde basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Denktaş, KKTC'deki hükümet kurma çalışmalarıyla ilgili bir soru üzerine, sırada Mehmet Ali Talat'ın olduğunu söyledi.

Hükümet kurabilecek iki parti bulunduğunu anlatan Denktaş, şunları kaydetti:

"Sayın Eroğlu görevi iade etmiştir. Şimdi Sayın Talat'a vereceğim. Kurup kuramayacağını bilemiyoruz. Dün UBP'nin bir önerge vererek erken seçim isteyeceğini düşünüyordum. Bu yapılmamış. Yine yapılır mı, yapılmaz mı, gittiğimde göreceğim. Ona göre Sayın Talat'ı çağırıp görevi vereceğim."

Rauf Denktaş, "UBP Genel Başkanı Derviş Eroğlu'nun, DP Genel Başkanı Serdar Denktaş'a, hükümet kurmak için kayınpederini hapisten çıkarma teklifi götürdüğü" iddialarına ilişkin bir soru üzerine de, "Böyle bir olay olduğunu biliyorum. Aracının, Serdar'a giden kişinin Sayın Eroğlu tarafından gönderilip gönderilmediğini bilmiyorum" dedi.

"Aracının görevini yapmadan önce 'Eroğlu'nun hükümeti alabildiği takdirde genel af getireceği' yönünde açıklaması olduğunu" ifade eden KKTC Cumhurbaşkanı Denktaş, şöyle konuştu:

"Bu, Serdar'a bir mesajdı. Ondan esinlenerek birisi kendiliğinden mi gitti, Eroğlu mu gönderdi, bunu bilemem, Serdar bilir. Serdar isim vermemiştir. Ben ismi bildiğim halde Serdar vermediğine göre, ben mezun değilim. Ama böyle bir söylenti ortalığı çalkalamıştır, tatsız bir olay olmuştur. Keşke o beyanatı yapmamış olsaydı."

-ARAFAT'IN YILLAR ÖNCEKİ SÖZÜ-

Filistin lideri Arafat'ın sağlık durumuyla ilgili bir soru üzerine de Denktaş, "4 yıl süren ev hapsi nedeniyle Arafat'ın dışarıda gerekli tedaviyi göremediğini" kaydederek, "Hürriyeti için, hakları için mücadele eden bir halkın liderine bu muamele yapılmamalıydı" dedi.

KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, Arafat'ın sağlığına kavuşması dileğinde de bulunarak, sözlerini şöyle tamamladı:

"Muhakkak tarihe geçmiş bir insandır. Bana bir sözü vardı; Bundan yıllar önce bir İslam Konferansı'nda buluştuğumuzda, 'Denktaş Bey, sen bana 'BM'de söz hakkı verildi' diye kıskanıyorsun. Şunu unutuyorsun, benim gömülecek toprağım yok henüz. Senin bir Türkiyen var, devletin var. Benim bir Türkiyem olmuş olsaydı, şimdi bu çektiklerimi çekmezdim' demişti.

Arafat, o zaman sürgündeydi. 'Gömülecek toprağım yok' sözü bana çok battı. Biz Kıbrıs'ta eğer aklımızı başımıza almaz, devletimizden, egemenliğimizden vazgeçersek, zannedersem gömülecek toprağımız bizim de olmayacaktır. Rumlar en başta 'Doktor Küçük'ün gömüldüğü tepe Rum malıdır, hadi bunu buradan sökün' diye başlayacaktır. 'Şehitlikler Rumlar'ın tarlasına gömülmüştür, çıkarın bunları' diye başlayacaktır. Onun için Arafat'ın sözünü ben hiç unutmuyorum. Devletin kutsallığını, önemini ve devletini korumak için insanların nelere katlandığını... İşte bunları düşünerek değerlendirmemiz lazım diye düşünüyorum. İnşallah sağlığına kavuşur. Büyük bir liderdi."



-GELMEYEN YOLCU YÜZÜNDEN GECİKME-

Bu arada Denktaş'ı Lefkoşa'ya götüren Kıbrıs Türk Hava Yolları (KTHY) uçağı, bir yolcunun uçağa gelmemesi nedeniyle Atatürk Havalimanı'ndan 45 dakika geç hareket etti.

Gelmeyen yolcunun bagajı, uçaktan indirildikten sonra bomba imha ekipleri tarafından kontrol edilerek yükleyici firma Havaş'a teslim edildi.


YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
CHP kurmayları açıkladı! İşte Özel'in Erdoğan'a götüreceği konular
Gelibolu Yarımadası'ndaki Yeni Zelanda Anıtı'nda anma töreni düzenlendi