Çeçenleri ayağa kaldıran vefat haberi!

Bir Çeçen kızını tecavüz ederek öldüren Rus Albay Yuri Budanov'u öldürmekten tutuklu bulunan Yusuf Temirkhanov, cezaevinde hayatını kaybetti. Temirkhanov'un cenazesi tüm Çeçen ve İnguşları birleştirdi. Kadirov yönetimi ülkede milli yas ilan etti.

GİRİŞ 05.08.2018 16:03 GÜNCELLEME 05.08.2018 17:13
Bu Habere 41 Yorum Yapılmış

Bir Rus albay tarafından tecavüz edilerek öldürülen Çeçen kızın intikamını aldığı Rusya'nın Omsk kentinde bulunan hapishanede tutulan Yusuf Temirkhanov, kalp krizi sonucu hayatını kaybetti.

Cuma günü gelen Yusuf Temirkhanov'un ölüm haberi Çeçenistan'ı yasa boğdu. Haber Çeçenistan dışında da büyük yankı buldu, sosyal medyada paylaşım rekoru kırdı. 

Yusuf Temirkhanov'un vefat haberinin bu kadar ilgi çekmesinin arkasında çok acı bir hikaye var;

2000 yılında Rus Çeçen savaşında görevi sırasında tankçı birliğin albayı Yuri Budanov 18 yaşındaki masum bir Çeçen kızı kaçırmak ve tecavüz edip öldürmekten yargılanıp 2003 yılında 10 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

 

 

Rusya'nın Ulyanovks bölgesinde hapishanede kalan albay, 2004 yılında, bölgenin valisi olan eski komutanı Vladimir Şamanov'a bir mektup yazarak affedilmesini talep etti. Bu talep Çeçenistan'da büyük tepkilere yol açtı.

TECAVÜZCÜ ALBAY 2009 YILINDA SERBEST KALDI

21 Eylül 2004'de Budanov tepkiler sonrası af mektubunu geri çekti. 2009 tarihinde Yuri Budanov şartlı tahliye kararıyla serbest kaldı.

Albayın ev, araç gibi tüm ihtiyaçlarını bölgenin valisi Vladimir Şamanov tarafından sağlandı. 

İKİ YIL SONRA EVİNİN ÖNÜNDE ÖLDÜRÜLDÜ

İki yıl aradan sonra Haziran 2011 tarihinde Yuri Budanov Moskova'daki evinin önünde öldürüldü. Albayın cenazesi askeri törenle son yolculuğuna uğurlandı. Naaşı Himkah kahramanlar mezarlığına defnedildi.

SAVUNMASINI EN İYİ AVUKAT YAPTI

Bir ay sonra Budanov'un ölümünden sorumlu olduğu düşünülen şüpheli Yusuf Temirkhanov gözaltına alındı. Zanlı kendisine yöneltilen suçları kabul etmedi ve Temirkhanov'un savunmasını Rusya'nın en iyi avukat Çeçen Murad Musayev yaptı.

'ÇEÇENİSTAN'IN GERÇEK KAHRAMANI'

''Çeçenistan'ın gerçek kahramanı'' ''halkın intikamını alan kahramana'' ''Nohchi K1onah'' yani "Çeçen evladı" şeklinde paylaşımlar yapıldı.

Yusuf Temirkhanov'un cenazesine binlerce kişi katıldı. Cenazeye albayın öldürdüğü 18 yaşındaki Eliza Kungayev'in babası Vishan Kungayev'de vardı.

Acılı baba cenazede konuştu, ''Bize büyük bir utanç, yüreğimde zor taşıyorum. Omuzlarımıza ağır bir yük bıraktı. Canavar 10 yıl dünyada serbestçe dolaştı. Kahraman Yusuf Temirkhanov, Moskova'da Budanov'u öldürdü. Alnının ortasından vurdu. Hakim kararına tebessümle karşılık verdin. Biz seninle gurur duyuyoruz ey kahraman yiğit Çeçen evladı'' Budanov davası esrarını koruyor. 

BUDANOV'UN ASKERLERİ TEMİRKHANOV'UN BABASINI KURŞUNA DİZMİŞ

Alınan bilgilere göre 2000 yılında Kurçaloy köyünde kafe işleten Yusuf'un babası, Budanov emrindeki üç asker tarafından hesap ödememek için kurşuna dizildiği kayıtlara geçti, dolayısıyla Temirkhanov'un, babasının intikamını almak için Budanov'u öldürdüğü yönünde iddialar da yer aldı. Budanov suikastin üstünü örtbas etmek için Temirkhanov'un kurban seçildiği de iddialar arasındaydı.

Temirkhanov hakim karşısından son duruşmada ''Ben öldürmedim, orada bulunmadım, suçlu değilim'' şeklinde savunma yapmıştı.

Ancak gizli tanık ifadeleri sonucunda hakim, Temirkhanov'a 15 yıl hapis cezası vermişti.

İsmail Sinbarigov - Kanal 7 Dış Haberler

YORUMLAR 41
  • BİLAL 5 yıl önce Şikayet Et
    Adaletle yenemediler, adaletsizlikle yendiler. Budanovlar olduğu sürece, Temirkhanovlar hep var olacaktır. Dünya terazisiyle oynayabilirsiniz, Allah'ın terazisiyle oynayamayacaksınız. Orada kimse size yardım edemeyecek. Vakir birlik vaktidir, diri lma vaktirdi. Allahu ekber!
    Cevapla
  • Abdullah Er 5 yıl önce Şikayet Et
    Allah rahmet etsin. Kafirlerin hepsi aynıdır. Küfür tek millettir.
    Cevapla
  • aynen 5 yıl önce Şikayet Et
    Allah rahmet etsin oldurmemesi icin zaten bi nedende kalmamis hak etmis rusalbay ama yusuf kardesimize yazik olmus mekani cennet olsun ruslar adaletli karar verselerdi bunlar yasanmazdi taraf tutmasalardi bunlar olmazdi ama gavurlarda boyle seyler hep var muslumanlarda olmasa bile
    Cevapla
  • bender bey 5 yıl önce Şikayet Et
    Allah cennetine kabul etsin
    Cevapla
  • Fikret 5 yıl önce Şikayet Et
    rusya o albayın cezası vermesi lazım olayların önüne geçmesi lazım
    Cevapla
  • Bilal 5 yıl önce Şikayet Et
    Onun cezasını Çeçenler verdi, alnın ortasına 4 kurşun sıktılar, sıkıntı yok:)
    Cevapla
  • akin 5 yıl önce Şikayet Et
    albaymi kaldi gebertmis hapiste iyi okumuyon heralde sadece resimleremi bakiyon
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Turgut Altınok, Mansur Yavaş'ın Londra'da PKK destekçisiyle görüşmesine tepki gösterdi
Bir ülkeden daha Filistin kararı! Resmen harekete geçildi