Vietnam'da buluştular! İşte ilk açıklamalar...

ABD Başkanı Donald Trump ile Kuzey Kore lideri Kim Jong Un, 12 Haziran 2018'de Singapur'da yapılan tarihi zirvede ilk kez bir araya gelmişti. Zirvede iki lider kapsamlı bir anlaşmaya imza atmıştı. Trump ile Kim Jong Un arasında alınacak kararlar da tüm dünyanın gündeminde... İki lider bir araya gelerek, Hanoi'de Metropole hotelde ellerinde ülkelerinin bayraklarını sallayarak el sıkıştı.

GİRİŞ 27.02.2019 14:35 GÜNCELLEME 28.02.2019 08:32
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Uzun süre birbirlerini nükleer füze denemeleriyle tehdit eden ve birbirlerine 'Küçük Roket Adam', 'Yaşlı Bunak' gibi isimlerle hitap eden ABD Başkanı Donald Trump ile Kuzey Kore lideri Kim Jong Un arasındaki gerilim, ikilinin uzun süre gerçekleştirmeleri beklenen ve nihayet 12 Haziran'da Sinagpur'da bir araya geldikleri tarihi zirvenin ardından, dönem dönem karşılıklı gerilimler yine yaşansa da, iki lider bugün Vietnam'ın başkenti Hanoi'de bir araya geldi. 

Trump ve Kim, başbaşa görüşme öncesi iki ülke bayraklarının önünde el sıkıştı.

İki lider arasında sekiz ay sonra ikinci buluşma gerçekleşiyor. İlk buluşma geçen yıl haziran ayında Singapur'da gerçekleşmişti. Singapur'daki zirve, ilk olması nedeniyle tarihi önem taşıyordu.

 

 

Son dakika olarak iki lider canlı yayında açıklama yapıyor...

Kuzey Kore liderinden ilk açıklama;

Kuzey Kore lideri Kim, burada yaptığı konuşmada, "Geçen 261 günlük süre gerçekten çok büyük çabalara sahne oldu ve aynı şekilde sabırla da bu zaman zarfı içinde çaba gösterildi." dedi.

Kim, söz konusu görüşmeye ilişkin, "Başarılı bir görüşme olmasını umuyoruz." ifadesini kullandı. 

Trump'tan ilk açıklama;

"Kim'le burada olmam büyük bir şeref. Sizinle birlikte olmak gerçekten harika. Böyle bir ülkede bulunmak, bir araya gelmek çok güzel. İlk zirvemiz başarılıydı. Tüm dünyanın gözü üzerimizde. Her iki tarafın da memnun olduğunu söyleyebiliriz. Bu zirvenin ilkinden daha başarılı olacağını umuyorum. Attığımız adımlar gerçekten başarılı. Ülkenizin sınırsız ekonomik potansiyeli var. Büyük bir lider olduğunuzu düşünüyorum. Şimdi akşam yemeği yiyeceğiz. Yarın detaylı açıklamar yapacağız" derken, Trump, basının kendisine yönelttiği eski avukatı Michael Cohen'in açıklamalarına yönelik yanıt verip vermeyeceği sorusuna ise yalnızca "Hayır" yanıtı verdi. 

Kuzey Kore'den zırhlı treniyle hareket eden Kim, yaklaşık 60 saat süren yolculuğun ardından Hanoi'ye ulaşan ilk isim olmuştu. Hanoi caddelerinde zırhlı limuzinle dolaşan Kim'in konaklayacağı Melia Oteli'nin önünde çok sayıda gazeteci, polis ve asker beklerken, yüzlerce kişi Kuzey Kore liderini görebilmek amacıyla yol kenarına kurulan barikatların arkasında toplandı. Basında, "otele geldiğinde rock yıldızı gibi karşılandığı" yorumları yapılan Kim'i gören bazı Vietnamlıların çığlık attığı belirtildi. 

Trump ise dün gece geç saatlerde Hanoi'ye ulaştı. ABD Başkanı Trump, başkent Hanoi’de resmi törenle karşılandı. Havaalanındaki karşılamanın ardından büyük bir konvoy eşliğinde yola çıkan Trump, Vietnamlılar tarafından coşkuyla karşılandı. Trump, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda karşılama için gelenlere teşekkür etti.

Trump'ın, Hanoi'de Vietnam Devlet Başkanı Nguyen Phu Trong ve Başbakan Nguyen Xuan Phuc ile görüştükten sonra Kim ile özel bir akşam yemeğinde bir araya gelmesi planlanıyor.

Yemeğe, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Beyaz Saray Bütçe ve Yönetim Ofisi Direktörü Mick Mulvaney'in katılacağı, yemekte ayrıca Kim'in yanında iki yardımcısının ve tarafların çevirmenlerinin olacağı belirtiliyor.

TRUMP'TAN NEZAKET ZİYARETİ

ABD Başkanı Donald Trump, Kuzey Kore Lideri Kim Jong-un ile yapacağı görüşme öncesinde Vietnam Devlet Başkanı Nguyen Phu Trong ile bir araya geldi.

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ile yapacağı görüşme için Vietnam'ın başkenti Hanoi'de bulunan Trump, mevkidaşı Nguyen'a nezaket ziyaretinde bulundu.

"Her ikimiz de bu çok önemli zirvenin Vietnam'da yapılmasından dolayı çok memnunuz." diyen Trump, Vietnam'ın kaydettiği ekonomik gelişmelerle iyi bir örnek olduğunu söyledi.

Vietnam Devlet Başkanı Nguyen da bu çok özel toplantının başarılı geçmesi için gerekli hazırlıkları yaptıklarını belirtti.

Donald Trump ve Nguyen Phu Trong, iki ülkenin havacılık sektörünü içeren birçok ticari anlaşmanın imza törenine başkanlık etti.

ABD'li uçak üreticisi Boeing, Vietnamlı havayolu şirketi Vietjet ve Bamboo Airways ile çok sayıda uçak siparişi için anlaşma imzaladı.

Trump, zirveye ev sahipliği yapan ve Amerikan şirketleri ile yeni ticaret anlaşmalarına imza atan Vietnam'a teşekkür etti.

ZİRVE AKŞAM YEMEĞİYLE BAŞLIYOR

ABD Başkanı Donald Trump ve Kuzey Kore Lideri Kim Jong-Un arasında Vietnam'da gerçekleşecek zirvenin, tarafların katılacağı akşam yemeği sonrası başlayacağı aktarıldı. Zirve hakkında açıklama yapan Trump, "Kim Jong-Un ve ben nükleerden arınma ve Kuzey Kore'yi güçlü bir dünya ekonomisi haline getirme konusunda sıkı çalışmayı deneyeceğiz" dedi. 

ABD Başkanı Donald Trump ve Kuzey Kore Lideri Kim Jong-Un Kuzey Kore’nin nükleerden arındırma süreci üzerine gerçekleştireceği zirve bugün Vietnam’da başlıyor. Taraflar arasındaki görüşmenin ise iki liderin katılacağı akşam yemeği sonrası başlayacağının planlandığı aktarıldı. 

Zirve hakkında sosyal medya hesabı üzerinden açıklama yapan Trump, "Benim Kuzey Kore’ye saygı duyan niyetim üzerine hep yalan haberler var. Kim Jong-Un ve ben nükleerden arınma ve Kuzey Kore’yi güçlü bir dünya ekonomisi haline getirme konusunda sıkı çalışmayı deneyeceğiz. Çin, Rusya, Japonya ve Güney Kore’nin de çok yardımcı olacağını düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

ZİRVEYE DOĞRU

Trump-Kim zirvesine saatler kala Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada Trump'ın zirve programına ilişkin bilgi verildi.

Programa göre, Trump ile Kim arasındaki ilk görüşme yarın yerel saatle 18.30'da (TSİ 14.30) Vietnam'ın başkenti Hanoi'deki Sofitel Legend Metropole Hotel'de yapılacak.

Yaklaşık 20 dakika sürmesi planlanan baş başa görüşmenin ardından heyetlerin de katılacağı akşam yemeğine geçilecek.

Trump ile Kim arasındaki asıl zirve görüşmelerinin ise yerel saatle perşembe günü sabah gerçekleştirileceği bildirildi.

Beyaz Saray iki liderin perşembe günkü görüşme takviminin detaylarını henüz paylaşmadı.

Trump'ın, Hanoi'de Vietnam Devlet Başkanı Nguyen Phu Trong ve Başbakan Nguyen Xuan Phuc ile de bir araya gelmesi bekleniyor.

SAVAŞIN BİTİŞİNİ İLAN EDEBİLİR

Güney Kore, ABD Başkanı Donald Trump ile Kuzey Kore lideri Kim Jong-un arasında 27-28 Şubat'ta Vietnam'da yapılacak zirvede liderlerin Kore Savaşı'nın bitişini ilan etmesini beklediklerini bildirdi.

Güney Kore haber ajansı Yonhap'ta yer alan habere göre, Devlet Başkanlığı Sözcüsü Kim Eui-kyeom, ABD ile Kuzey Kore'nin Vietnam'ın başkenti Hanoi'de yapılacak zirvede Kore Savaşı'nın bittiğini resmen ilan edebileceklerini belirtti.

YORUMLAR 1
  • gülsen 5 yıl önce Şikayet Et
    dünyanın başına bela iki zır delinin biraraya gelişinden hayırlı sonuç çıkarmak mümkün değil,yaptıkları sadece şovvv
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Merkez Bankası anketi açıkladı: İşte yıl sonu dolar ve enflasyon tahmini
Altını olanlar ekrana kitlendi: Altındaki ani fiyat değişiminin 2 nedeni belli oldu