Malezya basını: Türkiye sayesinde ABD'ye karşı söz sahibi olabiliriz!

Malezya'da bir gazete, Malezya Başbakanı Mahathir Muhammed'in Türkiye ziyareti üzerine dikkat çeken yorumlarda bulundu. Gazete, "Malezya yeni büyük kardeşini bulmuş olabilir ve ABD'ye karşı söz sahibi olabilir" ifadelerini kullandı.

Malezya basını: Türkiye sayesinde ABD'ye karşı söz sahibi olabiliriz!
Malezya basını: Türkiye sayesinde ABD'ye karşı söz sahibi olabiliriz!
GİRİŞ 28.07.2019 12:03 GÜNCELLEME 28.07.2019 12:10
Bu Habere 78 Yorum Yapılmış

Malezya'nın önde gelen medya kuruluşlarından Malay Mail, Malezya Başbakan'ı Mahathir Muhammed'in Türkiye ziyareti üzerine çarpıcı analizlerde bulundu. "Doktor Mahathir'in Türkiye ziyaretinden 3 şey öğrendik" başlıklı yazıda, Malezya'nın Türkiye ile müttefik olması halinde, Türkiye ve Malezya'nın karşılıklı olarak bundan faydalanabileceğine dikkat çekti. Gazetenin haberinden satırbaşları işte şöyle: 

 

 

1. Malezya yeni büyük kardeşini bulmuş olabilir 

Başbakan Muhammed Mahathir'in Türkiye hakkında "Müslüman çoğunluğa sahip gelişmiş ender ülkelerden biri" yorumuna yer veren gazete, "Malezya Türkiye ile ittifak yaparak çok başarılı olabilecek bir imkan kazanmış olur. Türkiye Malezya için Avrupa'ya açılan bir kapı olabilecekken, Malezya da Türkiye için Asya'ya açılan bir kapı olabilir" ifadelerini kullandı.

 

 

MALEZYA TÜRKİYE SAYESİNDE ABD'YE KARŞI SÖZ SAHİBİ OLABİLİR

Batı ve Asya etkileşimine ek olarak jeopolitik açıdan başka muhtelif sonuçların da doğabileceğine işaret eden gazete, "Türkiye NATO üyesi olmasına rağmen Rusya ve Çin ile de yakın ilişkiler sürdürmekte. Başbakan Mahathir Muhammed'in ise 'yeni sömürgeciliğe' (neocolonialism) gösterdiği direniş ise bilinen bir gerçek. Malezya Türkiye ile ittifak çerçevesinde ABD'ye karşı daha fazla söz sahibi olabilir" yorumunda bulundu.

F-35'E KARŞI TÜRK YAPIMI ATAK HELİKOPTERİ

2. Malezya'nın savunma sistemi sorunu çözülebilir

Malezya'nın çağın gerisinde kalmış savunma sistemlerinden söz eden Malay Mail, Malezya'nın bu açığını Türkiye üretimi "Atak helikopterleri" ile giderebileceğini söyledi. Atak helikopterlerinin gelişmiş teknolojisine rağmen piyasadaki muadillerine nazaran tam 4 kat daha ucuz olduğuna dikkat çeken gazete, "Singapur'un F-35 alımına karşı caydırıcı bir silah olacaktır" ifadelerine yer verdi.

"ANKA SAYESİNDE BÖLGEDE SÖZ SAHİBİ OLABİLİRİZ"

Atak helikopterlerine ek olarak yine Türkiye üretimi insansız hava aracı ANKA'nın da Malezya için büyük bir fırsat olduğunu dile getiren gazete, Başbakan Mahathir Muhammed'in "Türk üretimi ANKA sayesinde Malezya bölgede söz sahibi olabilir" sözlerine değindi.

"SUUDİ ARABİSTAN VE İRAN KORKMALIDIR"

3. Yeni "Müslüman dünya" düzeni geliyor

"Başbakan Mahathir Muhammed ilan etti. Müslüman dünyanın rönesansına liderlik etmek için Türkiye, Malezya ve Pakistan arasında üçlü bir pakt imzalanması söz konusu. Suudi Arabistan ve İran bu yüzden korkmalılar" ifadesine yer veren gazete, "Müslüman dünya sömürgeci ülkeler tarafından kolunu bile kaldıramayacak hale getirildi. Bunun en dikkat çeken örnekleri, Filistinliler, Myanmar'dakiler ve Uygurlar olurdu. Bu üç ülkenin (Malezya, Türkiye, Pakistan) Müslüman dünyaya önderlik ettiğini görmek ilginç olurdu" yorumunda bulundu.

Malay Mail, Müslüman dünyanın yeniden ayağa kalkması için atılacak ilk adımın İslam İşbirliği Teşkilatı'nın yenilenmesi olduğunu söyledi. İslam Rönesansının bundan daha fazlasını gerektirdiğini de aktaran gazete, "Türkiye, Malezya ve Pakistan; eğitim, savunma ve iktisat alanlarında adım atmalıdır" dedi.

Malay Mail, analizlerine, "Dünya şu an bu üç ülkenin harekete geçmesi için bekliyor" sözleriyle nokta koydu.

KAYNAK: HABER 7 / DIŞ HABERLER SERVİSİ
YORUMLAR 78
  • vatandaş. 4 yıl önce Şikayet Et
    arabistan ve iran korkmasına gerek yok sadece akıllı olmaları gerekir .sudan sebeble düşmanlık üretiyorlar mezhepçilik yapmak zarar veriyor ...israile yaklaşan suud irana savaş açma derdinde bu nasıl mantık düşünce....
    Cevapla
  • Momedo 4 yıl önce Şikayet Et
    Adam iyi niyetli yazmış ama atak ve f35 kıyası çok komik. Ama beraber olabiliriz pakistan ve sudan ile beraber azerbaycan ve endonezyada ayrıca ukraynada eklenirse dev 1 güç olur. Sudan neden diyenlere abyi 2 taraftan gözlemleye bilecez pakistanla iranı aramıza ala bilecez ukrayna ilede rusya ve doğu avrupa ile aramızdaki dengeyi sağlayacaz. Diye düşünüyorum endonezya Türkiye, pakistan ve ukrayna ile beraber daha güzel teknolijilerle ortak silah yazılımı uzun menzil silahlat uçak motorları gemi denizaltı uçak gemileri füzeler uydu sistemleri roketler ve dahasını başarabiliriz.enerji sektöründede çağ atlatırız.
    Cevapla
  • Oğuz 4 yıl önce Şikayet Et
    Malezya da darbe olacak bize yaklaştılar bakalım ne olacak
    Cevapla
  • ali 4 yıl önce Şikayet Et
    islam birligi çoktan kurulmuş olması gerekiyordu ama hain devletlerle degil gerçek müslüman ülkelerle,adamlar dünyanın öbür ucundan gelip insanları katlediyor hainlik ediyor müslümanlar sessiz kalıyor vira bismillah diyelim artık sessizin sesi olalım hainlere geçit vermeyelim ama önce kendi içimizdeki hainlerden başlayalım
    Cevapla
  • ihsan 4 yıl önce Şikayet Et
    d-8 derhal geliştirilmeli islam birliğinin nüvesi olmalı
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Uluslararası Adalet Divanı'ından kritik Gazze kararı!
İstanbul'a yeni tünel: Süre 30 dakika kısalacak, açılış tarihi belli oldu!