Ve Rusya ile ABD dünyayı sarsan açıklamayı yaptı: INF artık bitti

Rusya Dışişleri Bakanlığı, SSCB döneminde ABD ile imzaladıkları Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması'nın (INF) resmen sona erdiğini duyurdu. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ise, ABD'nin Rusya'ya verdiği sürenin bugün itibariyle dolduğunu ve ülkesinin anlaşmadan çekildiğini duyurdu. NATO'dan yapılan açıklamada ise, anlaşmanın bittiği ve sorumluluğun Rusya'da olduğu belirtildi.

Ve Rusya ile ABD dünyayı sarsan açıklamayı yaptı: INF artık bitti
Ve Rusya ile ABD dünyayı sarsan açıklamayı yaptı: INF artık bitti
GİRİŞ 02.08.2019 12:29 GÜNCELLEME 02.08.2019 15:59
Bu Habere 19 Yorum Yapılmış

Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması (INF), dönemin ABD Başkanı Ronald Reagan ve Sovyetler Birliği (SSCB) lideri Mihail Gorbaçov tarafından 8 Aralık 1987'de imzalanmıştı. Anlaşma, menzili 500 ile 5 bin 500 kilometre arasında olan ve karadan havaya atılabilen orta menzilli tüm nükleer ve konvansiyonel balistik füzelerin yasaklanmasını öngörüyordu.

 

 

ABD: RUSYA ANLAŞMAYI İHMAL EDİYOR! RUSYA: YALAN

Ancak bu yılın başlarında, ABD, Rusya'yı yeni tip bir füze geliştirmekle suçlamış ve anlaşmayı askıya aldığını açıklamıştı. Rusya ise ABD'nin iddiasını yalanlamıştı.

 

 

ABD'NİN RUSYA'YA VERDİĞİ SÜRE BUGÜN DOLDU

ABD Başkanı Donald Trump, Şubat ayında yaptığı açıklamada, en geç 2 Ağustos tarihine kadar anlaşma şartlarına geri dönülmesi çağrısında bulunmuştu.

ABD'NİN SÜRE VERMESİNİN ARDINDAN RUSYA ANLAŞMAYI ASKIYA ALMIŞTI

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de, ABD'nin hemen ardından ülkesinin anlaşmayla ilgili yükümlülüklerini askıya alan kararnameyi imzalamıştı.

RUSYA: ANLAŞMA BUGÜN İTİBARİYLE BİTMİŞTİR

Rusya Dışişleri Bakanlığı ise, bugün yaptığı yazılı açıklama ile anlaşmanın bittiğini resmen duyurmuş oldu. Açıklamada, "Sovyetler Birliği ve ABD tarafından imzalanmış olup tarafların orta ve kısa menzilli füzelerini imha edilmesini içeren anlaşma, Amerikan tarafının girişimi ile 2 Ağustos 2019 itibarıyla geçerliliğini kaybetmiştir" denildi.

ABD: ANLAŞMADAN ÇEKİLDİK

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ise, Rusya'nın açıklamasından kısa bir süre sonra sosyal medya hesabı Twitter'dan bir mesaj yayımladı. Pompeo, ABD'nin Rusya'ya verdiği sürenin bugün itibariyle dolduğunu ve ülkesinin anlaşmadan çekildiğini duyurdu. "Diğerleri anlaşmayı ihlal ederken ABD bu anlaşmada kalmayacak" diyen Pompeo, tüm sorumluluğun Rusya'da olduğunu söyledi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı, ABD'nin çekilme kararının "ciddi bir hata" olduğunu açıkladı.

NATO'DAN DA AÇIKLAMA GELDİ

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, yaptığı yazılı açıklamada, "INF Anlaşması bugün itibariyle sona ermiştir. Rusya, anlaşmanın sona ermesinden tek başına sorumludur. ABD'nin anlaşmaya uyduğu Rusya'nın uymadığı bu durum sürdürülebilir değil" dedi.

Açıklamada ayrıca, NATO'nun "ölçülü ve sorumlu bir şekilde" Rus 9M729 füzesinin getirdiği risklere "cevap vereceği" belirtildi.

İNGİLTERE VE POLONYA'DAN AÇIKLAMA

İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab, "Rusya, Avrupa'nın başkentlerini hedef alan, gizlice geliştirdiği ve konuşlandırdığı füze sistemiyle Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması'nın (INF) sonunu getirdi. Uluslararası kuralları küçümseyen tavırları Avrupa'nın güvenliğini tehdit ediyor. Birleşik Krallık, NATO'nun cevabına tam destek veriyor" dedi.

Polonya Dışişleri Bakanlığı, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, "Polonya, tüm müttefiklerle birlikte ABD'nin nükleer anlaşmadan çekilme kararını desteklemektedir. Bu tepki, Rusya'nın ihlallerine karşı fazlasıyla anlaşılabilir. Rusya, INF anlaşmasının çökmesinden tek başına sorumludur. Rusya'nın anlaşmaya tam uyumla geri dönme konusundaki isteksizliği ABD'ye başka bir şans bırakmadı" ifadelerini kullandı.

KAYNAK: HABER7 / DIŞ HABERLER SERVİSİ
YORUMLAR 19
  • mesutto 4 yıl önce Şikayet Et
    sorumluluk neden rusyada adi herifler ilk anlasnadan cekildiğini duyuran abd oldu
    Cevapla
  • vatoz 4 yıl önce Şikayet Et
    Yani bu anlaşmaya çok mu uydular küllim yalan
    Cevapla
  • KimTakar 4 yıl önce Şikayet Et
    Sanki ABD anlaşmalara uyuyormuş gibi, rusya da biliyor bunların anlaşmara uymadıklarını. Rusya yerinde bir karar vermiş abd gizlice kural dışı roket üretiyordu zaten
    Cevapla
  • Tosun 4 yıl önce Şikayet Et
    Hadi bakalım bu dünya varlığın ve ahlaksızlığın zirvesini yaşamaya başladı vurun yıkın dünyayı böyle bir dünyada yaşamaktansa yaşamamak daha iyi
    Cevapla
  • kırmızı 4 yıl önce Şikayet Et
    abd avrupaya göz dağı veriyor. ben olmasan sızı yer bitirir demeye getiriyor
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Merak edilen 3 ilin daha anket sonuçları paylaşıldı! Rüzgar tersine döndü
Son dakika: MEB 81 il valiliğine yazı gönderdi! 1 Nisan'da okullar tatil olacak mı?