Irak'taki 'Aşure Günü' faciasında yeni gelişme

Uluslararası haber ajansları Irak'nın Kerbela kentinde bir Şii camisinde meydana gelen izdiham haberini son dakika olarak dünyaya duyurdu. Irak Sağlık Bakanlığı, Aşure Günü Etkinliği'nin yapıldığı camide, ilk belirlemelere göre 31 kişinin hayatını kaybettiğini, 100'den fazla kişinin de yaralandığını duyurdu. Irak'ın Kerbela kentinde izdiham sonucu 31 kişinin hayatını kaybetmesi nedeniyle 3 günlük yas ilan edildi.

GİRİŞ 11.09.2019 10:10 GÜNCELLEME 12.09.2019 09:23
Bu Habere 32 Yorum Yapılmış

Fransız haber ajansı AFP'de yer alan son dakika bilgisine göre, Irak'nın Kerbela kentinde Şiilere ait bir camide izdiham meydana geldi. İzdihamın, toplanan kalabalığın merasim sırasında yürüdüğü yaya yolunun çökmesinden sonra yaşandığı aktarıldı.

"TUVERİÇ KOŞUSU"NDA İZDİHAM

Irak Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Seyf el-Bedir, yaptığı yazılı açıklamada, Kerbela’daki Aşure Günü etkinliği kapsamında düzenlenen "Tuveriç Koşusu" sırasında izdiham yaşandığını belirtti.

 

 

31 ÖLÜ 100 YARALI

Irak Sağlık Bakanlığı, Aşure Günü Etkinliği'nin yapıldığı camide, ilk belirlemelere göre 31 kişinin hayatını kaybettiğini, 100'den fazla kişinin de yaralandığını duyurdu.

IRAK'TAKİ İZDİHAM'DAN KARELER...

İRAN'DA DA ETKİNLİKLER VARDI

İran ve Irak'ta gün boyunca etkinlikler düzenlendi. İran'ın başkent Tahran'daki, Tahran Büyük Çarşı'da düzenlenen törene siyah kıyafetler giymiş onlarca kişi katıldı. Kerbela'da Hazreti Hüseyin ve beraberindekilerin şehit edilişini anmak amacıyla düzenlenen etkinlik kapsamında meydana kurulan çadır yakıldı. Ardından, ağıtlar ve ilahiler okundu.

Muharrem ayının başından itibaren İmam Humeyni Hüseyniyesi'nde düzenlenen yas merasimlerine İran lideri Ali Hamaney ile Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani de katıldı.

İRAN'DAKİ ETKİNLİKLERDEN BİR KARE...

3 GÜNLÜK YAS İLAN EDİLDİ

Irak'ın Kerbela kentinde izdiham sonucu 31 kişinin hayatını kaybetmesi nedeniyle 3 günlük yas ilan edildi.

Kerbala Valiliğince yayımlanan yazılı açıklamada, Vali Nesif el Gutabi'nin talebi ve Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi'nin onayı üzerine Kerbela vilayetinde Aşure etkinlikleri sırasında yaşanan izdihamda hayatını kaybedenler için 3 günlük yas ilan edildiği belirtildi.

KERBELA OLAYI NEDİR?

Tarihe Kerbela Vakası şeklinde geçen olay, Emevi Devleti'nin ilk halifesi Muaviye bin Ebu Süfyan'ın ölümünden sonra yerine geçen oğlu Yezid'in, Hazreti Muhammed'in torunu Hazreti Hüseyin'den kendisine biat etmesini istemesiyle başladı.

İslam'da saltanatın olmadığı gerekçesiyle buna karşı çıkan Hazreti Hüseyin ve beraberindekiler, 10 Ekim 680'de (Hicri 10 Muharrem 61) bugünkü Irak sınırları içinde bulunan Kerbela şehrinde Yezid'in ordusu tarafından şehit edildi.

İslam tarihinin önemli ve acı olaylarından biri olan Kerbela olayı, hicri takvime göre her sene Muharrem ayının 10'una rastlayan Aşure Günü, tüm Müslümanlar tarafından anılıyor.

KAYNAK: HABER7 / DIŞ HABERLER SERVİSİ
YORUMLAR 32
  • Mahmut Akar 4 yıl önce Şikayet Et
    Yazık, Resulallah örnek alınmalıdır. Bunların tümü bid'attir. Bid'at ise dalallettir.
    Cevapla
  • mardin 47 4 yıl önce Şikayet Et
    bunlar hiçbir zaman gerçek hz hüseyin nin fedaisi olmadılar gerçek fedailer ehlı sünnet vel cemaat mensubu olan dır ve gerçek inanç ehli sünnet vel cemaat tır bunu bilin
    Cevapla
  • Kürşat 4 yıl önce Şikayet Et
    Bu mu İslam? Bunların yaptığı İslamı korkunç göstermekten başka nedir! Allahın laneti üzerlerine olsun!
    Cevapla
  • vuslat 4 yıl önce Şikayet Et
    Peygamber sav efendimizin ismini yazınızda dile getirdiğinizde selavat getirmeniz gerekir Hz Hüseyin ra efendimizin isminide andığınızda radiyallahuanh demeniz gerekiyor amcanızın oğlundan bahseder gibi sadece isimleri kullanmanız inanca ters
    Cevapla
  • NİYAZİ KARACA 4 yıl önce Şikayet Et
    Teşbihte hata olmasın. İspanya'da azgın boğaları insanların üzerine salıyorlar, bu kadar ölü yaralı olmuyor. Bunlar ne yapmaya çalışıyor, Allah akıl fikir versin.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Türkiye nasıl diplomasinin merkez ülkesi oldu?
Türkiye'nin kanser haritasını TÜİK açıkladı