Kafa karıştıran Türkiye açıklaması! İki şehrin adını verip duyurdular

Türkiye ile ABD arasında kurulması planlanan güvenli bölgenin konumuyla ilgili açıklamada bulunan ABD'li iki tuğgeneral, "Fırat'ın doğusunu tamamen kapsamayan, Tel Abyad ile Rasulayn arasında kalan bölge üzerinde yoğunlaşılıyor" dedi.

Kafa karıştıran Türkiye açıklaması! İki şehrin adını verip duyurdular
Kafa karıştıran Türkiye açıklaması! İki şehrin adını verip duyurdular
GİRİŞ 20.09.2019 11:33 GÜNCELLEME 20.09.2019 16:39
Bu Habere 43 Yorum Yapılmış

Ankara ile Washington arasında süren güvenli bölge çalışmalarında görev alan ABD'li iki tuğgeneral açıklamasında, oluşturulacak güvenli alan Fırat'ın doğusunu tamamen kapsamayan, Tel Abyad ile Rasulayn arasında kalan bölge üzerinde yoğunlaşılıyor.

 

 

ABD'li askerler, bu bölgelerden ağır silahların çıkarılacağını da söylerken YPG'lilerin çekilip çekilmeyeceğiyle ilgili bilgi vermedi.

ABD'NİN KRİTİK İKİ İSMİ GÜVENLİ BÖLGE DETAYLARINI AÇIKLADI

 

 

ABD Avrupa Kuvvetleri Komutanlığı'ndan, Türkiye ile yürütülmekte olan "güvenli bölge" çalışmalarında görev alan Tuğgeneral Christian Wortman ve Tuğgeneral Scott Naumann, Perşembe günü telekonferans yöntemiyle gazetecilerin sorularını yanıtladı.

BÖLGEDE BİN ABD ASKERİ GÖREV YAPIYOR

Suriye'nin kuzeydoğusunda Türkiye ile birlikte "güvenlik mekanizması" oluşturmaya çalıştıklarını anlatan generaller, bölgede yaklaşık bin ABD askerinin görev yaptığı bilgisini verdi. Ortak devriyelerin bu mekanizmanın yanı sıra "DAEŞ'in yeniden ortaya çıkmaması için kuzeydoğu Suriye'deki güvenliği sağlama amaçlı olarak da yapıldığını" söyledi.

"TEL ABYAD VE RASULAYN ARASINDAKİ BÖLGEYE ODAKLANIYORUZ"

ABD'li generallerin "güvenlik mekanizması" olarak adlandırdığı bölgede Ankara'nın, YPG'nin tamamen çekileceği 30-40 kilometrelik bir "güvenli bölge" talep ettiği hatırlatılan Wortman, "Washington da aynı amaçla mı görüşmeleri sürdürüyor? Eğer hedefler farklıysa, Türkiye'nin olası bir askeri operasyonu için şartlar da görüşmelerde gündeme geliyor mu?" sorusuna şu yanıtı verdi: "Güvenlik mekanizması bölgesinin parametreleriyle ilgili detaya girmeyeceğim ama şunun altını çizeyim; şu an için Tel Abyad ve Rasulayn Akçakale ile Ceylanpınar'ın karşısında yer alan Suriye sınır bölgeleri arasındaki bölgeye odaklanıyoruz. Bölgenin derinliği ise sivil nüfusun yoğunluğuna büyük önem verilerek sahadaki durumu yansıtacak şekilde dikkatle hesaplanıyor."

Wortman, oluşturulacak bölgede YPG'nin tahkimatı, ağır silahları ve savaşçılarıyla ilgili Türkiye'nin endişelerinin dikkate alındığını söyledi.

"ABD, bu bölgenin bir parçası olarak belirlenecek alanlardan ağır silahların çekilmesi konusunda kararlılıkla çalışıyor" dedi. Ancak YPG'lilerin varlığıyla ilgili bir detay vermedi.

"DİYALOG SÜRÜYOR"

Naumann ise aynı soruya cevap verirken "güvenli bölge" ifadesini kullandı ve Türkiye'nin endişeleri ve öncelikleri doğrultusunda çalıştıklarını belirtti.

Naumann, "Tüm bölgesel ve uluslararası medya, Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) müttefikimiz Türkiye ve ABD'nin birlikte belirlediği tahkimatı azaltma çabalarını gördü" dedi.

Sınırdaki tahkimatın azaltılmasının Türkiye'nin güvenlik endişelerini gidermesi için başladığını belirten Naumann, ABD'nin "DAEŞ'le mücadele için SDG'ye silah ve mühimmat göndermeye devam edeceğini ve danışmanlık yapmayı da sürdüreceklerini" açıkladı.

Naumann, diyalog ve koordinasyonun "DAEŞ'le mücadelenin aralıksız devam etmesi ve buna engel olacak planlanmamış herhangi bir askeri operasyonu sınırlaması için" sürdürüldüğünü söyledi.

Türkiye ile ABD arasında devam eden devriyeden bir görüntü...

ERDOĞAN OPERASYON SİNYALİ VERMİŞTİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçen yılın sonundan itibaren YPG'nin kontrolü altındaki bölgeye askeri operasyon düzenleneceğine dair açıklamalarda bulunmuştu.

Erdoğan, ABD ile güvenli bölge görüşmeleri başladığında bu planlara ara verilse de, son olarak Çarşamba günü yaptığı konuşmada "ABD ile güvenli bölge kurulması için iki hafta içinde bir sonuç çıkmazsa kendi harekat planlarımızı devreye sokacağız" demişti.

"Operasyon başlarsa sahaya nasıl etkileri olur?" sorusuna yanıt veren Wortman, "Sivil halka yönelik oluşabilecek olumsuz etkileri sınırlandırmak için ve ciddi olarak kaygılandığımız durumları anlatarak Türk müttefiklerimizle hassas bir şekilde çalışıyoruz." yanıtını verdi.

Türkiye ile ABD arasında devam eden devriyeden bir görüntü...

AKAR: OYALAMA OLURSA BU ÇALIŞMALAR BİTER

Perşembe akşamı Milli Savunma Bakanlığı'nda (MSB) düzenlenen Gaziler Günü töreninde konuşan Bakan Hulusi Akar ise, Washington'la yürütülen güvenli bölge çalışmalarıyla ilgili "Müzakere ve ortak çalışmalara, amaç ve hedeflerimize uygun olduğu sürece devam edeceğiz. Oyalama, geciktirme olursa bu çalışmalar biter. Hazırlıklarımızı yaptık. Gerektiğinde kendi göbeğimizi kendimiz keseriz. B ve C planlarımız hazır" dedi.

Fırat'ın doğusunda, "30-40 kilometre derinlikte, ağır silahlardan ve teröristlerden arındırılmış bir güvenli bölge" kurulması için çalıştıklarını belirten Bakan Akar "ABD'nin söylediklerini, açıklamalarını yakından takip ediyoruz." dedi: "Burada bir terör koridoru oluşturulmasına müsaade etmeyiz. Nihai hedefimiz Suriye'nin kuzeyinde PKK/PYD/YPG varlığını sonlandırmak, burada bir barış koridoru tesis ederek ülkemizdeki Suriyeli misafirlerimizin kendi topraklarına, evlerine dönmelerini sağlamaktır."

KAYNAK: BBC TÜRKÇE
YORUMLAR 43
  • Yahya 21 4 yıl önce Şikayet Et
    Çok dikkatli olmamız gerekiyor, çünkü bizleri oylamaya çalışıyorlar, suyu uyur, düşman uyumaz , Allahtan başka kimseden korkumuz yok.
    Cevapla
  • Cemil 4 yıl önce Şikayet Et
    Fıratın doğusundan büyük okyanusa kadar olacaktı yanlış anlamış
    Cevapla
  • Misafir 4 yıl önce Şikayet Et
    Yahudi ile ilgili hadisleri siralayin ve okuyun bu oyunun cevabi orada bulunur
    Cevapla
  • SARIÇİÇEK 4 yıl önce Şikayet Et
    ABD Kendince önce Kürt devleti sonradanda Büyük İSRAİL kurma çabasında...
    Cevapla
  • yurtsever 4 yıl önce Şikayet Et
    gönül rahatlığıyla bir operasyon yapamayacağımız kesin allah yardımcınız olsun ipin ucunu kaçırdık galiba.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
CHP'li anketçi açıkladı! CHP kendi adayının kuyusunu kazıyor! O ilçe adayına çekil baskısı
HDP’li Altan Tan’dan bomba itiraf! Demirtaş ve Zana'ya ayar: Eşini aday yapan...