Kıbrıs Rum Yönetimi: Blok 7 bizim egemenlik sahamızda

Türk Dışişleri Bakanlığı'ndan Doğu Akdeniz'deki sondaj çalışmalarıyla ilgili yapılan açıklamaya cevap veren Kıbrıs Rum Yönetimi Dışişleri Bakanlığı, "Kıbrıs Cumhuriyeti hidrokarbonlar konusundaki politikasını Avrupa ve uluslararası kanunlar çerçevesinde kararlılıkla yürütmeye devam edecektir" açıklamasını yaptı.

Kıbrıs Rum Yönetimi: Blok 7 bizim egemenlik sahamızda
Kıbrıs Rum Yönetimi: Blok 7 bizim egemenlik sahamızda
GİRİŞ 21.09.2019 11:53 GÜNCELLEME 21.09.2019 11:56

Rum Yönetimi'nin açıklamasında ''Türkiye'nin açıklamasının bir kere daha Ankara yönetiminin 1982 Deniz Kanunu üzerinde Birleşmiş Milletler Konvansiyonu'nda vurgulanan uluslararası kanunları yok saydığının ve Kıbrıs Cumhuriyeti'nin egemenliği, kıta sahanlığı ve münhasır ekonomik bölgesine saygısızlığının bir göstergesi olmuştur'' denildi.

 

 

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, önceki gün Kıbrıs Rum Yönetiminin 7 numaralı ruhsat sahası için uluslararası şirketlerle anlaşma imzalaması ile ilgili olarak "GKRY'nin hükümsüz ruhsatlarına dayanarak Türk kıta sahanlığında herhangi bir hidrokarbon arama çalışması yapılamayacağı konusunda tekrar uyarıyoruz." ifadelerini kullanmıştı.

Aksoy, “7 numaralı sözde ruhsat sahasının bir bölümü, daha önceden de defalarca dikkate getirdiğimiz ve uluslararası kamuoyuyla paylaştığımız üzere, ülkemizin bölgedeki Birleşmiş Milletler (BM) nezdinde de kayda geçirilen kıta sahanlığı içinde kalmaktadır” demişti.

 

 

Öte yandan Rum Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada Kıbrıs Rum Hükümeti tarafından lisanslandırılan ve adanın güneybatısında yer alan Blok 7 sahasının Kıbrıs'ın kıta sahanlığı ve münhasır ekonomik bölgesinde bulunduğunu belirterek bölgenin halihazırda iki kıyı ülkesi olan Mısır Arap Cumhuriyeti ve Kıbrıs Cumhuriyeti arasında uluslararası anlaşmalara uygun olarak 2003 yılında imzalanan anlaşmayla tahdit edildiği vurgulandı.

Açıklamada "Blok 7'deki arama ve sondaj çalışmaları Kıbrıs münhasır egemenlik hakları içerisinde yer almakta Türkiye'nin de dahil olduğu hiçbir üçüncü ülkenin haklarını etkilememektedir" ifadeleri kullanıldı.

Rum Yönetimi bu bölgedeki arama çalışmaları ile ilgili olarak ENI ve TOTAL ile imzalanan anlaşmaların enerji devlerinin Kıbrıs'ın enerji stratejisine olan güvenlerini gösterdiğini belirterek Türkiye'nin temelsiz iddialarıyla bir kere daha kasıtlı olarak uluslararası hukuka aykırı davrandığını ileri sürdü.

KAYNAK: EURONEWS
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Anadolu Alimler Birliğinden seçim açıklaması! İstanbul'a dikkat çekti
Emeklilere promosyon ödemesinde yeni gelişme! Anlaşma imzalandı! SGK 19 bankayı duyurdu