Yunanistan'a ait F-16'lar Türkiye korkusundan uçamadı

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin, 1 Ekim'de kutladığı "Kıbrıs Cumhuriyeti'nin" kuruluş yıl dönümü etkinliğinde, Yunanistan'a ait F-16 savaş uçaklarının Başbakan Kiriakos Miçotakis'in talimatıyla uçmasının engellendiği iddia edildi.

Yunanistan'a ait F-16'lar Türkiye korkusundan uçamadı
Yunanistan'a ait F-16'lar Türkiye korkusundan uçamadı
GİRİŞ 03.10.2019 16:06 GÜNCELLEME 03.10.2019 16:09
Bu Habere 14 Yorum Yapılmış

Rum medyasının manşete çektiği habere göre, Miçotakis hükümeti Türkiye'nin tepkisinden korktuğu için F-16'ları Kıbrıs semalarında uçuramadı. "Atina korktu. Yunan savaş uçakları askeri geçit töreninde uçamadı" manşetini atan Fileleftheros gazetesi, daha önce uçması planlanan F-16'ların tören sabahı alınan ani bir kararla geri çekildiğini yazdı. Haberde, Miçotakis hükümetinin Ankara'nın baskısından korktuğu belirterek, F-16'ların sembolik olarak uçmasının önemli olduğuna işaret edildi. Gazete, "Türkiye’ye mesaj verilecekti. Ama Miçotakis hükümeti bu sembolik önemdeki eylemde bile bulunmadı. Bu, yeni Yunan hükümetinin, sorun veya arzu edilmeyen gelişmelere neden olacak eylem veya tercihler istememe politikasına tabi mantığı da destekliyor" ifadelerine yer verdi.

Yunanistan'a yönelik sert ifadelerin yer aldığı haberlerde, Yunanistan’ın hem garantör güç sıfatıyla, hem de Rumlarla ilişkileri sebebiyle farklı bir tercihte bulunabileceği görüşü ortaya konuldu. Haberlerde, Yunanistan'ın Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki faaliyetlerini engelleyemediği de kaydedildi.

 

 

Konuyla ilgili açıklama yapan Rum Savunma Bakanı Savvas Angelidis de, "savaş uçaklarının törende uçmaması kararının tamamen Miçotakis hükümetine ait olduğunu" söyledi.

Rum ve Yunan hükümetlerinin aldığı ortak karara göre, Yunanistan'a ait F-16 savaş uçakları Türkiye'ye mesaj vermek amacıyla 1 Ekim'de askeri tören alanında uçuş yapacaktı. Yunanistan'ın Güney Kıbrıs'taki Büyükelçiliği, aynı gün Rum yönetimine F-16'ların uçuşunun iptal edildiği bilgisini geçti. Rum yönetimi, olaydan duyduğu üzüntüyü ifade etmişti.

"Kıbrıs Cumhuriyeti'nin" 16 Ağustos 1960 yılında 7 Rum ve 3 Türk bakanla kurulmuş olmasına rağmen, Kıbrıs Rum Yönetimi, "Bağımsızlık Günü" adıyla 1 Ekim'de kutluyor.

KAYNAK: DHA
YORUMLAR 14
  • Misafir 4 yıl önce Şikayet Et
    Bunlarda kendilerini fasulye gibi nimetten sayiyor, bizim gündemimiz yoğun. Sizin gibi devletcikler ile uğraşacak zamanimiz yok.
    Cevapla
  • Dadas.25 4 yıl önce Şikayet Et
    korku gercek deyil koycak yakitlari yok bilin batmis ülke 90 larda bizim halk yunanistana imreniyordu.
    Cevapla
  • Hacivat 4 yıl önce Şikayet Et
    Sayin micotakis dogru karar vermis az da olsa barisa katki saglamis türk ne f 16 korkar nede nükleer silah tan türk sadece Allah tan korkar
    Cevapla
  • said 4 yıl önce Şikayet Et
    komşuluk hakkı rahatsız etmemiş.
    Cevapla
  • tunctunc 4 yıl önce Şikayet Et
    Bence iki üc tane fantom ile rumlarin yapacagi sözde Türkiyeye mesaj komiklik $empanzelikden ba$ka bir $ey olmadigini anladilar bu yüzdendir..Micotakisde "durun ulleennngg ne yapiyorsunuz.?"diyerek engelemi$tir..
    Cevapla
  • VATANSEVER 4 yıl önce Şikayet Et
    Korkmaları doğaldır karşılarında TÜRK ler var...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Ajandan, Komedyene... İşte Dünya liderlerinin siyasetten önceki meslekleri!
Murat Kurum: İstanbul artık yeni dönem için gün saymaktadır