Japonya yeni imparatorun masraflarını konuşuyor!

Japon İmparatoru Akihito'nun tahttan feragat etmesiyle Krizantem Tahtı'nın yeni varisi olan büyük oğlu Naruhito, Tokyo'da 180 ülkeyi temsil eden binlerce misafirin önünde yapılan tarihi bir törenle görevi resmen devraldı.

Japonya yeni imparatorun masraflarını konuşuyor!
Japonya yeni imparatorun masraflarını konuşuyor!
GİRİŞ 23.10.2019 10:47 GÜNCELLEME 23.10.2019 10:47
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Ancak İmparatorluk Sarayı'nda yapılan törenle zirve yapan tahta çıkış kutlamalarının toplam maliyeti Japonya'da günün konusu oldu.

Şimdiye kadarki tahta çıkış törenlerinin içinde en pahalısı olan törene Japon halkının bazı kesimlerinin verdiği tepki, daha önce alışılmamış bir durum.

Hükümetin açıkladığı rakamlara göre Nisan ayında Naruhito tahta ilk adımını attığından bu yana yapılan bir dizi törenin toplam maliyeti yaklaşık 16.3 milyar yen (150 milyon dolar) oldu.

Bu tutar, en son Japonya'da gayrımenkul fiyatlarının tavan yaptığı ve "balon ekonomisi" denen şatafatın hüküm sürdüğü 1990 yılında yapılan tahta çıkış töreninden bile 37 milyon dolar daha fazla.

Nedeni, tören davetini kabul eden misafirlerin sayısındaki büyük artışın getirdiği konaklama ve yeme-içme masraflarındaki artış. Buna göre yaklaşık 2.600 misafir, onurlarına verilen toplam dört devlet yemeği ile ağırlanıyorlar.

Yeni Japon İmparatoru Naruhito da aslında törenlerin masraflarının makul bir bütçe çerçevesinde kalmasında ısrarcıydı. Bugünkü törenden sonra yapılması planlanan konvoy geçişi ve İmparator'un halkı selamlaması ise geçen hafta Japonya'da büyük yıkıma neden olan Hagibis Tayfunu'nda ölen 79 kişinin anısına iptal edildi.

Şinzo Abe liderliğindeki hükümet ise uzun zamandır bir yandan tören masraflarını kısarken, diğer yandan da tahta çıkış gibi neredeyse 50 yılda bir yaşanan önemli bir olayın şanına yakışır bir ev sahipliği yapma arasındaki dengeyi bulmaya çalışıyordu.

Hatta bu amaçla bugünkü törenin emniyetini sağlayan polis araçları ve ekipmanı olarak 2016'da G-20 Zirvesi'ndekiler kullanıldı.Ancak İmparatorluk Sarayı, ulusal polis teşkilatı, Dışişleri, Savunma bakanlıkları gibi birden fazla kurumu içeren merasim hazırlıkları yine de beklenenden daha pahalıya mâl oldu.

İkinci Dünya Savaşı'ndaki yenilgiye dek ülkede yarı-tanrı sayılan imparatorlar, Amerika'nın başı çektiği müttefik devletleri tarafından o tarihten sonra sembolik bir makama indirgendiler ve müttefikler tarafından yazdırılan Japon Anayasası'na bağlı hale geldiler.

KAYNAK: BBC TÜRKÇE
YORUMLAR 1
  • mert 4 yıl önce Şikayet Et
    dvede kulak misali
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Özgür Özel randevu talep etti mi? Erdoğan duyurdu! Dikkat çeken açıklama: Teklif ederiz...
Sİyonist İsrail destekçisi Alman Cumhurbaşkanı'na  "Leva Palestina" şarkısı dinlettiler