İtiraf sonrası son dakika açıklamaları! Hamaney ilk kez konuştu

İran'ın, Ukrayna Hava Yollarına ait uçağın "hassas bir nokta" üzerinden geçerken "insan hatası" nedeniyle kazara düşürüldüğünü açıklamasının ardından Kanada Başbakanı Trudeau ve Ukrayna Başbakanı Zelenskiy'den son dakika açıklamaları geldi. Trudeau hesap sorma çağrısı yaparken, Zelenskiy tazminat talebinde bulundu. İran dini lideri Hamaney ise bulguların kamuya açılmasını talep etti.

GİRİŞ 11.01.2020 09:58 GÜNCELLEME 11.01.2020 16:24
Bu Habere 169 Yorum Yapılmış

İran'da düşen ve 176 kişiye mezar olan uçak kazasıyla ilgili dünyanın beklediği açıklamalar sonunda geldi. İran, Ukrayna Hava Yollarına ait uçağın "hassas bir nokta" üzerinden geçerken "insan hatası" nedeniyle kazara düşürüldüğünü açıkladı. İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani "affedilmez bir hata ve facia" derken, İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif özür diledi.

 

HAMANEY İTİRAF SONRASI İLK KEZ KONUŞTU

İran lideri Hamaney, Ukrayna Havayollarına ait yolcu uçağının hava savunma sistemleri tarafından "yanlışlıkla" düşürüldüğünün bildirilmesinin ardından yazılı açıklama yaptı. 

İran devlet televizyonunun geçtiği habere göre, İran dini lideri Ayetullah Hamaney, korkunç kaza ile ilgili bulguların, kamuyu aydınlatma adına açıkça paylaşılması gerektiğini ifade etti.

 

Hamaney, korkunç kazanın ülkenin hava kuvvetleri nedeniyle yaşandığını öğrenmesinin ardından, Millik Güvenlik Yüksek Şurası'nı acil toplantıya çağırdı. 

Devlet televizyonunda geçen habere göre, Hamaney soruşturmada elde edilen bulguların şeffaf ve dürüst bir şekilde toplantı sonrasında kamu ile paylaşılacağını doğruladı.

İran lideri Hamaney, "Bu acı verici olayda muhtemel kusurlar ve eksikliklerin incelemesi için Genelkurmay Başkanlığına kesin talimat veriyorum." ifadelerini kullandı. 

İlgili makamlara seslenen Hamaney, benzer hadiselerin tekrar yaşanmaması için gerekli tedbirlerin alınmasını istedi. Olaydan derin üzüntü duyduğunu söyleyen Hamaney, hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı diledi.  

TRUDEAU VE ZELENSKİY'DEN ART ARDA AÇIKLAMAR GELDİ

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, İran'ın itirafı sonrası yaptığı açıklamada, "İran'ın Boeing 737 uçağının insan hatası nedeniyle düşürüldüğünü kabul etmesinin ardından ihtiyacımız olan şey müzakere ve hesap verilebilirlik" dedi.

Trudeau, "İran bugün uçağı kendilerinin düşürdüğünü kabul etti. Şu an odaklandığımız şey, hayatını kaybedenlerin aileleri ve sevdikleri için adalet, hesap verilebilirlik ve şeffaflık. Bu ulusal bir trajedi, bütün Kanadalılar beraber yastalar" ifadelerini kullandı.

Trudeau'nun açıklaması, Kanada'nın İranlı yetkililer ile tam ve detaylı bir soruşturma için yüzde 100 iş birliği konusunda kararlılığının göstergesi olarak değerlendirildi.

Ukrayna Başbakanı Volodimir Zelenskiy yaptığı açıklamada, İran'ın suçunu kabul etmesini, özür dilemesini ve sorumluların cezalandırılmasını talep etti. Zelenskiy, kazada hayatını kaybedenlerin yakınlarına tazminat ödenmesini gerektiğine de dikkat çekti.

Zelenskiy Facebook hesabından yaptığı açıklamada, şu ifadeleri kullandı: "Bu sabah iyi bir sabah olmadı ama gerçekleri de beraberinde getirdi. Uluslararası komite soruşturmasını yapmadan, İran suçunu kabullendi. Biz, İran'ın suçu tam olarak üstlenmesini bekliyoruz. İran'ın tam ve açık bir soruşturmaya hazır olmasını umuyoruz. Suçlular hesap vermeli, ölenlerin cesetleri ailelerine teslim edilmeli. Ölenlerin yakınlarına tazminat ödenmeli, diplomatik kanallar yoluyla resmi bir özür dilenmeli."

Ukrayna Başbakanı Zelenskiy'nin sosyal medya hesabından yaptığı açıklama.

UKRAYNA HAVAYOLLARI: MÜRETTEBATIN MASUMİYETİNDEN HİÇBİR ZAMAN ŞÜPHE ETMEDİK

Ukrayna Havayolları Başkanı, "Şirketimiz yaşanan faciada uçağın ve mürettebatın masumiyetinden hiçbir zaman şüphe etmemiştir" dedi.

RUSYA: İRAN PROVOKE EDİLDİ

Rusya Devlet Duması (Meclis) İran'ı kınarken, yapılan açıklamada İran'ın provoke edildiğine dikkat çekildi.

İRAN UÇAĞI 'YANLIŞLIKLA' DÜŞÜRDÜĞÜNÜ İTİRAF ETMİŞTİ

İran, havalandıktan sonra kısa bir süre sonra füzeyle vurularak düşürüldüğü iddia edilen uçakla ilgili açıklama yapmıştı. İran Ordusu, Ukrayna uçağının insan hatası nedeniyle kazara vurulduğunu duyurmuş, felaketin sorumlularının derhal adalete teslim edileceğini aktarmıştı.

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif de, sosyal medya hesabı Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Üzücü bir gün. Silahlı Kuvvetler tarafından yürütülen iç soruşturmanın ön raporu: ABD maceracılığının kriz zamanı neden olduğu insan hatası felakate yol açtı. Halkımıza, tüm kurbanların ailelerine ve etkilenen diğer uluslara, derin üzüntülerimizi, özürlerimizi ve başsağlığı dileklerimizi sunuyoruz" dedi.

Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani de, "Silahlı kuvvetlerin soruşturma sonucu, insan hatası sebebiyle ateşlenen füzelerin, Ukrayna uçağının düşmesine ve 176 masumun ölmesine sebep olduğu sonucuna varmıştır. Ukrayna uçağının düşürülmesi büyük bir trajedi ve affedilmez bir hatadır. Düşüncelerim ve dualarım tüm yas tutan ailelerle birlikte. En içten taziyelerimi sunuyorum" ifadelerini kullandı. Ruhani yaptığı yazılı açıklamada, "Bu, kolayca bir kenara bırakılacak mesele değildir. Facianın nedeni ve failleriyle ilgili tahkikat devam etmeli ve bu affedilemez yanlışın sorumluları hakkında yasal işlem yapılmalıdır" dedi.

İRANLI VEKİLLERDEN TEPKİ

İranlı milletvekilleri, Ukrayna uçağının Tahran'da hava savunma füzesi tarafından düşürülmesinde kusuru olan yetkililerin cezalandırılmasını istedi.

İran İşçi Haber Ajansı ILNA'ya konuşan Kaşmer kenti milletvekili Behruz Bonyadi, ABD'nin Irak'taki üslerinin vurulduğu gece İran Silahlı Kuvvetleri ile Sivil Havacılık Kurumu arasında koordinasyon kurulmamasının Ukrayna uçağının düşmesine neden olduğunu söyledi. 

Bonyadi, "İç ve dış hat uçuşları en az 48 veya 72 saat durdurulmalıydı ancak bu yapılmadı" eleştirisinde bulundu.

DEVRİM MUHAFIZLARI: BÜTÜN SORUMLULUĞU ÜZERİMİZE ALIYORUZ

İran Devrim Muhafızları bütün sorumluluğu aldıklarını açıkladı. Hava-Uzay Kuvvetleri Komutanı Tuğgeneral Emir Ali Hacızade "Uçağın düştüğünü öğrendiğimde keşke ben ölseydim dedim" ifadelerini kullandı.

 

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 169
  • Volkan 4 yıl önce Şikayet Et
    Buraya yaZıyorum o uçağin içinde muhakkak iranın suleymanı gibi temizlemesi gereken isimler vardı uçak yalnışlıkla değil bizzat düşürüldü
    Cevapla
  • vatoz 4 yıl önce Şikayet Et
    Bunlar Müslüman değil Müslüman düşmanıdır
    Cevapla
  • Tol9a 4 yıl önce Şikayet Et
    Konuşmamış, yazılı açıklama yapmış. Arada fark var.
    Cevapla
  • selam olsun sana 4 yıl önce Şikayet Et
    ilk olay oldugu dakikalarda da burda yazdigim gibi, iran ucagi bilerek vurdu.video cekiminide yapan yine irandir. sebebi ucagi amerikan b52 bombardiman ucagi sandilar. ucak b52 ucagi oldugu ortaya cikinca propaganda amacli bakin amerikanin b52 ucagini bile vurduk,biz vurduk buda vurdugumuz an diye piyasaya medaya sunacaklardi.ama ucak yolcu ucagi cikinca vaz gectiler.lakin irandan bazi cift tarafli oynayanlar videoyu piyasaya hemen sürdü.olay bundan ibaret
    Cevapla
  • E.A 4 yıl önce Şikayet Et
    Amerika'nın niyeti belli. İşte bakın biz düşen uçak ile ilgili söylediğimiz her şey gerçek çıktı. İran konusundaki diğer tezlerimizde de haklıyız gibi bir sonuca dünyayı ikna etmeye çalışıyor. Çünkü biz Ortadoğu insanları Amerika'dan yediğimiz hadsiz kazıklardan ötürü ciğerini ezberlemişiz. Bir diğer konu eğer İran vurulursa Türkiye, 6 milyon Suriyeliden sonra 15 milyon İranlı mülteciye ev sahipliği yapabilecekse mollalara ölüm diyelim. Yok biz o kadar İranlı kaldıramayız diyorsanız da Amerika'ya zımni destek vermekten vazgeçiniz lütfen.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Yiğidolar pes etmedi! Fenerbahçe 90+4'te yıkıldı
İsrail, Gazze'yi ortadan bölen koridora "operasyon" başlattığını duyurdu