ABD ve Alman istihbaratı sattıkları cihazlarla 120'den fazla ülkeyi dinlemiş

ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) ve Alman Dış İstihbarat Teşkilatının (BND), İsviçreli bir paravan şirket kanalıyla 120'den fazla ülkeye sattıkları cihazlar üzerinden bu ülkelerin hükümet yetkililerini on yıllarca dinlediği ortaya çıktı.

ABD ve Alman istihbaratı sattıkları cihazlarla 120'den fazla ülkeyi dinlemiş
ABD ve Alman istihbaratı sattıkları cihazlarla 120'den fazla ülkeyi dinlemiş
GİRİŞ 12.02.2020 00:56 GÜNCELLEME 12.02.2020 01:25
Bu Habere 54 Yorum Yapılmış

Washington Post gazetesi ve Alman yayın organı ZDF'nin, gizli CIA ve BND belgelerine dayanarak hazırladığı ortak haberde, söz konusu iki teşkilatın, İsviçre merkezli "Cyrpto AG" şirketinden satılan cihazlar aracılığıyla 120'den fazla ülkeyi gizlice dinledikleri ve bunu "yüzyılın istihbarat darbesi" olarak nitelendirdikleri belirtildi.

 

 

TÜRKİYE HÜKÜMETLERİNİ YILLARCA DİNLEMİŞLER

2'nci Dünya Savaşı'nın bittiği 1940'lı yıllardan 2000'lerin başına kadar Cyrpto'nun gizli sahipleri olan CIA ve BND'nin, şirketin diğer ülkelere sattığı cihazlarla tüm kodları kırdığı vurgulanan haberde, bu cihazlara hükümetlerin mesajlarını okuyabilmelerine olanak tanıyan ekipmanlar yerleştirdiği ifade edildi. 

Haberde, böylece CIA ve BND'nin, aralarında Türkiye, Pakistan, İran ve Hindistan'ın da yer aldığı birçok ülkenin hükümet yetkililerini on yıllar boyunca bu cihazlar üzerinden dinlediği kaydedildi.

''YÜZYILIN İSTİHBARAT DARBESİ''

Washington Post ve ZDF'nin ele geçirdiği belgelerde, Cyrpto'nun ülkelerin istihbaratlarına gizli erişim sağlarken milyonlarca dolar kazanç elde ettiği ve bu durumun "yüzyılın istihbarat darbesi" olarak nitelendirildiği belirtildi.

Belgelerde, "Yabancı hükümetler, ABD'ye ve Batı Almanya'ya en gizli sırlarının en az iki yabancı ülke tarafından okunması için iyi bir para ödüyorlardı." ifadesinin yer alması ise dikkati çekti. 

Söz konusu cihazlar üzerinden ABD'nin 1979'da İran'daki rehine krizinde İran'ı ve 1986'da Batı Berlin'deki bir diskonun bombalanması olayında Libya'yı dinlediği kaydedildi.  

ORTAKLIK 1990'LI YILLARIN BAŞIN DA SONA ERDİ

Alman istihbaratının, 1990'lı yılların başında para konusundaki anlaşmazlıklar ve ABD'nin Almanya'nın bazı müttefiklerini dinlemek istemesi üzerine şirketten ayrıldığı, CIA'in Berlin hükümetinin hisselerini satın aldığı belirtildi. 

CIA'in de elindeki hisseleri satması üzerine 2018'de ikiye bölünen Crypto şirketi, söz konusu haberlerin ardından resmi internet sitesinde yaptığı açıklamada, "CIA ya da BND ile bir ilişkimiz yok, hiçbir zaman da olmadı." ifadelerini kullandı. CIA ise konuya ilişkin henüz bir açıklama yapmadı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 54
  • osman aga 4 yıl önce Şikayet Et
    tarihlere bakiyorumda 1945 de baslamis 2000 lerin basinda ortaya cikmis...yani REIS is basina gelince bunlorin pisligide ortaya cikmis ...
    Cevapla
  • Gerçekler 4 yıl önce Şikayet Et
    Bunun yapan adamlar artık teknolojinin gelişimiyle işi cep telefonlarına dökmüştür. Cep telefonları başta yazılım olmak üzere tamamen yerli ve milli olmalı.
    Cevapla
  • agah 4 yıl önce Şikayet Et
    Devlet bürokratlarının çoğu apple veya samsung kullanıyor. bu telefonların yazılımları da sürekli olarak güncelleniyor. her gün her anımızı dinleyip görebilirler. maillerimiz, hesap ekstrelerimiz, faturalarımız, aklınıza ne geliyorsa, sosyal medyamız ellerinde. Alışkanlıklarımızı bile biliyorlar.
    Cevapla
  • kiraz 4 yıl önce Şikayet Et
    Her şeyiyle kendi yerli ve milli teknolojimizi geliştirip imal etmezsek dışarıdan gelen herşey bizi daima risk altına sokar. Çünkü adamların ürettiği herşey birer ajan dır böyle biline
    Cevapla
  • viyana 68 4 yıl önce Şikayet Et
    bu açığa çıktıysa daha iyisini bulmuşlardır
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Elektrik ve doğal gaz fiyatlarında nisanda değişiklik olmayacak
Murat Kurum paylaştı! Uğur Işılak'tan yepyeni seçim şarkısı! Sosyal medyayı salladı