Orta Asya'da nükleer tehdidi

Orta Asya ülkeleri, yaklaşık 800 milyon ton uranyum atığı tehlikesiyle karşı karşıya. Tehdit altındaki ülkelerin başında ise Kırgızistan geliyor.

Orta Asya'da nükleer tehdidi
Orta Asya'da nükleer tehdidi
GİRİŞ 24.10.2012 16:24 GÜNCELLEME 24.10.2012 16:24

Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te düzenlenen "Orta Asya'da Uranyum Atıkları ve Atıkları Etkisizleştirmede Ortak Mücadele" konulu konferansta konuşan Kırgızistan Başbakan Yardımcısı Comart Oturbayev, bölgedeki uranyum atıklarının ciddi tehdit oluşturduğu uyarısında bulundu. Oturbayev, bölgedeki tüm ülkeler için tehdit oluşturan bu durumun bir an önce bertaraf edilmesi gerektiğini söyledi.
İnsan sağlığını tehdit eden uranyum atıklarının bulunduğu ülkelerin başında ise Kırgızistan geliyor. 300 milyon ton dolayında uranyum atığının gömülü olduğu Kırgızistan'da, 90 ayrı yeraltı deposu olduğu kaydedildi. Söz konusu depolarda uranyumdan başka zehirli atıklar da bulunuyor.
Konferansta, Orta Asya'nın Sovyet döneminden kalma uranyum atıklarından arındırılması için ciddi miktarda kaynak gerektiği ve bu konuda uluslararası desteğin şart olduğuna değinildi.
Özellikle dere yataklarına yakın yerlerde bulunan yer altındaki uranyum atıklarının, toprak kaymaları ve yağmur suları sonucu yaşanan aşınma ile temiz sulara bulaşma riski ile karşı karşıya olduğu belirtildi. Uzmanlar, uranyum atıklarının bölgedeki temiz sulara karışması durumunda ise tehlikenin kaçınılmaz olacağı uyarısında bulundu.

KAYNAK: CİHAN
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Adana Demirspor - Galatasaray! CANLI
Ergin Ataman'a yapılan Siyonist tehdit anı kamerada: Yeni görüntüler ortaya çıktı