Ayasofya Camii hakkında her şey: 1500 yılla yakın tarihi geçmişe sahip

Ayasofya Camii binlerce yıllık tarihi geçmişi ile bugün Sultan Ahmet Camii'nin hemen karşısında bulunuyor. Hayran kalınacak güzel görünümü ile Ayasofya tarihini ve görüntülerini sizler için derledik. İşte Ayasofya Camii hakkında her şey.

Ayasofya Camii hakkında her şey: 1500 yılla yakın tarihi geçmişe sahip
Ayasofya Camii hakkında her şey: 1500 yılla yakın tarihi geçmişe sahip
GİRİŞ 24.07.2020 11:01 GÜNCELLEME 08.07.2021 14:16 KAYNAK HABER7
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Ayasofya Camii İstanbul’da gezilecek yerler içerisinde en çok ziyaret edilen merkezlerden biri. Burası bin yıldan fazla katedral olarak kullanıldıktan sonra Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul’u fethetmesiyle beraber cami olarak hizmet vermeye devam etmiş. Fatih Sultan Mehmet başka dinlere ve ibadet merkezlerine de saygılı bir kişilik olduğundan buradaki iç mimariyi yıkıp dökmek yerine katedral detaylarının üzerine yeni süslemeler yaptırmış ve harika bir cami görünümü vermiş. Alınan bir kararla 1934 yılında müzeye çevrilen tarihi yapı Danıştay onayı, Cumhurbaşkanı imzası ile yeniden cami olarak kullanılacak. 

Dünyayı Geziyorum resmi sosyal medya hesapları 

Youtube: esirgenc

Twitter ve İnstagram: @dunyayigeziyor

Facebook: dunyayigeziyorum

Ayasofya'nın içerisine girdiğinizde bütün ihtişamı ve Osmanlı'nın izlerini görebiliyorsunuz. Aynı zamanda önceden bir katedral odluğunu da bildiğimiz camii şimdilerde müze olarak hizmet verse yeni alınan kararla 24.07.2020 tarihinde cami olarak yeniden hizmete açılıyor. İslam alemine kazandırılan en güzel ibadet merkezlerinden biri  Ayasofya. Hristiyan alemi için de önemi bilindiğinden İstanbul fethedildiğinde ilk olarak buraya gelerek  şükür namazını da burada kılmış Fatih Sultan Mehmet.

Ayasofya Camii'nin içi böyle düzenlenecek

 

 

Ayasofya İstanbul’un kimi yerlerinden göründüğü manzarası ile güzelliğini yüzyıllarca ortaya koymuş günümüzde de koymaya devam ediyor. Normal zamanlarda içeriyi gezmek ve o manevi atmosferi hissetmek isteyen herkes saatlerce sıra bekliyordu. Burada içeri girmek ve gezmek için bekleyenlerin sırası uzayıp gidiyordu. Büyük sabırla bekleyip içeri giren herkes içerideki mimariye de hayran kalarak ayrılıyor. Beklediğine değdiğini düşünenlerin sayısı da bir hayli fazla.

AYASOFYA CAMİİ NE ZAMAN YAPILDI?

325 yılında kilise olarak inşa ettirilen tarihi yapı 537 yılında yeniden inşa edilmiş. 1453 yılında İstanbul’un fethi ile beraber camiye dönüştürülmüş. Dünyanın sekizinci harikası olarak gösterilmektedir. Aynı zamanda da dünyanın en çok ziyaret edilen müzesidir.

AYASOFYA CAMİİ NEREDE?

Sanat ve mimari açıdan dünyada sayılı örnekler içerisinde bulunan Ayasofya Topkapı Sarayı’nın hemen yanında bulunuyor. Sultan Ahmet Camii ile karşı karşıya olan tarihi yapı bir dönem katedral olduktan sonra cami olarak da hizmet vermiş. Fatih ilçesine bağlı Sultanahmet semtinde bulunuyor.

AYASOFYA KELİME ANLAMI

Ayasofya ‘Hagia Sophia’ olarak biliniyor. Eski Yunan dilinde ise Holly Wisdom Kutsal Bilgelik anlamında kullanılmış. Bizans İmparatoru Constantine tarafından yeniden yaptırılınca Büyük Kilise (Big Church – Megale Ekklesia) olarak isim verilmiş.

AYASOFYA KAÇ YAŞINDA?

Bilinen tarihi ile Ayasofya’nın bugünkü yaşı 1483 olarak belirlenmiş. Tarihte çoğu kez isyanlarda ve depremlerde büyük hasarlar görmüş ve defalarca restore edilmiştir. Restore edilirken ek yapılar da inşa edilmiştir. En büyük kubbeye sahip dini yapı olması sebebiyle Mimar Sinan daha büyük kubbeli dini yapı olarak Edirne’ye Selimiye Camii’ni inşa etmiştir.

AYASOFYA CAMİİ OLARAK KULLANILDI MI?

Yukarıda belirtildiği üzere İstanbul’un fethinden sonra neredeyse 500 yıl camii olarak hizmet verdi. Günümüzde hala Ayasofya’dan ezan sesleri yükselmekte ancak namaz kılınan bölümü ile müze bölümü ayrıdır. Yeni bir kararla Ayasofya Camii olarak adının değiştirilmesi için çalışmalar sürerken Danıştay Ayasofya'nın müze olması kararını iptal etti. Cumhurbaşkanı'nın imzası ile Ayasofya Camii'nin yönetimi Diyanet İşleri'ne devredildi. 

AYASOFYA GİRİŞ ÜCRETLERİ

Ayasofya Müzesi'ne giriş ücreti en son 70 TL olarak belirlenmişti. Salgın sonrası ücrette değişiklik olur mu bilinmez ancak son güncel fiyat 70 TL kişi başı olarak alınıyordu. Ayrıca müzeye girerken müze kart ile de giriş yapabilirsiniz. Eğer kart sahibi iseniz ücret ödemenize gerek kalmadan içeriyi gezebilirsiniz. Ayrıca buradan da dilerseniz müze kartınızı alabilirsiniz. İstanbul'da gezilecek yerler içerisinde müze kart ile giriş yapacağınız çok yer olacak. Ancak cami olarak ziyaretçilere kapısını açacak olan tarihi yapının bundan sonraki yeni düzenlemesi nasıl olacak bilinmiyor. Namaz saatleri dışında camiyi gezmek mümkün olacak ancak ücret konusunda net açıklama henüz yapılmadı. 

Pierre Loti Tepesi hakkında her şey: Haliç manzarası herkesi büyülüyor

YORUMLAR 3
  • İSİMSİZ 11 ay önce Şikayet Et
    ermeni atatürk yüzünden müzeye çevrildi çok şükür rabbim cami olarak namaz kılmayı nasip etti bizlere
    Cevapla
  • Türk 3 yıl önce Şikayet Et
    Artik camidir müze deil ahhahahahhahahhahahahhs
    Cevapla
  • mustafa çevik 3 yıl önce Şikayet Et
    Ücret çok pahalı İstanbul dışından gelenler için 4 kişilik bir aile için 300 tl ücret tutuyor. Daha makul bir rakam olmalı kimi müze ve saraylarda müze kart geçmiyor. Vatandaş ile turistler ücret konusunda ayrılmalı.
    Cevapla